Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Bang & Olufsen Beoplay H95

Danska Bang & Olufsen tar i från tårna när de försöker korsbefrukta high end-hifi med trådlös funktionalitet och aktiv brusreducering. Hegevall är ordentligt imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

8495 kronor för Bluetooth-over ears med aktiv brusreducering... Är inte det lite samma sak som att betala 6299 kronor för ett nytt tangentbord, eller 140 000 kronor för en ny surfplatta? Frågan är verkligen inte helt omotiverad, särskilt inte med tanke på att de närmaste konkurrenterna (Bose, Sony, Sennheiser) säljer sina motsvarande modeller med exakt samma funktioner och inriktning för runt 3000-lappen. Det är dock så, i det här fallet, att den skyhöga prislappen i allra högsta grad innebär att man får en markant bättre hörlur. Danskarna har nämligen tagit i med allt vad de har när de designade H95 som utan någons om helst tvekan är det absolut bästa jag hört i detta produktsegment, med rätt gigantisk marginal.

HQ

Jag har ett par Audeze LCD-X här på mitt skrivbord, har så haft i snart sex års tid. Och ja, jag älskar dem över snudd-på allt annat. Detta är magnet-o-statiska high end-lurar för hifi-bruk med balanserade kablar och som (mer eller mindre) kräver extern hörlursförstärkare. Naturligtvis är detta ett helt annat segment och något helt annat än trådlösa Bluetooth-lurar med aktiv brusreducering, trots detta är H95 så pass nära LCD-X att det ibland nästan blir skrämmande. High end hifi-klass, med andra ord. Och det är exakt vad man betalar (dyra pengar) för, här.

Bang & Olufsen Beoplay H95
Designen är som vanligt när det gäller B&O alldeles fantastiskt läcker.

Och känslan av premium-lyx är konstant närvarande, här. Från då man packar upp lådan till att dessa lurar krängs över kraniet, känns det ytterst tydligt att Bang & Olufsen inte sparat på något krut. Materialvalen är suveräna. Aluminium, läder, supermjukt tyg med en härlig textur som gör att de inte bara låter helt fenomenalt utan även sitter otroligt bekvämt på huvudet, även under ordentligt långa sessioner (jag har som mest burit dem i sex timmar i sträck). Hur man gjort så att aluminium-kopparna på sidorna av kåporna fungerar som vred för att styra volymen samt brusreduceringen, är knappast unikt eller nytt men samtidigt så välgjort att man baxnar. Det finns en inbyggd komfort i att vrida på dessa, de rör sig så lagom trögt, eller mjukt, och styr volymen så följsamt analogt att det blir en fixering, till en början. Att vrida, alltså. Som en dåre. Fram och tillbaka, fram och tillbaka. Öronkuddarna i sig är något av det mest bekväma jag någonsin testat och sammanfattningsvis är designen och ergonomin här alldeles, alldeles briljant.

Bang & Olufsen Beoplay H95
Lådan som lurarna kommer i är gjord av aluminium och känns lika lyxig som hörlurarna i sig.
Detta är en annons:

När det gäller ljudkvaliteten har jag verkligen enbart riktigt, ordentligt vänliga saker att säga här. Superlativ, enbart - snudd-på. För H95 är som sagt överlägsna precis allt annat som jag testat i denna kategori. Det finns separation och upplösning här som förtrollar. Det skapas akustisk bredd i balansen mellan registren och kontrollen är enastående. Jag har primärt spelat nya skivan från Sting (The Bridge) i H95 och har direkt förtrollats av hur rent och tonalt bra dessa lurar är. Instrumenten blir tydliga och distinkta utan att någonsin hamna utanför stereobilden och det finns rymd och omfång här som alla andra lurar i denna produktkategori saknar. Om jag skiftar mellan B&O H95, Sony WH-1000XM4 samt Bose 700, blir det otroligt tydligt vad de extra 5000 kronorna går till om man väljer dessa hörlurar. Framförallt Sony-modellen låter instängd, begränsad och lite mute:ad i mellanregistret närt Sting byter tonart på versen i "Harmony Road" och Dom Millers vackra gitarrspel på "For Her Love" går delvis förlorat i separationen i Bose 700-lurarna, även om både dessa konkurrerande modeller är bra.

Bang & Olufsen Beoplay H95Bang & Olufsen Beoplay H95Bang & Olufsen Beoplay H95
Brusreduceringen i H95 är fantastisk.

Om du kopplar ihop H95 med en Iphone nyttjas den vassa AAC-kodecen som är klart bättre än SBC-kodecen i vanlig standard-Bluetooth men via en Android-telefon körs H95 via APTX HD som är ännu bättre. Jag har kopplat dem till nya Nokia XR20 och även om skillnaden är förhållandevis liten så uppskattar jag Android-ljudkaraktären ännu mer här. När det gäller batteritiden är H95 marknadsledande med hela 38 timmar (!) per laddning, vilket är fullständigt makabert kan jag tycka, då batterierna som huseras inuti denna typ av lurar naturligtvis måste vara väldigt små. Även samtalskvaliteten och möjligheten att skräddarsy vilket lyssningsläge man vill använda, är kanonbra. Jag har noll klagomål här, också. Detsamma gäller den aktiva brusreduceringen som i H95 håller samma skyhöga klass som Sonys och Bose topplurar.

8500 kronor för hörlurar är naturligtvis väldigt mycket pengar, men i fallet Bang & Olufsen Beoplay H95 får man vad man betalar för, produktsegmentets otvivelaktiga konung.

Detta är en annons:
10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Makalös design, fantastisk ergonomi, otrolig funktionalitet, bisarrt bra batteritid, sanslöst härlig ljudkvalitet, varm ljudkaraktär
-
Dyra
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
Bang & Olufsen Beoplay H95

Bang & Olufsen Beoplay H95

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Danska Bang & Olufsen tar i från tårna när de försöker korsbefrukta high end-hifi med trådlös funktionalitet och aktiv brusreducering. Hegevall är ordentligt imponerad...



Loading next content