Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Razer Kaira Pro

Johan har tillbringat två veckor med Razers nya Pro-headset med inbyggda haptik-motorer, speciellt konstruerat för Playstation 5...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Under min tid som spelälskande prylentusiast så har det funnits förvånansvärt få tillfällen som jag har blivit riktigt imponerad av ett stycke omsorgsfullt ihopsatt teknikhantverk och det senaste sällsynta exemplet är när jag först introducerades till Sonys egna DualSense-styrdon till PS5 som fullständigt blåste bort allt vad jag tidigare tyckt och tänkt om spelkontroller. På hörlursfronten var Sony och Playstation dock inte fullt så övertygande som de på förhand hade gett sken av då deras Pulse 3D Headset inte levererade mer än vad jag skulle kalla för en helt okej ljudupplevelse, komplett med en rätt bökig lösning av sidoknappar. Jag blev således helt lyrisk när jag fick möjligheten att byta upp mig till något som andades mer premium, för det är just med det ordet jag skulle beskriva Razers nya Kaira Pro for Playstation. Premium. Redan när jag förväntansfullt lirkade upp kartongen och för första gången bevittnade de robusta lurarna som perfekt matchade PS5:ans estetik blev jag varse om att det här var något som vida utklassade Sonys officiella motsvarighet och resan från låda till huvud blev heller inte långvarig. Trots att det förmodligen handlar om de tyngsta hörlurarna jag hittills använt, med en vikt på 331g, så var det som att jag omedelbart glömde bort dess existens så fort jag satt dem över öronen för sättet som Kaira Pro for Playstation tight formar sig till ens huvudform gör att de helt blir till en omslutande förlängning av ens egen skalle.

HQ
Razer Kaira Pro for Playstation 5
Den perfekta passformen gör att vi snabbt omsluts i en bubbla av ren inlevelse.

Razer Kaira Pro for Playstation är ju som namnet antyder det amerikanska teknikföretagets senaste hörlurs-tillskott som är specifikt framtaget för att förhöja Playstation-upplevelsen och stödjer bland annat PS5:ans egna system för 3D-ljud men jag ska vara tydlig med att de fungerar klockrent även till PC och Smartphone. De har dessutom slängt in en rumble-funktion som de själva kallar för Razer Hypersense Intelligent Haptics som är ett intelligent system för att skapa vibrationer som med hjälp av två motorer, en i vardera lur, ytterligare förhöjer känslan av att sjunka in i skärmen och bli ett med spelvärlden. På förhand kändes det lite väl mycket som en gimmick tänkte jag, ett sätt att casha in på DualSense-kontrollens etablerade briljans men efter att ha kastats runt mellan olika himlakroppar i Outer Wilds och skjutit fingrarna av både mig och mina hjärndöda motståndare i Deathloop kan jag konstatera att det för mig aldrig har funnits ett mer klockrent verktyg för att skapa knivskarp inlevelse i ett spel. För att jämföra så plockade jag återigen fram mina Pulse 3D-lurar som ju ändå har tjänat undertecknad helt okej men skillnaden här är för mig som natt och dag. Om vi för en sekund bortser från själva ljudkvaliteten (som är bra i båda fallen) och endast jämför de båda hörlurarna som exempel på med och utan haptics så gör Kaira Pro for Playstation att jag på en helt ny nivå kan känna själva vibrationerna från skottsalvan jag precis dundrat iväg eller från den brinnande motorn på min intergalaktiska farkost. Det känns som att jag är på plats rent fysiskt i den spelvärlden som jag tidigare bara kunnat se och höra och lägger man till DualSense-dosans egna haptics i mixen så är upplevelsen komplett. Lurarnas motorer kan dock i vissa fall kännas lite väl starka och det räcker ofta att köra på lägsta nivån utav de tre inprogrammerade lägena för att uppnå känslan av total inlevelse.

Haptics åsido så är det fortfarande ett riktigt fint stycke headset vi har att göra med i Kaira Pro for Playstation. Den medföljande USB-C dongeln kan antingen enkelt kopplas in till en av portarna på PS5:ans framsida eller på baksidan med hjälp av den inkluderade adaptern och kåporna levererar från start en exceptionell ljudbild som med lätthet låter mig förnimma exakt varifrån minsta lilla suck har sitt ursprung samtidigt som framfarten av en gigantisk flodvåg känns minst lika övertygande. De två 50mm drivelementen av titan gör en enastående insats för att göra lurarna till den perfekta kompanjonen i mina virtuella äventyr och detsamma gäller även för film och musik även fast sistnämnda kan behöva justeras lite med equalizer-verktyget den tillhörande ljud-appen för att låta perfekt.

