Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Netflix)

Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Netflix)

Måns har sett Evan Peters excellera i rollen som seriemördare i Netflix obehagliga men fascinerande serie om Jeffrey Dahmer och hans offer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Behöver vi verkligen ännu en skildring av en seriemördare? Det är förstås en ytterst relevant fråga i tider där det ligger true crime på varenda streamingplattform. Där till och med och med Disney erbjuder dokumentärer av både Hillside Strangler och Zodiac Killer. Hur mycket mer kan vi egentligen få ut av ett ämne som har ältats i media ända sedan FBI-agenten Robert Ressler uppfann begreppet på 70-talet? Efter det har vi frekvent matats med tidningsrubriker, filmer, poddar, serier och dokumentärer och när det kommer till just film och serier så är det ofta samma namn som dyker upp. Ted Bundy, John Wayne Gacy och Dennis Rader men trots att historien om Jeffrey Dahmer innehåller allt som borde få en regissör att slicka sig om munnen så har det aldrig gjorts en riktigt bra rulle om mördaren som började sin vansinnesresa redan 1978 och sedan inte slutade förrän 1991.

Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Netflix)
Evan Peters är skrämmande lik Jeffrey Dahmer i Netflix nya serie.

Det finns dock en film som hjälpte en viss skådespelare rejält på traven i sin karriär. Jeremy Renner är kanske inte Hollywoods allra största namn men han får väl ändå klassas som skapligt välkänd vid det här laget. Hans porträtt av den notoriske seriemördaren i filmen Dahmer från 2002 gick inte Hollywood förbi och det var också den rollen som senare skulle ge honom rollen i Kathryn Bigelows hyllade Hurt Locker. 2017 kom filmen "My Friend Dahmer", en högst medioker sådan som vägrade att ta i de svåraste frågorna och gräva i de mest obekväma sanningarna. Det ändrar dock Ryan Murphy och Ian Brennan på i Netflix nya storsatsning, Monster: The Jeffrey Dahmer Story. Här får vi i tio avsnitt följa med på en obehaglig resa som slutade med att 17 unga män miste sina liv till en man som skulle bli känd som en av kriminalhistoriens värsta förövare. Men serien handlar egentligen inte om Jeffrey Dahmer, även om den oundvikligen ändå gör det, utan snarare om offren och den oerhörda inkompetens inom poliskåren som tillät "The Milwaukee Monster" att komma undan med sina fruktansvärda handlingar i 13 år. Den handlar också om den obeskrivbara skuld som drabbar föräldrarna till en människa som senare skulle komma att kallas ett monster. Frågor utan svar; "Är det mitt fel? Borde jag ha sett något? Kunde jag gjort något annorlunda?"

Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Netflix)
Pappa Lionel försöker förgäves att förstå var det gick fel.

Av den anledningen kan man hävda att vi faktiskt behöver Monster: The Jeffrey Dahmer Story. För att vi aldrig skall glömma bort de som föll offer för den obeskrivliga ondska som chockerade en hel värld. Men det är som alltid ett tveeggat svärd det där för ingen vet förstås vad de efterlevande tycker om att historien än en gång dras upp till allmänhetens åskådan, i underhållningssyfte. Får de någon andel av inkomsterna när serien just nu toppar listan över mest sedda Netflix-produktioner? Men om man lägger all moral åt sidan och bara ser det för vad det är, en TV-serie så finns det få produktioner i genren som slår Monster: The Jeffrey Dahmer Story på fingrarna för det är stundtals ett rent mästerverk. Mycket av det kan tillskrivas Evan Peters i rollen som Dahmer själv men serieskaparna lyckas också hålla sig till sanningen. Murphy och Brennan drar sig inte för att belysa hur Dahmer, genom att utnyttja sitt privilegium men också sin homosexualitet och andras fördomar om hans sexuella läggning klarade av att ducka för lagens långa arm när han successivt tog livet av marginaliserade män som ingen brydde sig om, förutom deras familjer. Några få detaljer har ändrats för dramatisk effekt men i det stora hela så är det här exakt den berättelse vi känner till. Från början till slut.

Detta är en annons:
Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Netflix)
Glenda vaknar varje morgon till lukten av död men ingen lyssnar.

