Svenska
Blog
Retro Nonsens®: Micro Machines

Retro Nonsens®: Micro Machines

En insikt på äldre dar som blivit allt tydligare för mig är att som ensambarn var jag ganska rejält bortskämd under uppväxten på 80 och tidiga 90-talet. Rejält med LEGO, fräsiga brädspel och så klart även TV-spel. Men actionfigurer var faktiskt aldrig något jag var speciellt sugen på lustigt nog, trots jag frenetiskt tittade på en lång rad tecknade TV-serier vars enda mål egentligen var att sälja på mig en hög plast. Nej istället var min stora kärlek Galoobs Micro Machines, dessa omöjligt coola, små bilar och flygplan med tillhörande utfällbara, transformerande playsets. 

Samlingen hann bli ganska gedigen innan jag slutligen tappade intresset för leksakerna och ens intresse istället skiftade mot TV-spel under tidigare delen av lågstadiet. Ett hangarfartyg, en radiostyrd bilbana, en stor buss som förvandlades till en gigantisk stad, en oljedunk som blev till ett bergspass med utsiktspunkt. Det var verkligen helt fantastiska små kreationer, men bland alla Micro Machines leksaksset i min ägo var det nog ändå min första som är den som än idag väger tyngst i mitt minne. 

Super City Toolbox från 1988 - en verktygsväska som fälldes ut och blev till en ett litet samhälle komplett med småbåtshamn, butiker, bostäder ja till och med en rejält tilltagen flygplats med landningsbana. Och mitt i allt en bro med två höga pelare, allt i den skrikigaste orangea färg man kan tänka sig. Hundratals små individuella klistermärken som fästes överallt gav den annars ganska sterila staden en osannolik detaljnivå och jag spenderade timmar i dess lilla fantasivärld. 

I slutändan var den lilla staden ganska sliten och många av de mindre plastdetaljerna hade hunnit försvinna och en hel del av klistermärkena hade tyvärr börjat släppa och såg ganska fula ut. Men leksaker ska användas, så är det ju. Nu på äldre dar har jag blivit allt mer sugen på att försöka hitta en oöppnad version av leksaken för att ha i min hylla, något som absolut inte är omöjligt att hitta. Det handlar mest om att vara beredd att betala, för gratis är det sannerligen inte. 

Lekte du också med Micro Machines när du var mindre, och vilka av de många leksakerna i serien minns du bäst? Kan även passa på att tipsa om den lilla men välskrivna boken från Bitmap Books som går igenom samtliga av de klassiska leksakerna från Galoob-tiden med allt från skissar till otroligt snygga foton. Micro But Many: An Unofficial Micro Machines Collection kommer ge dig en nostalgikick som aldrig förr och erbjuder mer än fyrahundra sidor barndomskärlek. GO!

Tidigare inlägg i denna bloggserie:

Cool Spot

Scud Race

Barcode Battler

Drakar och Demoner

Heroquest

Dragon's Lair

Kongman

HQ