Svenska
Blog
Black Friday-tips: Skaftsug

Black Friday-tips: Skaftsug

Skrivet av Petter den 27 november 2021 kl 21:50

Jag har sneglat på Dysons urläckra skaftdammsugare i över ett år nu, efter att min Boach Athlet till slut gav upp. Specifikt V11:an, ska sägas. Men 6500 kronor för en skaftdammsugare, när min direkt hutlöst kraftfulla, superbt robusta Miele C3 kostade 3200 spänn (och suger nio gånger bättre än allting sladdlöst, på skaft - såklart) har känts direkt obscent. Men ja, jag förstår naturligtvis att i fallet Dyson betalar man ett smått hysteriskt överpris för märket i sig. Som med Apple (i många fall, i alla fall), Hugo Boss, Rolex, Bang & Olufsen, BMW och mååånga fler. Bra skit allihopa, såklart, men 50% av prislappen är ju i dessa fall ofta bara symbolisk. För att fina märken "ska" vara dyra.

 

Men så under gårdagskvällen bestämde jag mig. Det ska köpas ny sladdlös skaftsug och den ska vara smäcker och sober sett till färg, lätt och kraftfull. Dyson V11 eller den snudd-på lika dyra Miele HX1. Eller nåt annat, kanske? Jag lät Trustedreviews guida mig och de menade på att Xiaomi har en modell vid namn T30 som utklassar både Dyson V11 och Miele HX1, till ett klart lägre pris. Jag läste vidare. Designen har kineserna naturligtvis stulit rakt av från Dyson vilket är trist, men 190 watts-motor istället för 180 watt i de andra modellerna jag kikat på. 90 minuters batteritid per laddning istället för 60 respektive 70 och en snurra som går i 150 000 varv per minut istället för konkurrenternas 125 000. Bättre LED-display och lägre vikt med 350 gram, också. Och antingen blyertsgrå, bara. Eller pärlemor vit. Bara.

 

Netonnet säljer just nu Dreame T30 för 3295 kronor och jag slog alltså till. Har använt Dyson V11 och testat V12 en del men har i övrigt inga egentliga referensramar. Miele HX1 har jag aldrig rört. Men ja, med det sagt är det omöjligt att vara missnöjd här. T30:n känns påkostat dyr som helhetspaket och den är förhållandevis tyst, suger bra och är tjusig i sitt mörkgråa skal. En skaftsug som denna är ju absolut inget substitut till exempelvis en Miele C3, men ett grymt smidigt komplement. Go!

HQ