Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Lite ny spindelforskning

Lite ny spindelforskning

Även om fågelspindlar är det jag fokuserar på och ägandet osv, så är jag inte främmande för att hålla mig ajour med såväl min specifika hobby i synnerhet som spindlar I allmänhet, och då kring forskningen. Det har hänt en del under 2022, som jag tänkte dela. Som alltid för de som kanske är nyfikna, men även för de som är rädda pga okunskap. Och jag tänker att för mycket kunskap finns inte. Jag låter bli att tidsbestämma när rönen kommit ut. Se detta som en lektion av återberättande karaktär och googla gärna om du vill veta mer.

Drömmer spindlar?

Rent biologiskt borde spindlar inte kunna drömma. För det behövs en hjärna. Spindlar har ett nervsystem som tolkar intryck och skickar behjälplig signal. Spindeln är helt enkelt hungrig utan att veta om det. Detta är sannolikt en evolutionär styrka som krävs då vi vet att spindlar kan gå ett par år utan mat så länge de har vatten. Storleken på en hjärna/cns (centrala nervsystemet) kan i viss mån betecknas av hurpass god syn spindeln har. Medan fågelspindlar ser uruselt så kan den hoppande spindeln se desto bättre. En hoppspindel har två stora ögon bland sina åtta som kan göra lite mer än de övriga. De kan tex fokusera med vänsterögat medan de roterar med hlgerögat i 360 grader. Detta behövs för korrekt avståndsbedömning, men även för att detektera fiender från luften- i hoppet. Man har kunnat rapportera förekomsten av REM-liknande mönster hos dessa spindlar, vilket alltså insinuerar att deras cns kan ha kapacitet till självständigt tänkande. Mycket spännande. För att inte säga tankekittlande.

Fågelspindlar finns endast i varma klimat.

Fram tills nyligen har man enkom letat efter fågelspindlar i områden runt och nära ekvatorn. Specifikt i tropiska eller torra områden. Enbart under 2022 har fem nya arter upptäckts och en av dessa har mab hittat i bergen runt Chile/Peru. Dessa spindlar klarar temperaturer långt under gängse rekommendationer på 20-24 grader. Som en logisk följd av detta så är de tämligen små. De är att jämföra med dvärgfågelspindeln storleksmässigt. Detta ser ju vi i Sverige där stora djur kräver päls för att klara sig. Det intressanta är att det verkar som att dessas närmaste släkting är den beryktade Therapossa-familjen. Samma som står för världens tre största fågelspindlar. Så forskningen är fokuserad kring om det var bergsspindlarna som gick neråt, eller vice versa. Mycket spännande och definitivt en intressant art för oss hobbyister som lever närmare Nordpolen än ekvatorn. 

Livet på en pinne

Eller i ett bambuskott. Man har funnit en fågelspindelart som lever hela sitt liv i ett bambuskott. De är dessutom kommunala, dvs lever i flock. De är naturligtvis oerhört små. Men det är ju också en tanke att underhålla. En hel fågelspindelfamilj i ett enda bambuskott. Astufft.

Mätandet av intelligens 

Vi har redan pratat om  frånvaron av hjärna. Men efter studier av kommunala fågelspindlar, som tex Poecilotheria eller Hysterocrates, så har man kunnat uppmäta ett större CNS än hos deras eremitiska kusiner. I detta har man upptäckt att de kommunala spindlarna navigerar annorlunda än de övriga. Alltså: arboreala och fossoriala spindlar med kommunal verksamhet delar mer i sitt beteende än olika spindlar som äter upp sina konkurrenter. Här har slutsatsen dragits att inte bara besitter de kommunala spindlarna en högre förmåga att "tänka" utan de tycks även kunna lära sig, vilket isf skulle innebära att två av världens giftigaste fågelspindlar utvecklas intellektuellt. Sinnessjukt ju. Jämför gärna med bläckfisken som är en mollusk. De saknar också hjärna, men kan ändå lista ut hur en konservburk med öppnare fungerar ihop.

