Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Iphone 13 Pro Max

Bättre sent än aldrig menar Hegevall som efter en vecka tillsammans med Apples nya telefon har delat ut vårt allra högsta betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag har ägt samtliga Iphone-modeller som släppts som haft en riktig siffra efter namnet Iphone, inklusive tre stycken S-varianter. Jag föredrar alltid Ios som operativsystem framför Android och väljer alltid Iphone före Samsungs Galaxy-telefoner, Sony, LG, Oneplus eller något annat konkurrerande fabrikat. Jag har en Oneplus (7 Pro), också. Som jag dessutom använt under längre perioder och älskar den, inte minst med tanke på vilken fantastisk telefon det är i förhållande till priset, men får jag välja (och det får jag ju) är det Iphone som jag stoppar i fickan. Alltid. Du som inte redan kände till min allmänna grundinställning rörande smartphones vet nu det. Om du anser mig vara partisk, eller kanske till och med en fullfjädrad, sektansluten Mac-taliban, så är det helt okej för mig. Men nu vet du var jag står. Jag ska såklart göra mitt yttersta för att vara så rättvis jag bara kan i denna recension och definitivt inte blunda för de problem som finnes men jag kan redan nu klargöra att detta, Iphone 13 Pro Max, är en fullständigt fantastisk mobiltelefon. Tro inget annat.

HQ
Iphone 13 Pro Max
Som spelkonsol är Iphone 13 Pro Max naturligtvis helt superb. Stor 120Hz-skärm med sanslöst fina färger, marknadens rappaste processor samt grymt fint ljud.

Du vet det, jag vet det - alla vet det. Iphone 13 har varit ute i snart en månad nu (vi mottog vårt recensionsexemplar lite sent, men bättre sent än aldrig tänker jag) och ja - designmässigt har ingenting hänt, alls. Och även om del av mig hade velat se något helt nytt, såklart. Något oväntat (som en vikbar flip-Iphone, kanske?) som fått Apple att dofta lite Steve Jobs, igen. Samtidigt ät jag realistisk. Tillåter mig inte att vara naiv, längre - gällande det Apple som existerar idag. Jobs-eran är över, de där fantastiska innovationerna dyker inte längre upp utan istället har Apple blivit förutsägbara, väntade och stabila. De sonderar terrängen i fleratalet år, släpper en produkt som vi på förhand redan räknat ut både hur den ser ut och fungerar och förbättrar den sen med små, små medel under flera år. Som de flesta andra teknikjättar. Och det måste såklart vara helt, helt okej även för bolaget som gav oss musen, Macen, Ipoden, Iphonen, Ipaden och världens främsta smartklocka.

Vi har testkört Iphone 13 Pro Max, flaggskeppet för i år, under den gångna veckan och jag tänkte lista de olika förbättringarna en efter en. Först och främst är det ju den nya skärmen som imponerar. För första gången någonsin erbjuder nu Apple en mobiltelefon med en 120hz-skärm (Super Retina XDR OLED Display) och detta har ju jag (och många andra, såklart) väntat ihärdigt på under framförallt de senaste två åren. Iphone 13 Pro Max levereras med en skärm som har en variabel uppdateringsfrekvens vilket gör att den hoppar mellan 10-120hz beroende på användningsområde och detta för att spara batteri. Skärmen i sig är makalös. Überskarp, neutral och fin i färgerna med otrolig pixeldensitet och strålande svärta och att scrolla runt i 120hz är såklart lika fantastisk här som det varit i bland annat Oneplus dyrare modeller sedan hösten 2019. Det känns lite som att dra fingret genom varmt smör jämfört med de gamla 60hz-telefonerna (tänk: hårdbröd, istället) och det finns ett rejält värde i att ingenting blir suddigt längre när man scrollar. Allt förblir knivskarpt och responsen i touch-funktionen är naturligtvis bättre än någonsin.

