Svenska
Blog

Huset: Hemmakontoret

Skrivet av Legacy den 30 juli 2023 kl 22:54

Semestern är över, imorgon väntar kolgruvan på samma ställe där jag sist lämnade den för fem veckor sedan. Kolgruvan i mitt fall är kontoret. Men eftersom jag har möjligheten att jobba hemifrån har jag de senaste dagarna renoverat kontoret här hemma för att ge mig själv bästa förutsättningarna för både trivsel och ergonomi inför den annalkande jobbhösten. Utöver nya lister, väggfärg och fönsterbräda har jag införskaffat höj- och sänkbart skrivbord och en ny snordyr kontorsstol.

Rummet är även såklart kompletterat med nördattiraljer såsom Star Wars-konst på väggarna. Planen är även att införskaffa en till tv (när ekonomin återhämtat sig från semestern) att hänga upp på den tomma väggen och en go fåtölj där man både kan läsa och spela tv-spel.

 

Huset: Hemmakontoret

HQ

El-SUV - Har du en har du alla

Skrivet av Legacy den 6 april 2023 kl 07:14

Tankarna går såklart kring att nästa bil blir en elbil. Men jag kräks redan på den totala fantasilöshet som råder i bilindistrin just nu.

Det poppar upp, för mig i alla fall, nya okända bilmärken var och varannan dag. Men de skulle likaväl kunna vara samma märke, för de ser ju identiska ut allihop. Och designen de gemensamt valt verkar vara inspirerad av Hyundai anno 2007. Varför skulle jag välja den ena över den andra? Se bara på bilderna nedan, kan du se vilka märken eller modeller det är?

Nej, än så länge blir det inget köp. Modellerna som har behållt sitt formspråk någorlunda och sticker ut verkar vara framförallt de tyska jättarna BMW, Audi och Mercedes. Men då hamnar vi helt plötsligt i en helt annat prisklass.

El-SUV - Har du en har du alla

HQ
Hejdå Netflix

Hejdå Netflix

Skrivet av Legacy den 12 februari 2023 kl 13:44

We had a good run. Hur länge har jag varit prenumerant? 10 år? Ja, något sådant. Jag har varma minnen när jag satt framför min plasma-tv och sträckkollade Supernatural och Twin Peaks ihop med en rökig whisky när dessa och många andra serier och filmer fanns tillgängliga på tjänsten. 

Men jag kan inte längre förneka det faktum att streamingtjänsten har gått från den bästa till möjligtvis den sämsta. Jag pratar inte enbart om det senaste blåsvädret med att avveckla kontodelning, även om det var droppen som fick bägaren att svämma över. Det har varit så många prishöjningar att tjänsten nu är snuskigt dyr. Jag kan få två andra tjänster för samma pris. Inte nog med det så har Netflix en förkärlek till att lägga ner sina lovande serier efter en eller två säsonger, ofärdiga berättelser som vi som tittare aldrig får veta slutet på. Tredjepartsinnehållet bara minskar och för att ge plats åt Netflix-producerad skit. För det är vad det är nio av tio gånger. Skitfilmer och skitserier med otroligt höga budgetar. Ett luftslott. 

Sanningen är att jag har velat säga upp Netflix under ett par års tid nu. Men eftersom jag ger ut mitt konto till två andra familjer (i utbyte mot att jag får andra tjänster från dem) så har jag haft kvar Netflix. Jag pratade dock med vederbörande och fick veta att de liksom jag inte använder tjänsten. Knappt alls. Det finns helt enkelt inte mycket av intresse där, förutom någon enstaka gång per år när serier som The Witcher dimper ned med en ny säsong. 

Så därför är jag nu äntligen fri från Netflix bojor. Inte längre ska de höja priset för mig, inte längre ska de ställa in serier jag följer, inte längre ska de få avveckla kontodelningen som jag har sysslat med. För sistnämnda punkt tar jag på mig och gör själv. 

Mitt filmår 2022 var svagt - Nu vänder vi trenden

Mitt filmår 2022 var svagt - Nu vänder vi trenden

Skrivet av Legacy den 9 februari 2023 kl 12:58

Jag navigerar mitt filmtittande med hjälp av Letterboxd, en app som tillåter sina användare att logga de filmer man ser (och mycket mer därtill). Det finns såklart många liknande appar men Letterboxd har blivit en klar favorit och jag nyttjar premiumversionen av appen sedan några år tillbaka.

Jag brukar vanligtvis se 130 filmer per år i snitt, har jag fått lära mig. Vissa år lite fler, andra år lite färre. Men 2022 var siffran överlägset lägst sedan jag började logga. Det har sina naturliga förklaringar, husköp, hundköp, jobb och att ta hand om sig själv med allt vad det innebär. Endast 66 filmer blev det. Där topp tre enligt mig var:

Top Gun: Maverick 10/10

All Quiet on the Western Front 9/10

Prey 8/10

Bättre än så blev det inte. I år ska jag försöka vända den här trenden. Jag har hittills endast sett fyra filmer och inser att jag har lite bakläxa. Men jag har börjat använda Watchlist-funktionen i appen, som jag tidigare inte riktigt känt ett behov av att använda. Där ligger nu 19 filmer, alla som jag vill se. Så när helst jag får tid så kan jag enkelt välja en och börja beta av listan. Det här ska bli kul! Hoppas kunna få skrivet några fler filmbloggar igen under året, då det var ett tag sedan sist nu.

Huset: Walk-in Closet

Huset: Walk-in Closet

Skrivet av Legacy den 31 januari 2023 kl 08:05

Så blev det äntligen dags att påbörja första rumsrenoveringen. När vi nu fått ordning på viktigare saker som isolering, vinters ved och inhängnad runt tomten (då vi skaffat hund för ett tag sedan) börjar första estetiska projektet bli klart.

Eftersom jag aldrig har renoverat förr blev det här stackars bortglömda och negligerade förvaringsrummet en bra utgångspunkt. Skulle jag visat mig vara en hopplös hemmafixare så hade vi enkelt kunna gömma undan misstagen och helt enkelt aldrig behövt visa upp rummet för någon. Det blir fruns walk-in closet från och med nu och jag är nöjd med resultatet hittills. Ganska mysigt där inne.

Det svåraste var helt klart att gera golv- och taklister, framförallt de sistnämnda. Jag hade dessutom bara en gammal vinglig och manuell gersåg (som gick sönder vid sista sågningen) att tillgå, så snygga kanter var utmanande. Heltäckningsmattan var rolig att lägga och när den väl var på plats gjorde den det mjukt och mysigt att arbeta. Hyllorna är inte mer än lite vitmålat grovsnickeri. Total kostnad hamnade runt 4000kr, utöver möbler, där framförallt mattan står för merparten av kostnaden. Både takfärg och väggfärg lyckades vi komma undan med gratis denna gången.

Det återstår lite möblemang, såsom en betjänt, skohyllor, spegel och ljuslister under hyllorna som ska appliceras under dagarna kommande.

Då jag nu frågar mig själv är: Vad gör vi nu? Eller vad gör vi sen?