Svenska
Jag borde vara mer sugen på Starfield

Jag borde vara mer sugen på Starfield

Skrivet av maedr den 31 mars 2023 kl 11:49

Jag älskar Skyrim. Fullkomligt älskar. Jag älskar sci-fi. Jag gillar rymden. Och även om jag såklart är sugen på Starfield så borde jag vara långt mer sugen än vad jag är.

På papperet är Starfield världens häftigaste spel. Utvecklat av de briljanta hjärnorna bakom Skyrim, med en story som utspelar sig i rymden, dränkt i smutsig estetik, och med massor av planeter att besöka. Den där känslan som jag fick inför Destiny, att man verkligen ska få utforska på riktigt, är närvarande på ett spännande sätt (sen blev Destiny något helt annat och det ska vi inte dyka ner i här).

Men ändå. Jag blir inte tillräckligt sugen. Antingen har jag bara blivit äldre, med dryga två år kvar till 40 så kanske den där pirriga känslan från yngre år börjar sina. Eller så saknar Starfield något. 

För när jag tittar lite på videos och spanar bilder så slår det liksom inte till i bröstet på rätt sätt. Jag vet att bilder och videor inte säger hela sanningen, men att traska runt på nästan öde planeter verkar inte skitroligt, helt ärligt. Att skjuta på och slåss mot rymdpirater verkar inte heller vara så skoj. 

Bara tanken på att rensa byggnad efter byggnad från massa ondsinta rymdbovar gör mig stressad, och uttråkad, på samma gång. Estetiken är snygg men ganska slätstruken. Det finns inte några raser att välja bland (vilket förstås har sin “realistiska charm”), och att slåss mot stora rymdkrabbor (som syns i någon gameplay-video) verkar ju ärligt talat dödstråkigt.

Bethesdas val att fokusera på ett “litet" område (50 ljusår eller vad det är), en mer realistisk ton utan överväldigande världar, utan andra “sentient species”, med realistiska planeter med sten och grus och inget annat gör mig nog lite mindre sugen trots allt. Om du kollar lite bilder av hur det ser ut på till exempel Mars eller Pluto så … inte fan ser det särskilt spännande ut?

Där Skyrim lockade med en levande värld fylld av spänning, lägereldar och varierande miljöer så upplever jag Starfield så här på förhand som .. statiskt? Dött? Jag vet inte. Svårt att sätta ord på det. Men jag hoppas att peppen kommer med tiden. För jag vill verkligen ha något att se fram emot, något som motiverar ett nytt konsolköp och något att mysa med när höstens mörker lägger sig som en filt över Sverige igen. Vi får väl se vad eventet i juni kan frambringa.

Längtar du efter Starfield?

HQ