Vi får följa Jeffrey Dahmer från att han föddes 1960 i en medelklassfamilj i Milwaukee, Wisconsin där han redan i väldigt unga år visar ett genuint intresse för döden. Han plockar upp döda djur från vägen och dissekerar dem hemma på gården. Visst tycker hans far Lionel (Richard Jenkins) att det är ett udda beteende men han tänker att sonen helt enkelt är en intelligent ung man som är intresserad av anatomi, kanske kan han bli läkare och det är ju inte det sämsta direkt så han låter honom hållas och förklarar till och med hur saker och ting fungerar, latinska namn på organ och annat spännande. Efter ett tag tycker han dock att Jeffrey börjar bli lite väl entusiastisk över att höra ljudet av skelettdelar krossas. Kanske borde han ana oråd när experimenten börjar innefatta halshuggningar, blekmedel och syra men vad skall han göra? Sonen verkar i övrigt fungera som vilket barn som helst, lite tillbakadragen och isolerad kanske men det är han ju inte ensam om så han skakar av sig det hela med det gamla strutsuttrycket "it's a boy thing." Han sticker därmed huvudet i sanden och tänker att det där går väl över när han blir äldre. Som åskådare kan man ju tycka att varningslamporna lyser blodröda men när det handlar om ens egen avkomma är det nog inte så lätt att tänka "shit, min son är på väg att bli ett monster jag måste ringa snuten" och hur illa det än verkade kunde förstås ingen någonsin föreställa sig exakt hur illa det här verkligen skulle sluta.

Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Netflix)
När Dahmer ställdes inför rätta så erkände han allt, direkt.

Jeffrey hade inte den där trasiga uppväxten som många seriemördare ofta bevisas ha haft men det var rejält skakigt i föräldrarnas förhållande. De slog, utnyttjade eller förnedrade aldrig sin son men Lionel jobbade ofta och Joyce (Penelope Ann Miller) blev aldrig riktigt sig själv efter förlossningen. I intensiva scener ser vi hur hon blir lättirriterad och tappar humöret, något som resulterar i att det ständigt knakar i de äktenskapliga fogarna och slutar med högljudda bråk. När Jeffrey kommer upp i åren och börjar på High School flyttar familjen till en sömnig håla utanför Akron, Ohio i hopp om att kunna reparera sitt risiga äktenskap och det är nu det börjar gå utför. Äktenskapet når till slut vägs ände och Lionel och Joyce går skilda vägar. Eftersom Jeffrey har fyllt arton så får ingen förälder vårdnaden och vi ser nu Jeffrey sitta själv i huset, drickandes stora mängder öl. Han är helt bortglömd och lämnad åt sitt öde. Han faller djupare och djupare ner i sin isolerade misär där det enda som håller honom vid liv är hans rubbade fantasier som snart skall bli verklighet. Han börjar att fantisera om sex med män och framför allt blir han exalterad av tanken av att totalt dominera och kontrollera en annan människa. I en brutal scen tar han livet av sitt första offer med en hantel och det som gör det extra hemskt är att det är ett mord som egentligen borde ha blivit både hans första och sista. Nu ställs han nämligen inför den ständiga kärnfrågan för alla mördare, var skall jag göra av kroppen? Han tar bilen och kör för att dumpa kroppen men blir stoppad av polisen men han snackar sig ur det med det styckade liket liggandes i baksätet. Han borde förstås ha upptäckts redan här men kommer undan för första men långt ifrån sista gången.

Detta är en annons:
Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Netflix)
Seriemördaren dömdes senare till 15 livstidsdomar, eller 957 år i fängelse.

