Svenska
Blog

Mina tankar om Grand Theft Auto läckan

Skrivet av MatApan den 19 september 2022 kl 16:48

Jag ska börja med att säga att Grand Theft Auto är en av de sista sakerna som fortfarande är en levande koppling till min barndom där jag fortfarande än idag kan sätta igång äldre spel som Grand Theft Auto IV och leva mig in i Liberty Citys värld.  På något sätt så längre känner igen mig i dagens spelvärld som mer och mer tycks bli mer fokuserad mot multiplayermiljöer och det sist släppta spelet som jag verkligen tyckte om och fortfarande spelar är Red Dead Redemtion 2. Det handlar inte bara om att jag börjar tappa intresset för Tv-spel men också att livet börjar komma mer och mer emellan och jag ställer högre krav på vad jag lägger min tid på. Men Rockstar har trots det alltid lyckats väcka intresset gång på gång då de annonserar ut ett nytt spel och jag blir på något sätt trollbunden in i deras fantastiska berättelser och friheten jag vet att spelen levererar. 

 

Så det har varit helt naturligt för mig att jag är intresserad av vad Rockstar sysslar med. Det är den spelutvecklare som jag fortfarande kan lita på att leverera dessa underbara speluplevelser och jag har de senaste åren när jag har tid över kammat av internet med luskam högt och lågt i mitt sökande på information om det kommande Grand theft auto spelet, särskilt nu när det tagit god tid på sig att släppa ett nytt spel. Jag har sett allt från bräckliga bilder på ett palmträd på ett forum med titeln GTA 6 som någon skojare säkerligen redigerat själv i blender till mer sannorlika läckor som project americas som beskrev vad som nu sannorlikt verkar skildra den riktning som Rockstar verkar gå åt när det gäller det nya Grand theft auto. 

Sen skedde det som skedde igår... jag fick höra att det faktiskt släpptes en riktig läcka av det nya spelet! Det var nästan som en ritual när jag sökte upp klippet, jag tog ett glas vin, satte på klippet på TVn, lutade mig tillbaka och var oerhört förväntansfull. Jag tänkte då samtidigt tillbaka på när jag första gången fick se en glimt av GTA V då den trailern släpptes. Trailern visade en enorm och levande spelvärld med dynamiskt väder och visade upp alla detaljer på ett oerhört inlevelsefullt sätt. Då drömde jag mig bort och tänkte på alla äventyr jag kunde ge mig ut på och längtade efter spelet ännu mer. Jag förväntade mig samma sak denna gång. Men den här gången blev det inte som jag hade tänkt mig tyvärr, snarare det motsatta.

Grand Theft Auto V - trailer

Jag var naturligtvis imponerad av många detaljer och förstår att det jag såg är inte ens i närheten av det som kommer presenteras i det färdiga spelet utan att det är sedd utifrån en utvecklarmiljö där man använder många placeholders och inget av det man ser är tänkt för att presenteras offentligt. Men det är just det som är problemet. Det här var ingen presentation, det var en läcka eller rättare sagt ett utpressningsförsök. Denna första inblick nådde naturligtvis inte upp till mina enorma förväntningar och mystiken jag känner för det kommande spelet försvann en aning.

Jag ville att det första jag såg från detta spelet skulle vara en möjlighet för mig att återigen drömma mig bort och det gick inte för mig. Det finns alltid anledningar till att när utveckare presenterar ett spel så är det nogrant orkistreat för att det ska få en som tittare att längta efter mer, men den möjligheten togs ifrån Rockstar den här gången.

Naturligtvis så kommer de att släppa en trailer inom en överskådlig framtid som kommer att försöka väcka denna hype, men hur väl kommer den att lyckas med att få en att drömma sig bort i mystiken när man redan sett så pass mycket bakom kulisserna? Just nu känns det som att jag väntar på att få se en trollkarl göra ett trick som jag redan vet hur han gör, mystiken är till viss del borta. Missförstå mig rätt, naturligtvis så kommer jag att köpa spelet när det kommer ut, jag är säker på att jag kommer vara stormförtjust i spelet och att det är något jag kommer att spela även 15 år efter det släpps. Men när det släpps så kanske jag inte kommer att köpa spelet dag ett, slulle spelet exempelvis släppas imorgon skulle jag avvakta och först köpa det då jag vet att jag har tid över för att spela det, helt enkelt för att jag inte längre är lika förväntansfull på spelet och det är inte ett måste nu när mystiken förvunnit en aning.

Vad kommer detta ha för konsekvenser inte bara för Rockstar Games utan underhållningsindustrin som helhet? Grand Theft Auto V är den mest lönsamma underhållningsprodukten någonsin och uppföljaren lär rimligtvis ta över den pallplatsen den dagen när spelet lanseras oavsätt om detta läckte eller ej. Men hur mycket har denna läcka kostat dem, kommer de att kunna presentera spelet officiellt på ett sätt som får oss som är måttligt intresserade av nya spel att drömma oss bort på det sätt som Rockstar är mästare på kan eller har vi redan sett för mycket?

 

Jag vet att jag tillhör minoriteten, särskilt här på gamereactor men även om försäljningssiffrorna bara drabbas till 1% så är det oerhört stora pengar för ett sådant spel och det blir intresssant att följa hur eller om denna läcka faktiskt drabbar dem.

HQ