Svenska
Blog

Bästa sockerfria läsken

Skrivet av Jonas den 18 januari 2022 kl 02:58

I höstas berättade jag ju att jag nu fått diagnosen diabetes, något som lett till ganska rejäla omställningar av livet här hemma, inte minst kring det faktum att det banne mig finns socker i allt. Helt har jag dock inte skurit bort det, men jag kan inte sitta och trycka i mig två hekto Brio som förr i världen.

Lyckligtvis finns schyssta alternativ, sockerfria Delicato-bollar är det verkligen inget fel på och det finns förvånansvärt gott sockerfritt godis (innan någon av er hinner slänga sig på tangentbordet och förklara att detta inte är perfekt ändå - så vet jag såklart det). Enda kruxet är att jag på allvar märkt vad "överdriven konsumption kan ha laxerande effekt" betyder i fallet sockerfritt...

Nåväl, framför allt läskedryck har varit en av mina stora passioner här i livet. Med socker. Jag tycker helt enkelt inte light-läsk är lika gott. Eller särskilt gott överhuvudtaget. Eller... tyckte, snarare. För jag har fått prova mig framåt och på så sätt faktiskt lyckats hitta ett antal alternativ som faktiskt är fullgoda.

Tyvärr ingen med smak av apelsin dock. Det verkar som att apelsinsmak lirar väldigt illa med sötningsmedel och de där hemska bismakerna slår igenom på alla jag testat. Synd. Jag gillar Fanta! Nåväl, här är de fem godaste sockerfria läskerna, som får mig att tycka att de är fullgoda alternativ till de "riktiga".

5. Coke Zero Den här hade kunnat vara högre upp faktiskt. Kanske rent av som nummer två på listan. Så varför är den inte det då? Jo, Coke Zero måste drickas absolut iskall. Är den det, då får du faktiskt kämpa för att känna någon skillnad mot riktig Coke. Är den bara någon grad över iskall, börjar dock sötningsmedlet direkt slå igenom och en femteplats blir därmed enda rätta.

4. Sprite Zero Medan Fanta inte alls fungerar utan socker, är Sprite så makalöst bra att jag egneltigen inte kan känna någon skillnad. I synnerhet inte när jag dricker den till mat. Faktum är att de flesta citron/lime-läsker funkar väl, men ingen slår Sprite. Så varför är den inte högre upp? Jo, för att det är citron/lime-läsk. Det är inte mer spännande smakmässigt än såhär.

3. Dr Pepper Zero Nu är vi inne på toppnivåer. Dr Pepper måste alltid drickas riktigt kall, och är möjligen världens bästa läsk i hård konkurrens med en iskall Pepsi med en citronskiva i. Den sockerfria räcker inte hela vägen fram, men tillräckligt nära för en pallplats. Detta är på alla sätt ett fullgott alternativ som gör att jag inte saknar socker.

2. Pepsi Max Lime Den här underbara bryggden var den jag trodde skulle ta hem denna lista på förhand. Den är så god att jag under mitt tidigare sockerliv ofta köpte den helt enkelt för att det inte var någon mening att dricka med socker när denna i princip var lika bra. 

1. Portello Sockerfri Det finns gott om svenska drycker som lanserats sockerfritt. Alla smakar dock artificiellt. Trocaderon får jag inte i mig, Cuba-colan är hemsk och så vidare. Men så testade jag av en slump Portello Sockerfri, en gammal favorit från min barndom som jag dock sällan köper (eftersom den aldrig finns på snabbmatsställen och liknande). Och det var ju tur. För det här är som att dricka läsk med socker utan bismak, om inte bättre. Magiskt gott.

Bästa sockerfria läsken

Vilken sockerfri läsk är din favorit?

HQ