Han är bara 18 år när han mördar Steven Hicks, tre veckor efter att ha gått ut high school och det var en skolgång som präglades av fylla och pranks. Då han var något av klassens clown så hittade han ofta på upptåg, bland annat fejkade han epilepsianfall, något som skulle komma att kallas "doing a Dahmer." Farsan lackar ur rejält efter ännu en incident och skickar sin, numera odåga till son till armén. Där skall han minsann lära sig ordning och reda och att ta ansvar men tyvärr blir det precis tvärtom, det går käpprätt åt helvete på ren svenska. Han får bli sjukvårdare vilket serverar honom mängder av möjligheter att lära sig detaljerade prylar om den mänskliga anatomin, fokus flyttas därmed från döda djur till skadade människor och att han redan har provat sina seriemördarvingar gör naturligtvis inte saken bättre. Möjligheterna är nu helt plötsligt oändliga för en ung Jeffrey Dahmer som tittar allt djupare i flaskan vilket också är anledningen till att han snart sparkas ut från det militära. Diskrediterad och förnedrad får han flytta hem till sin farmor eftersom föräldrarna nu som sagt är skilda. Vid den här tiden har han dessutom upptäckt att han är homosexuell, något han skäms över men han försöker ändå inte förtränga sin läggning. Han börjar i stället regelbundet att gå på gaybarer och det är också här han han hittar sina offer.

Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Netflix)
Serien ägnar stor del åt att belysa de efterlevandes lidande.

Mycket av handlingen i Monster: The Jeffrey Dahmer Story kretsar som sagt kring polisens oförmåga att fånga Jeff och 1986 blir han arresterad för första gången när han försöker droga och våldta män på ett lokalt badhus men Dahmer kommer undan med böter och redan året efter och nio år efter sitt första mord mördar han sitt andra offer, denna gång på ett hotellrum. Steven Toumi dog av en krossad bröstkorg och Dahmer hade också försökt att plocka ut hans hjärta men Dahmer påstod när han kunde knytas till mordet att han var så full att inte hade något minne av händelsen. Han fortsätter i alla fall att förföra män på barer som han sedan drogar, våldtar och stryper men det skulle inte stanna där. Jeffrey börjar att ta foton på sina lemlästade offer och förvarar dem hemma i den lilla lägenhet där han nu bor efter att ha blivit utsparkad från sin mormor. Grannen Glenda Cleveland (Niecy Nash), anar dock tidigt oråd och hon ringer polisen varje gång hon hör skrik eller dunsar från Dahmers bostad men förgäves. Inte ens när en drogad 14-årig pojke lyckas rymma ohändertar de förövaren utan låter honom i stället gå hem med sitt tilltänkta offer som han hävdar är hans pojkvän. Glenda vet att något är ohyggligt fel men det här var också en tid och en plats där de svarta i samhället inte hade någon röst så hennes varningar om att något fasansfullt pågår i rummet intill tas aldrig på allvar, inte ens när liklukten ligger tät i fastigheten i över ett år. En lukt som sedan skulle övergå i en annan typ av doft. Det är nämligen nu Dahmer börjar fundera på hur människokött smakar och plockar fram stekpannan...

Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Netflix)
Ett tilltänkt offer anmäler Dahmer, som vanligt helt utan åtgärd från myndigheterna.

Även om serien fokuserar på offren och det undermåliga polisarbetet så går det förstås inte att undgå att lyfta fram Evan Peters för han gör en sådan där insats man som skådespelare ofta bara gör en gång i karriären. När allting stämmer, när publiken glömmer bort att det är en skådespelare de ser. Hans porträtt av Jeffrey Dahmer är lika skrämmande som imponerande. Inte en enda gång under sju timmar så faller han ur ramen. Den apatiskt iskalla och lågmälda monotona rösten, hållningen och blicken. För en som har sett allt som går att se i dokumentärt material som går att uppbringa så är det enastående likt. Sju timmar kan kanske kännas långt för den här storyn och det är det också. Även om detta är en serie som tar tid på sig och bör så också göra, så blir det ändå lite väl utdraget ibland. Tio avsnitt hade nog kunnat vara åtta men det är också min enda anmärkning för det här är makalöst bra och skall man bara se en enda produktion om Jeffrey Dahmer så är det den här. En liten varning dock. För någon som inte är helt bekant med detaljerna så kan det här vara magstarkt för även om Dahmer aldrig ansågs vara psykiskt sjuk i juridisk mening så tycker nog de allra flesta vid sina sunda vätskor att det han utsatte dessa unga män för inte kunde ha utförts av en frisk människa. Men det är kanske som Dahmer själv säger, att vissa män föds onda.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
En makalöst bra skildring som håller sig till sanningen, hur makaber den än må vara. Men också en berättelse som inte skönmålar mördaren utan låter offren få stå i fokus
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content