Razer Kaira Pro for Playstation 5
När hörlurarnas Hypersense-funktion förenas med Playstation-kontrollens haptiska feekback skapas magi
Detta är en annons:

Sett till användarvänlighet så är Kaira Pro for Playstation också riktigt trevliga att ha att göra med. På vänstra sidan sitter power-knappen, som måste hållas in i någon halvsekund för att aktiveras, samt ett klassiskt volymhjul och en muteknapp som för Playstation 5-användarna blir helt överflödig då det är betydligt enklare att använda den behändiga motsvarigheten på Sonys spelkontroll istället. Utöver dessa finns även ingångar för laddningskabel av modell USB-C och för den tillhörande mikrofonen. Ljudet i sistnämnda har från och till upplevts som aningen burkigt av mina medspelare online, dock har det bara inträffat ibland och om det har med tekniken i headsetet att göra eller något annat fel vågar jag inte svara på. Har man inte tid eller lust att plugga in mikrofonen så går det även utmärkt att använda lurarnas inbyggda ljudupptagning men då är det bra att veta att ljud från din omgivning lättare kan uppfattas av dina vänner. Headsetets högra sida bjuder på också på ett hjul men den här gången för att reglera hur mycket du gör din egen röst. Eftersom att jag själv har upplevt att kåprnas omslutande förmåga ibland gör det svårt att avgöra hur högt jag pratar så är det en välkommen funktion att göra mig medveten om min egen röst. Utöver det finns även en kontroll för styrkan i haptic-motorerna samt en knapp för ljudläge där det gå att välja fritt mellan standard, förstärkt, förbättrad bas och förstärkta fotsteg (som rekommenderas för förstapersonsskjutare). Dubbelklickar jag på den sistnämnda knappen så aktiveras också headsetets "smartswitch"-funktion som på ren svenska betyder att man snabbt och smidigt tillåts byta mellan signalerna från dongeln i min spelkonsol till min Bluetooth-enhet och ser man till att ha sin mobiltelefon uppkopplad till lurarna så går det också bra att ta emot samtal medan man spelar. Tyvärr så kan headsetet inte ta emot både spelljud och telefonsamtal samtidigt så om man inte är okej med att fortsätta spela i tystnad så är det lika bra att pausa. Under mina första dagar med hörlurarna så fungerade dock inte smartswitch-funktionen bra alls utan efter att ha bytt till min bluetooth-enhet så låste de sig och det enda sättet att återvända till mitt spelljud på PS5:an var att manuellt koppla ur och sätta i dongeln i maskinen igen. Efter cirka tre dagar slutade dock problemet att förekomma och jag har inte lyckats återskapa det sedan dess, vilket är lite märkligt.

För att maximera sin upplevelse med Kaira Pro for Playstation så finns det två tillhörande appar att ladda ner. Den ena låter mig främst byta mellan samma ljudinställningar som knapparna på headsetet också kan göra, fast med tillägget att kunna skräddarsy mitt eget ljud. Dock eftersom att den funktionen inte är kompatibel med Playstations egna ljudinställningar så fungerar den bara med bluetooth-enheter, vilket är synd. Den andra tillhörande appen kontrollerar kåpornas lysdioder och låter mig egentligen bara ställa in färg och pulserande mönster i Razer-loggan på hörlurarnas båda sidor. Kanske lite kul till en början men i det långa loppet är det en helt meningslös funktion som jag tycker borde ha kunnat inkluderas i den första appen.

Razer Kaira Pro for Playstation 5
Att ändra färg på den blå loggan är busenkelt med Razers ena app. Frågan är om den inte lika enkelt hade kunnat bakas in i den andra appan istället...

Sammanfattningsvis så har jag spenderat de senaste två veckorna med ett par rejäla kanonlurar som har höjt min ribba på alla plan för vad ett riktigt headset kan och bör vara. Den svartvita designen passar perfekt till PS5:ans stilrena former och gör att de känns som ett självklart komplement till den nya generationens Playstation-konsoler. Den utlovade batteritiden på 20-50 timmar, beroende på vilka funktioner som man väljer att ha aktiva har dock inte visat sig stämma in på mitt exemplar, utan med haptic-motorerna igång har jag sällan kommit över 8 timmar på en laddning. Utan haptics har de dock överlevt betydligt längre. Prislappen ligger i nuläget strax över en tvåtusing vilket alltså gör det dubbelt så kostsamt som Sonys eget Pulse 3D-Headset men med den perfekta passformen, lyxförpackningen samt alla inbyggda premium-funktioner så har jag verkligen ingenting att klaga på där. Hypersense-funktionens haptiska feedback är vad som i slutändan säljer in lurarna för mig och jag hoppas innerligt att det inte är det sista vi ser av denna underbara teknik.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Grym passform, bra ljud, användarvänliga knappar, HyperSense-funktionen är fantastisk
-
Tveksam batteritid, apparna kunde ha varit bättre
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Razer Kaira Pro

Razer Kaira Pro

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Johan Mackegård Hansson

Johan har tillbringat två veckor med Razers nya Pro-headset med inbyggda haptik-motorer, speciellt konstruerat för Playstation 5...



Loading next content