Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Vill du hjälpa min exfru att slå tillbaka mot tvivlarna?

Vill du hjälpa min exfru att slå tillbaka mot tvivlarna?

Det här är min exfru. Genom hela sitt liv har hon fått höra att hon inte kan någonting, inte är tillräckligt bra på något eller stark nog.

”Du kommer aldrig att få några bra betyg”

”Vadå personlig tränare? Det kan du aldrig bli”

”Ska DU bli polis? Det förstår du väl själv att det inte går”

”Du har fött tre barn. Du kan lägga ner drömmarna om att komma i form igen”

Så har det låtit, i år efter år efter år. Och det spelar ingen roll hur många gånger denna enastående kvinna överbevisat belackarna genom att göra just det alla påstod att hon inte kunde och dessutom som bäst i sin klass. Det kommer alltid något nytt. Innan sociala medier skedde det där bakom ryggen. Nu, offentligt. Det som är mest intressant och tragiskt förstås är att det nästan alltid är folk som själva aldrig orkar ta sig till gymmet som kroppskommenterar och de som själva sitter fast på ett jobb de avskyr som häcklar yrkesvalen. Människor som lägger mer energi på andras liv än sina egna. Folk som verkar leva ett så trist och innehållslöst liv att de måste projicera sina misslyckanden på andra för att stå ut. Men det finns också de som inte bara nöjer sig med ord utan också tar till handling. Med fysisk och psykisk misshandel, övergrepp och förföljelse.

Med ett sådant beteende kommer förstås alltid räkningen till slut. Som ett mjältbrandsfyllt brev damp den ner i lådan en dag. En slutfaktura med depression, utmattning och ätstörningar på avbetalning. För den räkningen löses inte på 30 dagar netto utan det har varit en lång väg tillbaka till ett värdigt liv och det är en resa som förmodligen aldrig riktigt blir klar. En människa av kött och blod klarar bara av så mycket innan man blir irreparabel. Men är det något jag som misantrop ändå kan uppskatta så är det när fantastiska människor reser sig och slår tillbaka mot dårskap. När bytet plötsligt blir jägaren och täpper till truten på sina tvivlare. Skräckkärringar och surgubbar alike.

Ett stort intresse som alltid har funnit, ett intresse som hon förstås inte heller förstår sig på enligt de som vet allt är mode och när hon nu vill prova sina vingar inom området för första gången genom ett Instagramkonto så har förstås inte kommentarerna låtit vänta på sig. ”Du är snart 40. Det är bara att glömma!” ”Ska du visa upp dig i bikini som mor, det gör man ej!” Just av den anledningen är det den bilden jag delar för att tipsa om Instadresser. Om du tycker att man själv skall få bestämma, över sina intressen men också över sin kropp så finns kontot där att följa och stötta. Är man främst intresserad av mode för kvinnor, träning och tatueringar så är det förstås också en anledning god som någon.

Det skulle förstås att betyda otroligt mycket för henne. Men gör det inte bara för att jag ber om det utan för att du själv vill. Go!

HQ
Officiellt supertaggad på att dinera under vattnet

Officiellt supertaggad på att dinera under vattnet

Om Jorden fortfarande snurrar och världen inte står i brand så blir det fine dining i Norge nästa år. Jag har varit intresserad ända sedan nyheten om den nyöppnade krogen nådde mina öron 2019 men ville veta hur det hela utvecklade sig innan jag bestämde mig. Konceptet med en restaurang till hälften belägen under vattnet, i karga havsförhållanden är förstås en alldeles fantastisk idé men man vill ju veta att menyn också motsvarar miljön.

Under i Lindesnes fick sin Michelinstjärna redan året efter öppning, 2020 men då var det som bekant inget särskilt gynnsamt läge att åka på matresa men världens största undervattensrestaurang har behållit stjärnan även genom pandemin och nu har vi nog bestämt oss ändå, att det är hög tid. Att sitta där i mörkret, lätt salong, i en robust betongkoloss fem meter ner i det isiga vattnet i Nordatlanten och avnjuta havets delikatesser medan vågorna slår. En hel del talar för att det mycket väl kan vara en topp 10-upplevelse när livet så småningom skall summeras. Go! 

