Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Guitar Hero: Metallica

Guitar Hero: Metallica

Till tonerna av Ennio Morricone's "Estacy of Gold" äntrar Metallica Guitar Hero-scenen som den kanske mest självklara spelexpansionen på länge. Med en massiv låtlista och nya tilltag ska världens största hårdrocksband erövra även den digitala scenen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det tar sitt lilla tag, men till slut så fattar Activision galoppen. Ungefär det är känslan när man tacklar Guitar Hero: Metallica. För trots att fansen suktat efter Hetfield och hans muntra män i spelbar form ända sedan det första Guitar Hero släpptes, dröjde det till tredje delen, Guitar Hero III: Legends of Rock, innan man först fick lira sina inledande Metallica-riff genom den gamla thrash-jättens epos "One". En låt således, mer var det inte.

Istället hade trogna plastgitarrbändare tvingats utstå ett helt spel med Aerosmith, när läget var som upplagt för ett riktigt Metallica-monster. Lägg därtill att Harmonix Rock Band var först med hela band-grejen, och man inser att Activision behöver sin lilla tid på sig. Men som sagt, till slut trillar plektrumet ner.

Nu verkar det onekligen trillat ner hårt och obönhörligt, för Guitar Hero: Metallica ser ut att bli precis den försenade julklapp som alla världens hårdrocksfans har väntat på. Först och främst bör låtlistan nämnas, ty ett gitarrspel göra sig icke besvär om låtlistan äro stinkusel (lex Guitar Hero: Aerosmith). I Guitar Hero: Metallica har utvecklarna Neversoft, precis som i tidigare nämnda spel, jobbat nära inpå bandet och försökt hitta låtar som tillfredsställer fans av bandets äldre skivor (som eder ödmjuke spelskribent) men även lite färskare alster.

Som ett exempel på färskt kan vi konstatera att om du var en av de som passade på att ladda ner hela Death Magnetic för ditt Guitar Hero: World Tour, kan du använda dessa låtar även i Guitar Hero: Metallica.

Detta är en annons:

I övrigt är låtlistan alltså hyfsat bred i sitt spann över karriären för ett av världens största band. Man kan alltid klaga på att den och den låten inte kom med i listan, men känslan är ändå att man från bandets och Neversofts sida lyckats ganska bra med att få med ett så brett utbud som möjligt.

Men vad som verkligen kittlar en gammal rockräv som mig själv lite extra, är det finfina extramaterialet i form av låtar av artister som Metallica själva valt ut. Mastodon, Slayer, King Diamond, Kyuss, Samhain och Alice in Chains är bara några av de namn som gästar Guitar Hero: Metallica med låtar. För en komplett lista över vad du kan förvänta dig, se slutet på denna text.

Låtar i all ära, de ska ju spelas också. Så vad kan vi då förvänta oss av Guitar Hero: Metallica på den fronten? För det första är detta en ren utbyggnad av spelkonceptet man finner i Guitar Hero: World Tour. Vi snackar alltså en hel banduppsättning med gitarr (båda gitarrspåren i ett och samma denna gång), sång, bas och trummor. Fast denna gång tillkommer en del knorrar som gör Guitar Hero: Metallica lite extra spännande.

Till exempel kommer man för första gången kunna spela på svårighetsgraden som utvecklarna Neversoft döpt till Expert+. Här kan du faktiskt utnyttja en extra inköpt baskaggepedal, vilket alltså innebär dubbla basnoter för dina fötter att njuta av. Ett tilltag som känns helrätt, speciellt när man lirar de gamla thrash-klassikerna och verkligen vill känna den där extra tyngden i sitt hårdrockande.

Detta är en annons:

Dessutom tillkommer ett nytt spelläge kallat Drum Over, vilket innebär att du kan spela en låt helt utan assistans av noter och utan att oroa dig för att spela fel. En sandlåde-vinkel på Guitar Hero-konceptet är känslan och visst kan det bli lite skoj att testa om man är på lördagsbusigt metal-humör.

Vad som däremot skiljer Guitar Hero: Metallica från både World Tour och Aerosmith är spelets fortskridande genom låtlistan. För att låsa upp nya låtar behöver du samla på dig rätt mängd "star power" för ditt lir. Således kommer det att handla minst lika mycket om att du ska spela bra, som att du ska klara livhanken genom låten. Låtarna kommer du dessutom att kunna spela på några riktigt klassiska arenor som Hammersmith Odeon ("Scream for me Hammersmith!"), Donington, LA Forum och enorma Tushino i Moskva.

Karriärläget denna gång innebär att du drar på dig turnétröjan för ett för världen okänt band. I början kommer du dock få spela två låtar som Metallica, för att sedan se nykomlingarna bli så in i bänken inspirerade att man bestämmer sig för att gå i Metallicas fotsteg och sedermera spela som förband till giganterna.

