Svenska

Best of Lars Winnerbäck

Skrivet av putterman den 28 mars 2019 kl 23:03

Sveriges, nej världens bästa artist heter Lars Winnerbäck. Denna fantastiska singer-songwriter/poet/geni har betytt mer för mig än någon annan artist eller band. Han fungerar såväl när jag är glad och bara njuter av hans poesi som när jag är deppig och hans texter kan lyfta upp mig. Alla de värsta stunderna i mitt liv har Lasse funnits där och hjälpt mig och i min bok finns det ingen som kan komma i närheten. Men vilka är då de absolut bästa låtarna han har skrivit? Det är följande:

5. Ingen Soldat
Den absolut första låten jag hörde med Lars Winnerbäck heter Ingen Soldat, och den är än idag en av favoriterna. Jag minns tillbaka till hur jag som finnig och fjunig 13-åring fick låten länkad till mig på MSN utav en klasskompis. Det var med stor tvivlan jag satte igång låten, men det tog inte många sekunder innan jag satt och storbölade. Än idag ger låten mig samma reaktion. Låten kan, liksom många av Lasses låtar, tolkas väldigt olika och det spelar egentligen ingen roll hur man tolkar den. Det är ren och skär poesi.

Himlen faller ner,
Det svider till där kniven skar,
Jag har varit vaken hela natten,
Känt om hjärtat sitter kvar,

4. Pacemaker
De flesta som någon gång har haft ett förhållande har säkert upplevt att man tvivlat på det. Jag tror att det är omöjligt att inte tvivla ibland, oavsett hur bra man har det. Lars Winnerbäck sätter ord på det här i första meningen i låten. Jag tror att jag är mera kär i kärleken i sig än i dig, förlåt..." sjunger han och jag brister varje gång. Det spelar ingen roll om jag har varit lyckligt kär, singel eller i ett trasigt förhållande, det är bara så målande. Många lär sitta fast i förhållanden de egentligen inte vill vara i, just för att det känns så tryggt och skönt.

Jag tänker, grubblar, velar mer än
känner, längtar, trånar och går åt.
Är jag hjärtlös och förfallen?

3. Alla vägar har sitt pris
En relativt okänd låt som aldrig har släppts på skiva. Vill man lyssna på den idag så gäller det att vända sig till Youtube. Lasse sjunger i låten om en drömresa till himlen som han tas på utav John Blund. I texten sjunger han om hur trist det är i himlen och hur mycket roligare det är nere hos djävulen. Återigen, vad meningen är med texten (för Lasse har alltid en mening, det är inte bara finurlig text) är en tolkningssak, men jag är övertygad om att det handlar om att Lasse vill sätta ord på att det inte är någon idé om att eftersträva att vara perfekt hela livet för när vi dör är det ändå bara svart och man är ensam. Alla vägar har sitt pris är dock något så unikt som en Lasse-låt man kan lyssna på utan att vara en person som bryr sig om budskap. Texten är bara så finurlig.

Där stod Sankte Per och han prata med en tant
Och hon sa:
Ja har alltid vart så god och snäll
Jag har druckit nattvardsvin men aldrig mer
Jag har gjort ett barn men jag titta aldrig ner
Nej ingen har förträngt begär som jag
Så Sankte Per han sträckte fram armarna och sa

2. Balladen om Konsekvenser
På tal om finurliga texter så blir det inte bättre än Balladen om Konsekvenser, som helt enkelt handlar om vad som hände med Astrid Lindgrens figurer när de växte upp. Pippi sitter bakom lås och bom för alla de faktiskt tvivelaktiga saker hon håller på med, Rasmus följer paradis-Oskars väg och blir hemlös och Ronja ligger på det mentalsjukhus där hon hör hemma. Låten är relativt mörk, men så så genialisk.

Och i en dyster sal på ett kvinnohospital
Där ligger en kvinna på en bår
Hon har just fått sin tablett för sitt märkliga sätt
Att börja skrika så fort det blir vår

1. Kom Änglar
Det mest givna valet på listan var förstaplatsen. Det finns inget annat än Kom Änglar som hör hemma här. Under mitt livs värsta breakup gick den här låten på repeat och utan den vet jag inte om jag hade funnits idag, så mycket betyder den för mig. Här beskriver han så vackert om hur fin kärleken kan vara när man är nykär, hur det verkar som att man är oövervinnlig, men hur den så ofta förkolnas och förvandlas till något av det jobbigaste som finns när man blir lämnad. Att lyssna på den här låten under den mörka perioden i mitt liv gav så mycket tröst. Jag insåg att jag inte var ensam och hur kärleken fungerar. Kom Änglar är ett rent mästerverk och världens genom tiderna bästa låt.

Kom änglar, kom älvor
Det börjar bli kallt
Här sitter jag och baddar såren med salt
Det går åt helvete med allt

Best of Lars Winnerbäck

Tack Lasse för att du finns i mitt liv. Du har räddat mig flera gånger <3

HQ