Fjällräven ser ut att vara räddad

Fjällräven ser ut att vara räddad

Jag skänker pengar till utrotningshotade djur och har så gjort under många många år. Hajar, tigrar, lejon och sköldpaddor har det blivit och här i Sverige har det varit fjällräven för hela slanten och det är ett arbete som har pågått ända sedan 80-talet. Att försöka rädda en av landets mest hotade arter. För bara några år sedan var det riktigt mörkt och det såg faktiskt ut som om att slaget var förlorat med bara ett 40-tal rävar i livet och inga överlevande kullar. Nu har den siffran ökat till nästan 500. Vilket fortfarande är alldeles för lågt men tillväxten är stadig år till år och efter att man nu har gått ut med att det i år har fötts hela 28 kullar, vilket är den högsta noteringen sedan 2015 så ser det i alla fall betydligt bättre ut. Då skall man veta att vissa år har det inte fötts en enda valp men nu har läget alltså äntligen successivt stabiliserats och det är klart att det gör en full av lycka och hopp. Det är ju bara att titta på bilden ovan så fattar man att det är värt varenda spänn. Vill man vara med och stötta arbetet eller bara få en större inblick i det så är det Världsnaturfonden WWF som gäller. Go! 

Fem fenomenala filmer vi inte pratar om

Fem fenomenala filmer vi inte pratar om

När vi nu rullar filmfloppar för fullt på sidan så tänkte jag på underskattade filmer. Eller kanske inte underskattade egentligen, det är en svår definition det där då första filmen på den här listan nominerades till hela sju Oscars och har med rätta hyllats till skyarna men samtidigt är den ständigt förbisedd så kanske förbisedda filmer är en bättre definition. Kanske till och med bortglömda. Jag tänker alltså på filmer som inte nödvändigtvis floppat i ordets rätta bemärkelse men som flyger rejält under radarn. Filmer som förtjänar bättre men som ingen verkar bry sig om. Filmer vi inte pratar om. Så med andra ord inte primärt filmer som förvisso är hopplöst underskattade men som de flesta ändå har sett, känner till och ofta fortfarande diskuterar. Som Zodiac, Master & Commander och Eyes Wide Shut utan de filmer som det verkligen känns som att man är helt ensam om i världen om att ha sett. Filmer som tillhör toppskiktet i min bok men som av någon anledning helt verkar gått mänskligheten förbi. Filmer man nämner i en diskussion och får ett förvånat uttryck till svar. Och det finns massor av sådana här exempel förstås. Jag skulle kunna göra nio bloggar till på detta ämne men det här är i alla fall mina fem favoriter på temat. 

Den Tunna Röda Linjen (Disney+)

Terrence Malicks fenomenala krigsepos, Den Tunna Röda Linjen gick upp på bio samma år som Spielbergs påkostade spektakel, Rädda Menige Ryan. Två krigsfilmer där den ena hade fyra gånger så hög marknadföringsbudget som den andra och dessutom kunde ståta med Hollywoods då allra hetaste namn. Man kan givetvis bara spekulera men nog bidrog det starkt till att publiken strömmade till biograferna för att se Tom Hanks och Matt Damon kräla i leran i en lika mäktig som makaber och magnifik massaker i stället för Den Tunna Röda Linjen som tog en helt annan väg och var svårmodig, poetisk och vacker mitt i all förödelse. En kritiker kallade den “the thinking man's war film.” Rädda Menige Ryan var enkel men effektiv och storyn kan beskrivas i tolv ord. För Den Tunna Röda Linjen skulle det behövas ungefär tolv sidor. De är enligt min mening två av de bästa krigsfilmerna som gjorts i modern tid och är definitivt uppe där bland Full Metal Jacket och Apocalypse Now. Rädda Menige Ryan pratar alla om, fortfarande, så här 25 år senare. Den Tunna Röda Linjen har å sin sida förpassats till rullorna. Nämner jag den i dag så tror folk att jag menar svenska polisserien Tunna Blå Linjen. Där är vi tyvärr. 

Dark City (iTunes, SF Anytime) 

Alex Proyas minst namnkunniga film var förmodligen lite före sin tid och kanske också lite för komplicerad för den breda publiken för att gå hem. Men det som är ännu mer märkligt är att inte ens kritikerna verkade förstå filmen. Nu har den väl fått viss upprättning genom att placeras i facket "kultklassiker", bland filmer som Donnie Darko och Eraserhead men den är betydligt mindre känd för allmänheten och det är synd och skam för Dark City är en näst intill perfekt sci-fi noir som utan problem kan utmana de flesta i genren och man vill verkligen inte veta någonting innan man dyker handlöst rätt ner i en plot som får en att tvivla på allt så jag slutar där. 