Iphone 13 Pro Max
Den släpps i fyra färger. Mörkgrå är snyggast, enligt oss på redaktionen.
Detta är en annons:

Det andra som slog mig under mina inledande testdagar var batteritiden, för milda Matilda vilket fantastiskt batteri denna telefon har. Batteriet har i år (i Pro Max-modellen) 18,5% större rent fysiskt än i fjolårets Pro Max-telefon och närmare 30% mer batterikapacitet vilket nu äntligen gjort att man inte längre tvingas ladda sin Iphone på natten. Åtminstone inte varje natt. Jag har under den gångna veckan utan bekymmer klarat mig över två dygn på en laddning trots närmare fem timmars användning per dygn inklusive en hel del spelande, videokikande i 4K, kameratestande och massa annat. Faktum är att jag nu närmar mig tre dygn på en laddning vilket börjar närma sig den gräns som jag väntat på i flertalet år nu. Snart är vi där, där vi var innan fliptelefonerna från tidigt 2000-tal ersattes av smarta touch-telefoner. Snart behöver vi alla bara ladda en gång i veckan, och det ser jag fram emot något enormt.

Kameran är dessutom sanslöst bra. Den var bra redan i Iphone 12 Pro samt Pro Max och den är ju bra i varenda telefon du köper idag från Samsung, Oneplus, Huawei, LG, Sony eller någon av alla andra tillverkare men jag skulle vilja vara så fräck som att utnämna kameran i Iphone 13 Pro Max till mobilvärldens just nu tveklöst bästa. Det är framförallt i dunkelt eller dåligt ljus som Apples ingenjörer gjort det största framstegen inför årets toppmodeller och jag har kört Iphone 12 Pro Max och 13 Pro Max bredvid varandra ett par kvällar, fotograferat samma objekt och varit sådär rysligt imponerad över de förbättringar som gjorts. Bilderna blir helt enkelt alldeles superba och tillkomsten av olika pre-sets som gör att man i grundinställningarna kan välja vilken typ av bildprofil man föredrar (du kan få "kall" som påminner om Samsungs telefoner eller "kontrastrik" vilket för tankarna till Oneplus 8, enligt mig) är superb. Apple har helt enkelt hållit sig från att haka på megapixel-hetsen som existerar på Android-sidan och istället lagt all tänkbar fokus på mobilvärldens största sensor, och det har sannerligen gett ordentliga resultat.mer skärpa, mer djup, mer ljus, bättre skärpedjup, bättre svärta i bilderna, mer detaljer, mycket mindre brus och en fantastisk dynamik, är vad som erbjuds.

Iphone 13 Pro Max
Den nya kameran är större rent fysiskt vilket gör att telefonen "buktar ut" mer än någonsin.

Det helt nya filmläget "Cinematic Mode" tillför dessutom massor och gör att man med ett simpelt knapptryck kan skifta fokus och bygga dynamik med hjälp av skärpedjup å samma sätt som namnstarka, världskända regissörer gör i sina filmer och även om jag inte tror att jag kommer att använda funktionen särskilt mycket, är den lika imponerande som smidig och enkel att använda.

Detta är en annons:

Jag skulle kunna gå in på en del extradetaljer, prata om A15-processorn som är snabbast på marknaden just nu eller det förbättrade ljudchippet som gör att min 13 Pro Max låter bättre än tidigare telefoner. Jag skulle kunna nämna att den fått tåligare chassi, tåligare glas och att Ios 15 passar denna telefon perfekt med ett par riktigt fina uppgraderingar sett till framförallt Safaris grundläggande funktionalitet. Men! Vi är ju redan minst tre veckor sena med denna recension vilket nu gör att jag avrundar lite kvickt och istället klargör att detta är Apples mest imponerande mobiltelefon hittills och en fantastisk pryl. Till nästa år vill jag se att Lightning-kontakten ersätts med USB-C, dock. Det är mitt enda klagomål här.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Fantastisk skärm, otrolig batterikapacitet, tåligt och stiligt designat chassi, sanslöst bra kamera, ultrarapp processor, grymt fint ljudchipp
-
Saknar USB C-port
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Iphone 13 Pro Max

Iphone 13 Pro Max

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Bättre sent än aldrig menar Hegevall som efter en vecka tillsammans med Apples nya telefon har delat ut vårt allra högsta betyg...



Loading next content