Svenska
Land of Illusion - Världens bästa 8bitars-Disneyspel

Land of Illusion - Världens bästa 8bitars-Disneyspel

Skrivet av tryffel8 den 26 oktober 2021 kl 15:31

 

 

Många gillar Castle of Illusion till Mega Drive, jag finner det överskattat. Fantastisk musik och estetik räddar inte ett spel proppfullt med ojämn bandesign med  tonvis med Trial and error. Men Master System-versionen var bra. Bättre bandesign, bättre kontroll, visserligen med givna stora tekniska kompromisser. 

Men det är i Land of Illusion som allting faller på plats. Vanligtvis, ganska medelmåttiga utvecklaren Aspect lyckas på allting på plats på ett sätt man aldrig gjort varken före eller efter. 

Musse reser längs en dynmamisk världskarta som inte är där bara för syns skull utan fyller viktiga funktioner. Längs vägen fortsätter historien att berättas, och efter avklarade banor möter Musse vänner som förutom nya förmågor, också ger ledtrådar, till vad som ska göras härnäst och för att komma vidare krävs ofta att man går tillbaka till tidigare banor för att nå nya platser.

Hela konceptet med, backtrackning, och den (visserligen enkla) historien som berättas genom spelet, samt värdskartan, ger spelet en mer äventyrlig känsla än föregångaren.  Att ibland få återbesöka en bana gör jag också gärna med så roliga och kreativt utformade banor, som ibland förändrats drastiskt till det andra besöket. Tidvatten kan ha dragit in eller stora träd tillkommit. Därtill så kommer dom nya egenskaperna till användning. Det kan vara ett rep för klättring, eller möjligheten att krympa sig själv för att nå tidigare otillgängliga platser.  Med 14 nivåer och diverse återbesök är det nästan tre gånger längre än sin föregångare.

  Miljöerna är denna gången, mer lagda utomhus i allt ifrån banor högt uppe bland moln, skogar och ökenområden. Svårighetsgraden kan ibland vara lite knepig men med obegränsade countinues så kan man spela avslappnat rakt igenom. Grafiskt sett så tillhör spelet toppskiftet till konsolen med sin detalrikedom och fina färgsättning och med några riktigt snygga parallax-scrollande bakrunder.   Musiken är härligt medryckande och väl anpassad till spelets olika miljöer.

Det är riktigt bra, bättre än Chip n Dale, ja, tom snäppet bättre än Ducktales.

Betyg 9/10

 

HQ