Svenska
Blog
Kom in i matchen nu, Xbox...

Kom in i matchen nu, Xbox...

Skrivet av Petter den 1 februari 2023 kl 15:54

Under de senaste tio (+) åren har Microsoft och deras Xbox-division som vi alla vet köpt i stort sett varenda studio som varit till salu. De har slantat upp många miljarder dollar för att bygga en minst sagt diger portfolio av begåvade spelskapare som i framtiden naturligtvis ska bygga uppleveklser exklusiva till Xbox. Men ingetting släpps, i princip, och det som släpps har inte sällan varit undermåligt. För mig blir det snabbt obegripligt även om jag naturligtvis begriper att dagens storspel knappast utvecklar sig själva. Det kräver tid, massor av tid. Men ändå... Det är verkligen dags för Microsoft att komma in i matchen nu, här.

Rare, äger de. Och visst, Sea of Thieves verkar relativt populärt men det känns samtidigt som om så mycket potential aldrig nyttjats, här. Perfect Dark är under utveckling men det verkar återstå flera år av utveckling och med tanke på att det inte är Rare som gör det, undrar jag varför det inte händer mer, där borta. Samma sak gäller Mojang. Minecraft är förvisso ett av tidernas största spel både sett till antalet sålda exemplar samt ren popularitet, över tid, men det är idag nio år sen Microsoft köpte det svenska spelhuset och vi har fortfarande inte fått se något nytt utöver uppdateringar. Minecraft 2, någon? Halo Infinite utvecklades under sex års tid och som mest var 343 över 750 personer med två miljarder kronor i budget. Vad hände? Zeta Halo innehöll vare sig snöområde, ökenområde eller stadsområde vilket det först ryktades om och 343 + Microsoft lät multiplayerkomponenten dö ut och missade battle royale-trenden helt och hållet. Idag har halva styrkan kickats inklusive cheferna och Halo ska "rebootas" av nytt team med ny producent. Suck...

Bethesda äger de ju också, och Starfield verkar göra mången Xbox-spelare ordentligt sugen men Elder Scrolls då? Skyrim släpptes för 12 år sen. Tolv! Med tanke på att Bethesda har pengarna och med tanke på att deras ägaere har alla pengar i världen går det inte riktigt begripa hur de inte kan ha fått ur sig ett nytt Elder Scrolls på tolv (!) år. Detsamma gäller såklart Fable och den spelserien. Som Microsoft också äger. Fable III släpptes 2010 och rebooten verkar vara kantrat av utvecklingsproblem, precis som Halo.

Game Pass räddar ju dem idag och gjorde så under hela 2022 men det är dags nu att komma igång. Phil Spencer är en hyvens kille, störtskönt ödmjuk och allmänt superhärlig men det är nog faktiskt dags för någon annan att ta över, här.

HQ