Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
A Boy Called Christmas (Netflix)

Jakten på julen (Netflix)

André trär på sig tomteluvan för att komma i stämning med Netflix nya juläventyr, men dessvärre når den inte hela vägen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Många julfilmer kretsar kring tron på jultomten och julens anda, där karaktärer ofta måste omvändas för att se tjusningen i högtiden. Tro på julen under en viss period av ditt liv, då kommer du få allt du någonsin har önskat dig! I Netflix-rullen Jakten på Julen (eller A Boy Called Christmas som det heter på engelska) är premissen väldigt bekant, där tre barn har bestämt sig för att inte fira julen efter att deras mamma har gått bort. Lösningen? Maggie Smith såklart, som här spelar en barnvakt som berättar en episk julsaga för de ledsna barnen. Historien hon berättar handlar om en finsk pojke kallad Christmas som beger sig ut på en livsfarlig jakt för att hitta sin pappa - och hoppet tillbaka.

HQ

Filmens förpackning är precis så söt, sällsam och sentimental som man kan vänta sig från en familjevänlig julfilm, där datoranimerade djur och färgsprakande hyss strösslas över en rätt så förutsägbar historia om julens begynnelse. Inuti paketet hittar vi dock en vintersaga som är lite mer Grimm i sin melankoli och mörker. I grunden kretsar filmen om hur orättvis livet kan vara när ens nära och kära går bort och mot slutet gör Maggie Smith det extra tydligt för barnen att deras mamma inte kommer tillbaka. Däremot tar livet inte slut där och sagan som Smith berättar demonstrerar att det alltid finns någonting värt att leva för. Just detta element är det som lyfter upp Jakten på Julen från mängden av sockersöta julfilmer och det är lätt att ryckas med i den julkalenderdoftande världen till en början tack vare den duktige titelfiguren.

A Boy Called Christmas (Netflix)
Effekterna imponerar inte alltid, men då och då finns det gott mysig julstämning.

Halvvägs in i filmen börjar man dock tappa lite intresset för julsagan och för mig faller filmen när pojken väl hittar den magiska Alvheim, där vi introduceras till magiska alvinvånare som också har problem med att fira julen. Trots att flera stora stjärnor som Kristen Wiig, Toby Jones, Jim Broadbent, Stephen Merchant och Sally Hawkins blandas in i julmixen har skådespelarna svårt att ge liv till sagan, som ständigt bromsas upp av flamsiga actionsekvenser och det ojämna tempot gör att filmen känns betydligt längre än vad den egentligen bör vara. Filmens andra hälft skulle jag säga passar bättre som bakgrundsbrus under pepparkaksbaket, då jag tvivlar på att barnen kommer att behålla intresset när historien väl börjar spreta ut dig och de vuxna i hushållet kommer mest att gäspa sig genom alla obligatoriska klyschor. Sista akten blir i synnerhet onödigt långdragen och gör att budskapet, som ju var så drivande från början, blir lite vagt.

Om det är streamingtjänsten Netflix som familjen vill värma sig med till julhelgen är Jakten på Julen ett roligare alternativ än Kurt Russells raggartomte och renodlat skräp som The Princess Switch, men det är samtidigt en betydligt sämre julfilm än den animerade pärlan Klaus. Filmen hamnar i samma mediokra Netflix-fack som Jingle Jangle och de där datoranimerade julfilmerna man så ofta bläddrar förbi, vilket gör att Jakten på Julen inte direkt kommer vara något man vill hänga upp i granen varje julafton. Det är lite som det billiga godiset man hittar i julstrumpan; det är inte direkt toppkvalitet, men det är samtidigt lite av en tradition att trycka i sig något lättsmält och småsliskigt så här års.

Detta är en annons:
05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Kika på Klaus istället...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Jakten på julen (Netflix)

Jakten på julen (Netflix)

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

André trär på sig tomteluvan för att komma i stämning med Netflix nya juläventyr, men dessvärre når den inte hela vägen...



Loading next content