Svenska
Blog

Lägg av med Power Rangers-kostymerna

Skrivet av Jonas den 1 december 2022 kl 03:05

Jag har sannerligen inget emot att knäcka en superhjälterulle mellan varven. Tvärtom är det ofta bra underhållning. Det finns dock en tendens som smyger sig på just nu och har så gjort några år - och det håller på att göra mig galen. 

Det är att snygga superhjältedräkter från serietidningarna idag till varje pris måste utformas så hjälten i bästa fall ser ut som en cosplayare som vill lite för mycket, men i sämsta (och de flesta) fall som en Power Ranger. Nu har jag absolut inget emot Power Rangers, men vill jag se deras dräkter så kollar jag på just Power Rangers och inte Flash eller The Falcon and The Winter Soldier.

Det är precis denna övertro på "more is more" och "plastic fantastic" som gör att så dräkterna känns fula, töntiga och utdaterade i samma stund som de dyker upp på skärmen. Jämför med Michael Keatons Batman-dräkt, som i princip är rakt av hämtad från serietidningarnas värld. Den ser fortfarande både stilren och frän ut, trots att det är 33 år sedan Batman hade premiär på bio och Keaton själv hade fysik som en Longdrink-sörplande och makkara-smaskande finsk bastubadare (om jag talar om mig själv... kanske!).

Jag ser verkligen fram emot att få se vad James Gunn nu gör med DC-universumet och i princip allt vi fått höra hittills har faktiskt varit bra. Innan jag får se superhjältar utan Power Rangers-dräkter kommer jag inte våga ta ut segern i förskott.

Lägg av med Power Rangers-kostymerna

Plastskadade dräkter (bild ett och två) är ett gissel i dagens superhjältevärld, ofta kompletterade med ett par fula slalomglasögon. Det ser farligt mycket ut som Power Rangers (bild tre) och kommer aldrig klara tidens tand som Michael Keatons Batman-dräkt från 1989 (bild fyra).

HQ