Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Dopesick [S1E1-3] (Disney+)

Dopesick [S1E01-03] (Disney+)

André samlar sina tankar om Michael Keaton-ledda medicinserien Dopesick efter att ha kikat på seriens första tre avsnitt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Seriens tre första avsnitt:
Definitionen av termen "dopesick" kan bäst beskrivas som ett drogberoende som uppstår när personen i fråga inte har fått sin medicindos på ett tag. I miniserien med samma namn drabbas en stor del av det amerikanska befolkningen av detta efter att läkare börjar skriva ut Oxycontin: en smärtstillande opiod som är starkare än morfin och som som sakta men säkert förstör folks liv. Michael Keatons välmenande småstadsläkare är en av personligheterna som har slukat läkemedelförsäljares honungsbelagda ord för att bekämpa smärta.

HQ

Dopesick är ett drabbande drogdrama om en undangömd epidemi, som här blandar girig företagsfuffens med tragiska familjeförhör. Förutom Keatons husläkare följer vi också Peter Saarsgards åklagare och Rosario Dawsons DEA-agent, som här gör sitt eget detektivarbete när de väl nosar upp läkemedelsföretagets lögner. Dessa gör alla ett formidabelt jobb, men det är den alltid lika talangfulle Michael Stuhlbargs karaktär Richard Sackler som stjäl showen som mannen som satte bollen i rullning. Det hade varit lätt att göra Sackler till en vandrande Hollywood-klyscha, men hans kyliga hängivenhet och lågmäld gör honom till en genuint bra antagonist, utan att bli så där onödigt omänsklig - även om hans väsande Voldemort-röst inte alltid funkar.

Dopesick [S1E1-3] (Disney+)
Ormolja eller mirakelmedicin? Dopesick bjuder på perspektiv från företag, försäljare, lagen, läkare och såklart offren (där många dog av överdos)

Det kanske mest fängslande inslaget i serien är retorikens kraft, där smärta blir grunden för en lång kedja av byråkratiska barriärer och påhittade begrepp som stillar desperationen lika mycket som den fysiska plågan. Så länge folk kan få ett ögonblicks sömn ses drogberoendet officiellt inte som ett problem, där arma stackare vaggas in av löften och vad innebär att vara en sann amerikan. Det är snyggt hanterat och välskrivet hittills, då vi får bevittna problemet från flera olika synvinklar. Man får en god förståelse till varför karaktärer blir omsvepta av mirakelkuren - och varför de tvekar.

Pilotavsnittet börjar dessvärre lite väl rörigt. Det är svårt att först ta sig in berättelsen när serien väl hoppar fram och tillbaka mellan 80-tal, 90-tal och 2000-tal, där karaktärsbakgrunder ska etableras bland alla vittnesmål i en omkastad kronologi, men det tar verkligen fart under det andra avsnittet när berättarramen väl har spikats och man kan koncentrera sig på karaktärernas öden. Det tredje avsnittet trappar upp spänningen och till slut blir man så engagerad att man om företaget någonsin kommer att stå till svars för USA:s kanske största drogepidemi? Man kan såklart läsa på om det riktiga fallet (serien är också baserad på en bok), men serien är tillräckligt bra för att kunna vänta med utfallet. Tre avsnitt in i showen är jag officiellt "hooked", med andra ord. Ett slutgiltigt betyg för hela showen får vänta, men än så länge känns detta riktigt stabilt.

Detta är en annons:
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Något spretig, men fängslande och drabbande. De tre första avsnitten håller god kvalitet och det återstår att se om resten håller i sig...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content