Jaja. Det var det. Jag tyckte att detta var intressant nog att samla ihop i en blogg. Jag ska nog även diskutera saken på min YT-kanal. Länge sen jag postade något där. 

Ha en fortsatt trevlig afton. 

HQ

Wrapped 2022

Enligt Spotify har jag lyssnat strax över 13k minuter under 2022. 58%-percentilen mao. Genreverse har jag hamnat i också där jag lyssnat på 28 olika genrer där topp 5 är: Rock, metal, hiphop, instrumentell rock, alternativ metal.

Att Megadeth och Metallica skulle hamna i topp förvånar mig inte. Det är mina två favoritband. Att Yngwie skulle komma fyra överraskade lite då jag själv skattar Vai högre än Yngwie. Men att Maiden och KISS letade sig in är något av en skräll då jag aldrig startar deras listor i appen. På bussen lyssnar jag på "stora" listan där jag har över 5k låtar. Men sen har jag ju mina två träningslistor så det är väl de son påverkar då jag lyfter mina vikter minst tre ggr I veckan (inte just nu, skadad: bakre vänster deltoid är inflammerad och en muskelbuk i vänster pectoralis har gått av).

Jaja. Jag tycker det är spännande med den här sammanfattningen varje år 😊.

Hur en avslappnad spindel sitter

Hur en avslappnad spindel sitter

Även om jag nyligen blev dödshotad av Adolf så har jag haft väldigt få kommunikativa sammanbrott med mina spindlar. Deras kroppsspråk är mycket enkelt att navigera kring och jag följer tämligen enkla regler för att minska stress, risken för rymningsförsök, konflikter.

Tex om en spindel är närmare dörren än sitt skydd/bakre hörn så öppnar jag inte dörren. Ska jag tex mata så får det vänta några timmar. 99 av 100 spindlar väljer flykt som första utväg. Därför måste vi alltid se till att ha ett skydd åt dem. En bit kork eller något, stort nog för att navigera och för dem att arrangera så att det är lagom tight. Tight=bra, sa.... spindeln 👀.

Om en marklevande spindel plötsligt får superhjältetendenser och klättrar på glas eller innertaket rör jag inte ens terrariet. De kan, men de bör inte. Större risk att de faller o skadar sig då de i regel är tyngre än sina arboreala kusiner och större risk att de fastnar i taknätet, något som hände Adolf en gång och han hängde i ett framben och sprattlade tills han plumsade i vattenskålen. Såg lustigt ut, men inte kul för honom.

Om en spindel är helt ihopkurad så att du ser knäna bilda en ring ovanför kroppen så är den rädd. Den försöker göra sig liten och osynlig. Såhär kan den sitta i veckor. Rör du den nu är det större risk att den försvarar sig själv än flyr till sin håla. 

Om den har benen mer utsträckta än böjda så är den i redo-position. Se det som en fightingstance. Detta är nog den mest svårbedömda attityden. För härifrån kan den hitta på vad fan som helst, men den kommer att föredra riktningen framåt snarare än sidan eller bakåt.

Det du vill se, om den inte är i sitt skydd, är som Adolf på bilden här. Benen böjda till hälften, blottad carapece, ögonen fullt synliga. Då är den lugn, kanske tom lite nyfiken. Härifrån kan den lugnt spatsera och navigera. Den kommer inte att röra sig sidleds, det är för havslevande leddjur, men den kan rotera runt sin axel utan ansträngning. 

Men även om detta är den bästa positionen så ska du inte låta dig luras. Ja, den är avslappnad. Men det är ett vilt djur. Den är inte gjord för att gosas med. Den vill inte och den får inte ut nåt av det. Men om du verkligen, verkligen måste in i terrariet av någon anledning och den sitter såhär så är det inte en jättestor risk att den överraskar dig. 

Denna bild tog jag imorse. Det är min Adolf, den mest lättstingslige jag har. En Phormictopus Cancerides, eller Haitian brown birdeating tarantula. De är kända för sitt tjuriga humör. 

Respekt, hänsyn, tolerans. Mina vänner, det är ledord som fungerar med spindlar såväl som människor. Ha en fantastisk torsdag 😊.