Svenska
Blog

Sammanfattning av Fanb2:s senaste bloggar

Skrivet av Lurkman den 6 september 2022 kl 19:53

Fanb2 är en mycket aktiv bloggare, som låter oss njutna av sina träffsäkra och framför allt originella analyser varje dag och ibland flera gånger varje dag. Detta ställer förstås stora krav även på hans mest hängivna beundrare, som ju liksom Fanb2 själv tenderar att vara mycket upptagna människor.

Jag har därför åtagit mig att i vart fall vid detta tillfälle erbjuda en sammanfattning av ett par bloggar Fanb2 har skrivit. Precis som den materiella verkligheten för Platon endast var en skugga av den begreppsliga (vissa vill emellertid hävda att det förhåller sig tvärtom), är dessa sammanfattningar blott skuggor av källtexterna, som, för den som har tid, intellekt och kanske framför allt god smak, är att föredra.

Jag ber er att ha överseende dels med att jag skriver på telefon, dels att jag förlitar mig på mina minnesbilder av vad inläggen avhandlar (just eftersom jag skriver på telefon).

Hatar jag kvinnor och svarta människor? (publicerad i förrgår)

Ett förvånansvärt självrannsakande inlägg där vår favoritbloggare frågar sig vad som egentligen driver honom i sin upprepade och svidande kritik mot Amazons Maktens ringar, och försöker besvara denna fråga genom att genomgå ett antal, enligt honom, potentiellt avgörande händelser som inträffade under hans uppväxt. Han landar i att han inte kan bekräfta, och inte heller dementera, att dessa händelser har haft en avgörande påverkan, men att han oavsett hur det förhåller sig med detta inte kan bortse från det rättfärdiga i sin kritik, varför han inte har något annat val än att fortsätta.

Elon Musk och jag står på rätt sida av historien. (publicerad igår)

Den uppmärksamma läsaren reagerar redan på draget att inkludera en punkt i rubriken – som ju vissa skulle påstå inte är korrekt svenska men som är Fanb2:s sätt att utmana gängse normer, något som endast de som kan korrekt svenska förstår.

Inlägget handlar förstås om hur Elon Musk, en auktoritet inom kulturkritik, har anslutit sig till Fanb2:s mening att Amazons serie är misandristisk (jag får erkänna att jag fick googla för att förstå vad som menades med detta). I blogginlägget framför Fanb2 den tankeväckande idén att Amazon är en referens till amazonerna, som enligt grekisk mytologi var ett krigarfolk som endast bestod av kvinnor.

Socialdemokraterna vågar inte ta debatten. Ett skämt för Sverige. (publicerad idag)

Förutom att rubriken upprepar det medvetna stilgreppet att sätta punkt i rubrik, väljer Fanb2 att ovanpå det sätta punkt utan att meningen är komplett. Ett annat stildrag som förekommer är de högst originella smeknamnen för de socialdemokratiska ministrarna. (Maktalena fick åtminstone mig att kikna av skratt.)

I övrigt är blogginlägget inget skämt, utan är en mycket smärtsam läsning för den som har gjort, eller kommer göra, misstaget att rösta S vid riksdagsvalet. I inlägget avslöjar Fanb2 en oväntat pragmatisk hållning: har man gjort misstaget att tro att han är dogmatisk och inte går att resonera med (varför man nu skulle få för sig något sådant), lär man ändra sig när Fanb2 avslöjar att han i kommunvalet ska rösta Nyans, i riksdagsvalet AfS och alltså endast i regionvalet SD! Hans enkla förklaring till det, är att han helt enkelt går på sakfrågorna: ”i min kommun är helt enkelt Nyans bäst”. Att han röstar AfS råkar i sin tur helt enkelt bero på den platta skatten partiet förordar.

HQ