Short Term 12 (Cineasterna) *

Två år innan Brie Larson steg rakt in i våra blödande hjärtan med sin magnifika insats i The Room var hon en urkraft i Short Term 12. Hur många har hört talas om Short Term 12? Inte jag i alla fall, inte förrän bara för ett par månader sedan när jag sprang på den av en slump och det skulle visa sig vara en av de bästa filmer jag sett på väldigt många år. Lysande manus, fantastiskt skådespeleri från Larson, Rami Malek och Kaitlyn Dever. Och är du också en av dem som inte sett Short Term 12 men ämnar ändra på det så är det precis som The Room, en film som gör oerhört ont men den kommer också att öppna dina ögon. Det är hopp och förtvivlan om vartannat. Skratt ena stunden, brustna tårkanaler nästa. 

* Cineasterna är bibliotekens hyrtjänst. Filmer hyr man gratis med sitt bibliotekskort

Rules of Attraction (Viaplay) 

American Psycho-författaren Bret Easton Ellis mörka satir om collegelivet är ofattbart underskattad och förbisedd. Som vanligt är boken ännu bättre men filmen är inte långt ifrån och jag överdriver inte när jag säger att säkert har tipsat femtio personer om den här filmen. Ingen hade ens hört talas om James Van Der Beek och Jessica Biels bästa skådespelarinsatser i en värld så motbjudande att det är svårt att ta in. Det måste beskådas. Promiskuösa, bortskämda narcissistiska brats så verklighetsfrånvända att ord saknas för att beskriva den luxuösa, ytliga dekadensen. Långt innan Euphoria gjorde samma sak så utmanade Rules of Attraction gränserna och enligt många kritiker klev den även över dem. Inte för alla förstås men för den som gärna omfamnar det sociala och psykologiska mörkret är det här en ren fröjd för sinnet.

Dolores Claiborne (iTunes) 

Nyckeln Till Frihet, Lida och Stand by Me i all ära men vi skall aldrig glömma bort Dolores Claiborne. Eller glömma och glömma, de flesta har aldrig sett den stjärnspäckade dramathrillern och vet inte ens att det är en film baserad på en Stephen King-roman. Enkel story på pappret med en sträng kvinna till arbetsgivare, en alkoholiserad elak man och så Dolores, fantastiskt spelad av Kathy Bates hopplöst fast i mitten och får ta all världens skit, tills hon inte längre orkar med och det blir ett morddrama av det hela. Ett småstadsdrama, tragiskt och briljant. Lång uppbyggnad som sätter scenen men när det väl smäller till så gör det det med en kraft som kan liknas vid en jordbävning.

Har du några favoriter som vi inte pratar om? 

I kväll avnjutes Stockholms bästa firre på Wedholms

I kväll avnjutes Stockholms bästa firre på Wedholms

I Stockholm, igen. Då får man passa på. Att dinera vid Nybrokajen, i Wedholms vackra salonger. Kocklegendaren och esteten Bengt, alltid tilltalad som Herr Wedholm serverade fisk och skaldjur av toppklass här från 1985 och ända fram till sin bortgång och det är alltid ett säkert kort. Excentrisk och perfektionist ända ut i fingerspetsarna så jobbade han endast med de finaste råvarorna och det finns leverantörer som vittnar om att fisklådorna for direkt ut på kajan om innehållet inte höll måttet.

Man får inte glömma bort kultfigurer som Bengt och några andra med honom. Han var med och byggde upp restaurangscenen i Sverige. Det var han och några till som höjde statusen i branschen och det arvet har gått vidare och förvaltats väl då en måltid på Wedholms alltid resulterar i gastronomisk vällust. I kväll blir det ett nytt besök, det första efter pandemin och på menyn står krämig hummersoppa serverad med rödingtartar, syrad äppelcrudité och parmesancrisp till förrätt. Ett par flatostron från Havstenssund får också glida ner innan huvudrätten anländer i form av pocherad röding med sauterad spenat och champagnesås. Tyvärr verkar de inte servera sjöpung så det får väl vänta till ett annat tillfälle. Hur som haver är detta huvudstadens i särklass bästa ställe för fisk och skaldjur och rekommenderas därmed å det varmaste. Go!