Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Gladiator

Gladiator

Ridley Scott rattar Russell Crowe i filmhistoriens kanske mäktigaste gladiatorepos. Nu äntligen på en superoptimerad Blu-ray från Paramount

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Filmer om det forna Romerska Imperiet har fascinerat filmpubliken och Hollywood sen filmens barndom. De kitchiga mastodontfilmerna Quo Vadis, Ben-Hur och Cleopatra beredde vägen på 50- och 60-talet men sen har det varit tyst. Regissören Ridley Scott med filmikonerna Blade Runner och Alien på meritlistan ville dock vid millennieskiftet väcka liv i den utdöda genren. Med ett övertygande manus och en biffig Russell Crowe lyckades han övertyga Dreamworks och Universal Pictures att ta sig an projektet.

Gladiator är en film med två stora ingredienser. Hämnd och kärlek. Sällan har hämnd haft en så genomsyrande livsådra som i Gladiator. Närmast kommer Kill Bill. Att se hur den totalt massakrerade Maximus reser sig från livets totala mörker som gladiatorslav i Nordafrika till bejublad slagskämpe i Rom är i Ridley Scotts regi en mäktig upplevelse. Filmen har ett perfekt berättartempo och det känns aldrig att den tappar fart. Stämningen byggs upp allteftersom för att avslutas i ett mäktigt crescendo till tonerna av Hans Zimmer och Lisa Gerrards magnifika musikspår.

Gladiatormatcherna är snyggt koreograferade och detaljarbetet är otroligt, rustningarna ser fantastiska ut och omgivningarna imponerar. Men allt är inte perfekt. Russell Crowes oförmåga att bjuda på något annat än dryg attityd, stel dialog och ett påtvingat leende är självklart ett litet minus. Men han räddas av filmens klass och medskådespelarna. Speciellt Joaquin Phoenix som spelar den ratade kejsarsonen med mindervärdeskomplex. Joaquins bästa skådespelarprestation i karriären helt klart. Resten av skådespelarensemblen med Richard Harris och Connie Nielsen i spetsen imponerar likaså. Gladiator belönades med fem stycken mycket välförtjänta Oscars-statyetter. Bland annat för bästa film och bästa huvudrollsinnehavare. Ridley Scotts gladiator-epos är en passionerad skildring av det gamla Rom och berör på många plan, den är helt enkelt jäkligt bra.

Bilden:
Det var fler än jag som irriterades över det första Gladiator-släppet på Blu-ray. Alstrad från en medioker master och proppad med brusreduceringsfasoner och kantförstärkning var den inte den versionen vi ville ha. Men nu är den ultimata versionen äntligen här. Totalt om-mastrad för att passa Blu-ray-formatet och snuskigt skarp och detaljerad. Stundtals har jag svårt att tro att filmen är 10 år gammal för det ser sprillans nytt ut. Bilden är ren och fin och detaljerna på kläderna och rustningarna är häpnadsväckande. Färgerna är varma och drar antingen åt det gyllenbruna eller kalla blå hållet. Svärtan är fyllig och detaljerad. Gladiator på Blu-ray levereras på en BD50 med AVC-kodec och formatet är 2,39:1.

Ljudet:
Ljudmässigt imponerade Gladiator redan på DVD-tiden och på Blu-ray tar Paramount om möjligt steget längre. DTS-HD Master Audio-ljudmixen är något av det mäktigaste jag hört på Blu-ray. Upplösningen är enorm och dynamiken avgrundsdjup. Dialogen är perfekt inmixad och tar aldrig överhanden eller låter nedtystad. Det låter mycket i Gladiator. Pilar svischar förbi, häftiga panoreringar och svärdsfighterna känns påträngande realistiska. Tillsammas med Hans Zimmer och Lisa Gerrards vackra toner är Gladiator så nära ljudnirvana man kan komma.

Detta är en annons:

Extramaterialet:
Trots Blu-ray-formatets fläskiga 50 gigabyte att tillgå räcker det inte alltid till för att rymma allt extramaterial. Så Universal har slängt med en extra Blu-ray-skiva fullproppad med gottiga saker. Till exempel en tre timmar lång dokumentär som tar upp precis allt, ja allt om filmen. Lägg därefter till ytterliggare några timmar smådokumentärer och ett intressant picture-in-picture-spår. Som om det inte vore nog kan du lyssna på två kommentatorsspår.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Storartat och magnifikt actiondrama med pangbild och kanonljud.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Gladiator

Gladiator

FILMRECENSION. Skrivet av Johan Bergström

Ridley Scott rattar Russell Crowe i filmhistoriens kanske mäktigaste gladiatorepos. Nu äntligen på en superoptimerad Blu-ray från ParamountLoading next content