Svenska
Blog

Sockar för nästan 16 000 kronor

Skrivet av Jonas den 3 oktober 2022 kl 03:37

Jag gissar att jag inte är den enda som följer utvecklingen i vår närhet efter att Ryssland startat sitt vanvettiga krig mot Ukraina. En horribel tragedi på många sätt, där rubriker som att en tremånaders baby under helgen strykit med av rysk terrorbombning blivit vardagsmat. Det kanske läskigaste är att se med vilken frenesi ryska botar och medlöpare sprider konspirationsteorier och försöker skapa osäkerhet, rykten och alternativa tolkningar av det som händer.

Ta bara Putins skenheliga tal alldeles nyligen där han deklarerade att områden han inte ens kontrollerar nu är en del av Ryssland efter fullkomligt sanslösa skenval där varenda kotte kunde se att det inte gick rätt till (genomskinliga urnor där folk släppte ner fullt synliga valsedlar under vapenbevakning). Det krig som från början handlade om att bekämpa hans hittepå-nazister i Ukraina, har fått allt fler knäppa förklaringar och just nu handlar det om att väst vill utplåna Ryssland.

Nåväl, just nu går det lyckligtvis rejält ont för Ryssland vars militära utrustning verkar underprestera i princip rakt igenom. Men vintern är på gång och delar av Ukraina kommer få svårt att klara temperaturerna på grund av bombad infrastruktur. Det fick sidan Cornucopia (absolut bäst i Sverige för den som vill läsa om vad Ukraina har för sig i kriget) att efterlysa en insamling vinterutrustning som ukrainarna själva efterfrågat. Två av punkterna löd "Vintersockar/ullsockar" och "Långkalsonger ... till soldater" - något som fick mig att reagera.

I Östersund tillverkas nämligen vad jag anser vara de bästa ullställen som existerar, nämligen Woolpower. De gör ett tyg som heter Ullfrotté, vilket tidigare också var företagets något osexigare namn. Kort sagt frotté i ull, vilket dels gör det väldigt luftigt, väldigt bekvämt och med ullens goda värmande och ventilerande egenskaper. Det här har i sin tur fått svenska försvaret att satsa stenhårt på detta.

Eftersom fabriken faktiskt ligger i Östersund, runt två kilometer från vart jag bor, så har de också fabriksförsäljning. Där kränger de sortimentet, men även plagg som har skönhetsfel. I princip alltid sådant som överhuvudtaget inte ens går att se för ett otränat öga (någon söm som är lite skev eller liknande). Dessa säljs vanligtvis till otroligt låga priser.

Jag fick en idé. Jag kollade runt med polarna om de ville vara med och samla in pengar för att köpa Woolpower-sockar och långkalsoner till ukrainska soldaterna, 200 spänn per skaft. Det ville de flesta. Kollade även med närmsta släkten, som också var på. Tänkte att jag tar och kastar ut det på Twitter också för att se om någon fler ville vara med... och det kan man lugnt säga att folk ville.

Hela fredagen rasslade det in Swish-pengar, och några hjälpte också till på sin kant med att värva andra. Även här på redaktionen var det några som ville vara med, liksom flera före detta Gamereactor-medarbetare. I slutändan stannade beloppet på 15 450 kronor efter bara ett halvt dygn, varpå jag drog i bromsen för att det inte skulle bli helt ohanterligt för mig. På lördagen åkte jag till Woolpowers fabriksförsäljning och handlade de efterfrågade produkterna. Resultatet blev runt 50 par sockar och nästan lika många långkalsoner i Ullfrotté som nu ska skickas till Ukraina via Ukrainska Föreningen Jämtland Härjedalen.

Efter att ha handlat fotade jag looten och kvitton samt lade upp ett tackbrev till alla som varit med. Allt som allt ett ganska schysst tillskott. Så varför berättar jag detta? Jo, dels för att det vedervärdiga kriget skulle behöva ta slut förr snarare än senare och att vi alla bör vara medvetna om eländet, men dels också för att visa att alla faktiskt kan bidra på ett ganska enkelt sätt. Själv har jag fått lite blodad tand och tänkte försöka göra om bedriften i november, men då med målet att köpa en pickup istället, något som också efterfrågas.

Sockar för nästan 16 000 kronor

Såhär ser runt 50 sockar och 50 långkalsonger värda 15 353 kronor ut, snart på väg till Ukraina.

HQ