Svenska
Gamereactor
recensioner
F1 2016

F1 2016

Fjolårets Formel 1-spel lämnade fansen besvikna. Codemasters har utlovat förbättring, men har de verkligen lyckats bättre denna gång?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Förra året chockade Codemasters Formel 1-fansen när de valde att ta bort karriärläget från serien för att fokusera på multiplayer. Beslutet lämnade många besvikna - även mig. Karriärläget är nog den viktigaste delen av ett F1-spel, för det är där sporten sanna känsla fångas bäst. Det spelar ingen roll hur seriösa dina motståndare är över nätet - det kommer ändå bli ett tiotal stora kollisioner direkt efter starten som förstör racet för samtliga spelare. Tänk dig då min glädje när utvecklarna utannonserade att karriärläget skulle återvända i F1 2016.

Hoppfullt påbörjade jag min nya karriär, och ambitiös som jag är bestämde jag mig för att ansluta mig till Lewis Hamiltons Mercedes-team. När du inte glider längst de långa asfaltsvägarna sitter du bakom ett skrivbord, och all information spelet vill ge dig får du via en manager som står framför dig och pratar. Kvinnan som står framför dig kanske menar väl, men hon tillför inte så mycket till spelet och allt hon har att säga hade lika gärna kunnat stå i textrutor på skärmen istället. Textrutor hade dessutom varit lättare att ignorera om man bara vill hoppa in i nästa race så fort som möjligt.

F1 2016
F1 2016 är snyggt på sina håll, främst är det de snabba bilarna som briljerar med sin detaljrikedom.

För sakens skulle bestämde jag mig för att starta om min karriär för att se om jag spelet skulle tilldela mig en annan manager om jag anslöt mig till ett annat lag, men så verkar inte fallet vara (om inte alla karaktärer i spelet har enäggstvillingar som jobbar för konkurrenterna). Kraven som ställdes på mig ändrades däremot vid lagbytet. I mindre ambitiösa lag var förväntningarna betydligt lägre, och min manager blev glad så länge jag kom på tolfte plats eller bättre i mina race. Ju längre min karriär pågick, desto högre blev kraven, främst på grund av alla uppgraderingar jag köpt till min kärra. Precis som i många andra racingspel handlar det här om att samla poäng som kan spenderas på starka motorer, bättre däck och så vidare. Det är en bekant spelstruktur, men det funkar väldigt väl i F1 2016.

Detta är en annons:

Med det sagt så saknar jag möjligheten att kunna köra go-karts och Formel 3000-bilar, vilket är något alla F1-förare gör innan de börjar tävla i den stora ligan. Jag förstår att många spelare hade avskytt detta, speciellt om det hade varit en obligatorisk del av karriären för att komma upp i F1-divisionen, men jag känner åtminstone att valmöjligheten borde ha funnits där för de som vill pröva på att ta sig hela vägen till toppen från ruta ett.

F1 2016
När regnet kommer sjunker tyvärr bilduppdateringen en hel del vilket gör det ännu mer svårnavigerat.

Andra nyheter i F1 2016 är Safety Cars (SC) och Virtual Safety Cars (VSC), men även uppvärmningsvarv. Uppvärmningen är rolig till en början, och att köra ett varv för att känna av däck och bromsar förgyller faktiskt F1-upplevelsen, men efter en några gånger känns det bara utdraget. Som tur var kan man då välja att stänga av dem helt. Safety Cars är även de roliga att leka med till en början, men tillslut känns det som att säkerheten står i vägen för den snabba, farliga och beroendeframkallande körkänslan. Jag förstår att detta är en simulator, och att säkerhetsbilarna behövs efter olyckor inom sporten, men det är inte på grund av dem som man spelar F1-spel.

Den viktigaste komponenten är istället bilfysiken, och det är som tur var här som spelet verkligen skiner. Efter alla dessa år vet Codemasters verkligen hur man skapar ett robust bilspel med grym körkänsla. Sedan fjolårets F1-spel har utvecklingsteamet lagt mycket tid på att få däcken att kännas rätt på asfalten, och skillnaden mellan torrt väglag och blött sådant är lika stor här som i verkliga världen. Spelare med erfarenhet av rallyspel vet vad som väntar dem när molnen kommer och regnet börjar falla.

Detta är en annons:
F1 2016
Karriärläget gör en strålande comeback och vi är glada att Codemasters valde att ha med det i årets upplaga.

När det kommer till grafiken känns det nästan som att Codemasters haft bundna händer. Det finns inte så mycket natur att skåda i Formel 1-världen, vilket innebär att banorna i spelet kan kännas lite tråkiga och enformiga ibland. Det verkar dock som att utvecklarna inte lagt någon tid alls på omgivningarna som sträcker sig utanför vägarna. De känns tomma och trista, vilket är extra tydligt när alla bilar och närliggande föremål är så vackert skapade. Det blir en underlig kontrast. Som tur var spelar jag inte racingspel för grafikens skull - jag spelar för att köra bil. Och snabbt, det är det.

Så länge solen skiner låter F1 2016 dig köra riktigt snabbt, och allting flyter på väldigt väl. Även när hastighetsmätaren visar 300 kilometer i timmen håller sig bildskärmsuppdateringen stabil och silkeslen på min Playstation 4. Även ljudet är fantastiskt, då det som kommer ut ur högtalarna lika gärna skulle kunna vara ljud från riktiga Formel 1-race på TV. Skulle du däremot ha oturen att få köra i regn börjar spelmotorn visa sina brister. Vattnet gör bildskärmsuppdateringen instabil, och skulle spelet frysa till när man minst anar det kan konsekvenserna bli katastrofala för racet.

F1 2016
Fartkänslan är det sannerligen inget fel på i årets upplaga av F1. Det är svinsnabbt.

F1 2016 är fortfarande är utmärkt racingspel dock. Det är en grym bilsimulator, och en markant förbättring över fjolårets iteration. Känslan av realism sträcker sig hela vägen till multiplayer-läget, där man tvingas vänta på att hela racet är över innan man kan lämna spelet - även om man krockar in i en vägg och blir stillastående redan i första kurvan. Realistiskt? Ja, absolut. Lämpar det sig väl för människor som mig som saknar tålamod? Nej, inte alls. Tur är det då att karriärläget gjort storslagen comeback. Spelläget är essentiellt för den kompletta Formel 1-upplevelsen, och förhoppningsvis är det här för att stanna denna gång.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Grymt karriärläge, enastående bilfysik, läcker grafik på bilar och på nära håll
-
Regn påverkar bildskärmsuppdateringen, mycket väntande i multiplayer, tråkig grafik bortanför banan
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content