Svenska
Blog
Den (snabbspolade) historien om Ikea

Den (snabbspolade) historien om Ikea

2009 sätter sig en 29-årig Conny på tåget från Trollhättan till Oslo. Han har redan ett jobb som väntar på honom där, men på grund av feber under nyårshelgen har resan dragit ut på tiden och när han anländer och ringer sin förväntade arbetsgivare säger de att tjänsten tyvärr gått till någon annan. 

De första veckorna hänger han mest runt i den norska huvudstaden, han lär sig gator, lever på havregrynsgröt till frukost och korv och pasta till middag. Han och kompisen Thomas som kommit dit, lånar dator på ett bemanningsföretag och dricker orimliga mängder varm choklad från deras gratisautomat. 

Drygt tre veckor efter att han anlänt får han så äntligen ett samtal, hans norska är inte särskilt bra än så han tror de ringer från ICA (butiken existerade i Oslo vid den tiden) men när rösten säger att han kan ta en gratisbuss till varuhuset misstänker han att det istället handlar om möbeljätten. Kvällen innan intervju är han och tre kompisar ute och festar, det blir en blöt kväll och på morgonen när bussen ska gå finns det två att välja mellan, till två olika Ikea. Han chansar. 50/50 är rätt bra odds. 

Som tur är så är det rätt, och innan intervjun blir han erbjuden något att dricka så han hinkar apelsinjuice för att lugna bakfyllan. 

Veckan som kommer gör han sin första arbetsdag i det blåa varuhuset, ett jobb han skulle behålla i drygt tre år innan han tröttnar på Norge och Ikea, åker hem till Sverige (för att jobba på Ikea:p) men återvänder kort därefter till Oslo, igen. 

Tre år på ett jobb är ju inte särskilt länge, egentligen, men eftersom det också var mina tre första år i ett nytt land blev det lite speciellt, och tiden gjorde ett märkbart avtryck. 

För att inte texten ska bli för lång kör vi en del två i eftermiddag. Ha en strålande torsdag!

HQ