Svenska
Blog

James Camerons bästa filmer

Skrivet av Petter den 28 november 2022 kl 20:53

Han har gjort så himla mycket bra, Jim Cameron. En av vår tids främsta regissörer, utan någon som helst tvekan, med en direkt absurt hög lägstanivå. Jag vet att jag rankat hans alster vid tidigare tillfälle här i bloggen men efter att ha skrivit snart 23 000 inlägg (!) sedan juni 2006, minns jag ingenting. Min hjärna är sump. Jag är gammal. Here goes nathink:

 

(5) Titanic

Visst är den sölig, Camerons gigantiska epos, och den håller inte riktigt lika bra - idag. Men samtidigt är den storslaget pampig och gripande och väldigt bildskön med en charmig DiCaprio.

 

(4) The Abyss

Jag såg nyligen om Camerons första undervattensfilm och den håller rysligt bra, än idag. Dramat mellan dykarna och Seal-teamet och hur dykarsjukan påverkar det stridslystne befälet Löjtnant Coffey, är verkligen strålande drama.

 

(3) True Lies

En av tidernas mest lyckade actionkomedier stavas True Lies, som är lite som en mix mellan en svinbra Bond-rulle och Papphammar, och jag älskar den. Innerligt.

 

(2) Avatar

Buhu-buhu! Storyn är identisk med Pocahontas. Buhu-Buhu! Handlingen påminner massor om Dansar med vargar. Buhu-Buhu! Det där tjatet står mig upp i halsen då jag aldrig hört någon klaga på Lejonkungen för att det i grunden är Hamlet, eller att Dark Knight Rises i stort sett är Dickens A Tale of Two Cities, rakt av. Avatar bör få samma typ av behandling och tjatet bör upphöra, för det är ju en stråååålande actionrulle, det här. Ursnygg, tempomässigt perfekt, storslagen, bombastisk.

 

(1) Terminator 2

Inget i Camerons portfolio kommer att kunna toppa T2: Judgement Day, som är en av de där actionklassikerna som förändrade filmvärlden för evigt.

James Camerons bästa filmer

HQ