Därför kommer inte låtarna att presenteras i kronologisk ordning, utan istället efter svårighetsgrad, något som Neversoft utlovat att man jobbat på ordentligt. De svåraste låtarna ska den här gången ge dina strängbändarfingrar en rejäl match om herraväldet, vilket torde vara en välkommen nyhet för de mest inbitna Guitar Hero-fansen.

Självklart har Neversoft gjort sin motion capture-läxa väl, och för den som är väl införstådd med hur Metallica brukar te sig på scen kommer Guitar Hero: Metallica bli en välbekant upplevelse. Robert Trujillos klart suspekta "kryp-gång" och Hetfields bredbenta rockstjärnepose är alla digitaliserade på ett fint sätt, så även Lars Ulrichs... beteende bakom trummorna.

Lite tråkigt är det ändå att man valt att köra med samma grafiska stil som i övriga Guitar Hero-serien, alltså lite mer serietidning, lite mindre verklighetstroget. För ett tunggungband som Metallica känns det som att en mer återhållsam och stram visuell stil hade passat bäst.

Bättre mår man då när man inser vilka finfina gästartister Metallica har med i spelet i digital form. Du kommer nämligen att kunna lira som både världens mest slitna människa, Motörheads Lemmy Kilmister, men även som black metal-farfar King Diamond i perfekt smink och töntig hatt. Välkomna tillskott i ensemblen och något som också kan göra att Guitar Hero: Metallica breddar sin publik än mer.

För visst är det ändå så i slutändan att man bör vara ett Metallica-fan för att verkligen få ut det allt av det massiva godis som Guitar Hero: Metallica erbjuder. För precis som brukligt när Metallica säljer sig själva, slänger man med högvis med extramaterial för den riktige kalenderbitaren i genren. Videoklipp, foton, posters, låttexter, ja allt du kan tänka dig i Metallica-väg kommer köparen att bjudas på, vilket givetvis inte är fy skam.

Men går du inte igång på Battery, Master of Puppets, Fuel, Seek and Destroy, eller någon annan i raden av Metallica-hits så kommer nog inte Guitar Hero: Metallica locka på samma sätt som om du tatuerat in James Hetfields nuna på axeln, sportar en snorbroms i stil med Kirk Hammett eller sover på en kudde broderad av Lars Ulrichs mamma.

Men å andra sidan finns det väl knappast någon som inte lockas av att spela minst en eller två av de klassiker som erbjuds i Guitar Hero: Metallica, och det faktum att expansionen i sig känns mer som Guitar Hero: World Tour 1,5 istället för bara en knippe nya låtar, gör ändå att Guitar Hero: Metallica kan bli en riktigt trevlig bekantskap, trots att Neversoft tvingar världen att åter ställas öra mot öra med fragment från hårdrockskatastrofen St Anger.

Metallica-låtar:
All Nightmare Long
Battery
Creeping Death
Disposable Heroes
Dyers Eve
Enter Sandman
Fade To Black
Fight Fire With Fire
For Whom The Bell Tolls
Frantic
Fuel
Hit The Lights
King Nothing
Master of Puppets
Mercyful Fate (Medley)
No Leaf Clover
Nothing Else Matters
One
Orion
Sad But True
Seek And Destroy
The Memory Remains
The Shortest Straw
The Thing That Should Not Be
The Unforgiven
Welcome Home (Sanitarium)
Wherever I May Roam
Whiplash

Övriga artister:
Alice In Chains - No Excuses
Bob Seger - Turn The Page
Corrosion of Conformity - Albatross
Diamond Head - Am I Evil?
Foo Fighters - Stacked Actors
Judas Priest - Hell Bent For Leather
King Diamond - Evil
Kyuss - Demon Cleaner
Lynyrd Skynyrd - Tuesdays Gone
Machine Head - Beautiful Mourning
Mastodon - Blood And Thunder
Mercyful Fate - Evil
Michael Schenker Group - Armed and Ready
Motörhead - Ace of Spades
Queen - Stone Cold Crazy
Samhain - Mother of Mercy
Slayer - War Ensemble
Social Distortion - Mommy's Little Monster
Suicidal Tendencies - War Inside My Head
System of a Down - Toxicity
The Sword - Black River
Thin Lizzy - The Boys Are Back in Town

Guitar Hero: MetallicaGuitar Hero: MetallicaGuitar Hero: MetallicaGuitar Hero: Metallica
Guitar Hero: MetallicaGuitar Hero: MetallicaGuitar Hero: MetallicaGuitar Hero: Metallica
Guitar Hero: MetallicaGuitar Hero: MetallicaGuitar Hero: MetallicaGuitar Hero: Metallica

Relaterade texter

Guitar Hero: MetallicaScore

Guitar Hero: Metallica

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Redaktionens egen batterist och tillika sönderrockad cover-fanatiker har satt betyg på Guitar Hero: Metallica



Loading next content