Svenska
Blog
Tankenötter och detektivdrömmar

Tankenötter och detektivdrömmar

När jag var liten älskade jag ett barnprogram som hette Kommissarie Snok. Det var en Italiensk tecknad serie som sändes på 80-talet som var så långt bort från sötsliskiga Disney man kunde komma. Här snackar vi kriminalfall som riktade sig mot oss ungar, och då oftast mordfall som man som barn skulle hjälpa till att lösa. Avsnitten var korta, knappt tio minuter långa och precis innan Kommissarie Snok skulle avslöja den skyldige så tittade han alltid in i rutan och frågade om man själv löst det och om man hittat alla ledtrådar. Och lilla Majsan låg alltid steget före och löste fallet varje gång. Alltid.

Jag var som Hercule Poirot i miniformat, enda skillnaden var att jag bar pastelliga mysdresser där han bar stärkta kostymer och där han rockade en vaxad mustasch rockade jag avsaknaden av två framtänder.  Där och då väcktes en liten önskan och dröm i lilla mig om att bli detektiv när jag blev stor. Tyvärr försvann den önskan när jag insåg att det inte var som det var på vitaduken, någon som bara gick runt och snurrade sina mustascher innan han brast ut ”J´accuse!” när han pekade anklagande på någon efter att ha studerat alla ledtrådar.

Nej, i Sverige ingår fotarbete med att jaga snattare, leda om trafiken och stoppa en och annan som brutit mot hastighetsbegränsningen också och det gjorde att den drömmen solkades ner något för jag ville ju bara lägga pusslet för att stoppa brottslingarna bakom galler. Därför föll det sig så naturligt att jag fick en förkärlek till just hederliga gamla pusselspel och att jag trillade dit på allt som var som Monkey Island, Broken Sword och Runaway. Kom det ett peka-klickaspel så lades det snabbt till i min samling, ett problem som skulle lösas. Sen var ju bara knusslet att alla problem inte var särskilt lättlösta.

Ni som själva dykt ner i pusselspel vet att man då och då stöter på de mest långsökta pusslen som finns, pussel som någon sadist i en mörk källare har kommit på och spenderar all sin vakna tid med att skratta åt oss spelare som spenderar timmar efter timmar med att testa att kombinera varje liten sak som vår karaktär har i sin lilla packning på de mest orimliga sätt. Och inte nog med att man körde fast, man satt fast länge, vi snackar veckor ibland. Detta var ju också på den tiden då fusk inte fanns bara ett knapptryck bort. Då Google bara var något yuppies snackade om och då TV-spelare höll käften om lösningar och istället satt med ett självmedvetet leende medans man slet sitt hår och blev flintis.

Dagens bortskämda generation skulle ge spelen lika lång tid som en pizzabagare tar för att fixa en pizza, tio minuter, en kvart innan de skulle fimpa spelet för gott. Med tanke på att de har tålamod som en bistucken sugga så är det ett under att de ens orkar gå ut skolan. Men nej, här kunde vi inte fuska och bara klicka oss vidare, här fick vi testa oss fram, ligga vakna på nätterna medans hjärnan malde och malde på jakt efter en lösning. Det hände faktiskt att jag vaknade mitt i natten ibland och smög upp för att testa nån tes som min skalle tydligen funderat på medan resten av mig sov och dräglade på huvudkudden.

Och många av de där pusslen sitter fortfarande som ett oläkt ärr på bröstet, trots att jag löst dom och spelat ut spelet. Men det är ett ärr som representerar timmar, dagar, veckor av irritation, av ilska och av ren jäkla frustration. Så vad har vi för frustrerande pussel som fortfarande idag väcker hånande minnen?

Getpusslet i Broken Sword: The Shadow of the Templars

Vem kan glömma den förbannade geten som blockerade vägen för en i spelet. Första tanken är ju att han inte ska stånga dig, eller hur? Men nej, du ska få honom att stånga dig, och inte bara en gång utan två gånger. Dock ska andra stångningen ske på en annan plats så den stackars geten ska fastna bland en massa skrot så du kan passera.

Monkeywrenchpusslet i Monkey Island 2: LeChucks Revenge

Ett av mina absolut värsta pussel som tog lite över en vecka att lösa. Protagonisten Guybrush behöver ta sig över till andra sidan av ett vattenfall, och för att göra detta behöver han stoppa flödet på vattnet. Inget du har i din packning kan fixa detta, då du sitter inne på typ en banan och en tändsticksask. Efter att försökt med både banan och tändsticksask är nederlaget ett faktum. Lösningen?

Gå till en bar som heter The Bloody Lip och hitta en apa vid namnet Jojo som spelar piano. Det finns även en metronom som tickar, ta den och sätt bananen på den så att apan blir som förtrollad av smaskigheten. Då kan man plocka upp apan och lägga honom i sin packning. Sen är det bara att knata upp för berget och använda apan för att stänga av vattenflödet. Och vad är då det logiska i detta? Jo, för på engelska är en skiftnyckel en monkey wrench. Ja det hade varit kul att ha vetat det innan man spelade. Hurra för långsökta lösningar! Lipade av ren ilska när jag löste det. Och hur löste jag det? Jo, jag testade allt på allt. Så som man gör när man inte fattar ett skit.

Det finns kanske en orsak att en stor del av denna genre försvann från butikshyllorna, och en stor orsak var antagligen att folk ville vara glada och lyckliga. De ville njuta av sina spel utan att avsluta varje spelsession med att ligga i fosterställningen och gråta så snoret rann. Kanske ville folket sova om nätterna utan att vakna badande i svett och skrika ut högt – ”Använd rostbiffen på klockan!”, medans din partner i sängen stirrar på dig under tystnad och i smyg ringer psykakuten under täcket. Kanske folk tröttnade på att få en Stroke av ren ilska eller bara ville sluta att ha ont i stortån efter alla småsparkningar mot TV-möbeln i frustration. Vad vet jag? Kanske är det millenium-bäbisarnas jakt på snabba fixar som gjort det, den där tålamodlösa skaran som är vana vid Bolibompa på dygnets alla timmar.

Men personligen skulle jag vilja ha mer av dessa spel, för även om de var frustrerande så var de underhållande och rätt avkopplande. Höll min förtorkade hjärna igång och min upptäckarglädje.

Gillar du pusselspel? Vilket är det värsta pussel du fastnat på och hur länge tog det innan du löste det? Vilka pusselspel får man inte missa enligt dig?

HQ