Svenska
YAW2 - En recension

YAW2 - En recension

Skrivet av wwwHolmiz den 31 mars 2023 kl 15:05

Jag har nu haft min YAW2 Motion Simulator i tre månader. Egentligen hade jag tänkt vänta med recensionen tills jag fått alla delar men räknar nu kallt med att den sista delen kanske inte hinner levereras innan företaget Yaw VR Ltd från Ungern "försvinner" - för de har en del ekonomiska problem, som så många andra Kickstarter-projekt får efter de räknat lite tokigt.

Nåja.

Stolen YAW2 fungerar dock utan den sista delen som skulle få stolen att rotera 360 grader...

LEVERANS

Efter beställning samt efter att full betalning gjorts blev leveranstiden ungefär 8 månader. 25 kg delar och en monteringsanvisning som dels var inaktuell samt rätt opedagogiskt gjord levererades till mitt hem. Som tur var hade en annan köpare av YAW2 strax innan lagt upp en tydlig och pedagogisk video på sin montering som jag sedan följde.

Betyg 1 av 5 (vilket jag faktiskt förväntade mig)

MONTERING

Rekommendationen var att man skulle vara två personer vid vissa moment av monteringen. Löste det helt själv genom att vara lite kreativ. Tack vare videon så gick monteringen fin fint utan några större problem.

Eftersom jag redan hade en racing-stol sedan tidigare beställde jag YAW2 utan deras egna originalstol. Sparade på så sätt in lite pengar men tappade på så sätt alla coola lysdioder som sitter på originalstolen. Gjorde inget eftersom jag ändå skulle köra i VR. Dessutom har jag läst att deras originalstol uppfattas av många som rätt obekväm.

Naturligtvis var det inte bara att montera min gamla stol på YAW2 men samma kille som lagt upp monteringsvideon hade också lagt upp en video där han monterar sin icke originalstol på sin YAW2. Var bara att kika på den video, fundera lite och komma på en liknande lösning.

Monteringen får tack vare ovan nämnda videos ett högt betyg.

Betyg 4 av 5

IGÅNGKÖRNING

Hämtade hem mjukvarorna från företaget. Installerade på PCn och installerade även deras app på min mobil. Eftersom kommunikationen till YAW2 sker trådlöst var det sedan bara att slå på strömmen...

Just i det ögonblicket var jag faktiskt lite nervös. Läst om andra kunder som berättade att det börjat ryka om deras YAW2... Hugha.

Men det gick bra! Lysdioderna blinkade så vackert fram & bak och man hörde lite motorer som startade upp. Programvaran sa i princip "Lek på & njut nu!"

Betyg 5 av 5

PROGRAMVARAN - Del 1

Företagets egna programvara är... hur ska jag utrycka mig? Jo, mindre bra. Att lyckas göra ett gränsnitt som både är fult och nära oförståeligt kan vara okej OM programvaran annars i övrigt fungerar bra. Men efter jag testat runt lite med framför allt spelen No Limits 2 (berg-o-dalbana) samt Project Cars 2 kändes något fel. Visst, stolen rörde sig i sidled, framåt och bakåt men inte så som jag förväntade mig att den skulle göra.

Jag var rätt besviken.

Betyg 1 av 5

PROGRAMVARAN - Del 2

Googlade runt lite för jag hade läst om programvaror som andra nyttjade. Tillslut fastnade jag för (underbara) Sim Racing Studio (SRS) som hade inbyggt stöd för just YAW2. Här snackar vi grymma drivrutiner. För via SRS uppförde sig plötsligt YAW2 som jag förväntade mig! Extra plus var också att gränssnittet var klart bättre.

Betyg 5 av 5

HÅRDVARAN - YAW2

Så, efter att SRS fått YAW2 att röra sig som förväntat - hur verkade hårdvaran?

Om vi börjar med utseendet tycker jag själv att Yaw VR Ltd från Ungern lyckats mycket väl där. YAW2 ser riktigt läcker ut. Jämfört med deras första modell YAW har de denna gång gjort en stol som ser nästan lite futurisk ut. Jag gilla!

Konstruktionen gillar jag också där de enbart behöver två motorer som lutar stolen åt rätt håll. Dessutom är lutningen rätt rejäl.

Naturligtvis låter det en del om den men det är inte på något sätt störande. Faktiskt så drunknar de ljuden helt när man trycker på gasen när man t.ex. kör ett bilspel.

Här hade jag så gärna även skrivit om snurrfunktionen. Kommer naturligtvis uppdatera recensionen när, men framför allt om, jag får den beställa Rotation Platform...

Betyg 5 av 5

UPPLEVELSEN

Speldator med RTX 4090, TP-kabel till snabbt modem, (gammal) ForceFeedRatt, trådlösa VR-headsetet PICO 4, SRS och så YAW2 som en stor fet gräddklick. Hur var upplevelsen?

Jag säger som Askungen... "...alldeles alldeles underbart!"

Att sätta sig i stolen, placera PICO 4 framför ögonen och starta upp Dirt Rally 2 eller Project Cars för lite Rally Cross är något som är (faktiskt) obeskrivligt makalöst jävla fantastiskt!!!

Betyg (stark) 5 av 5

Kommentar: Ytterligare ett stort plus är att se när vänner och bekanta provar en berg-o-dalbana i No Limit 2 för första gången. Speciellt de som inte ens har provat VR. Attans va de skriker!!! Så roligt...

HQ