Svenska
Blog

Spelmusikfredag (337)

Då var det äntligen fredag igen, och ännu en vecka går mot sitt slut. Helgen är nu här, och har befriat mig från den tuffa veckodagen, då just fredagarna är de som lämnar mig som mest dränerad vid arbetsdagens slut. Då är det ju ännu bättre att koppla av med lite härlig spelmusik, och sådant är fallet även denna gång.

Just idag är det ett 20-årsjubileum som firas, då det första Sly Cooper-spelet släpptes på dagen för exakt tjugo år sedan. Det är skrämmande hur fort tiden har gått, och för varje spel som jag upplevt sedan barndomen och som firar dessa milstolpar, känner jag hur håret håller på att bli gråare och gråare. Då har jag inte ens fyllt 30 år än...

Hur som helst, när det kommer till musiken i Sly Cooper-spelet får jag lov att erkänna att det egentligen är uppföljarna som jag minns med glädje, och likaså gäller spelen generellt. Inget ont om det första spelet, då jag tycker om det med, men det var tvåan som verkligen lade formen hur ett Sly Cooper-spel ska vara (och låta). Ettan har dock definitivt sin egna charm, vilket även genomsyrar låtar som "A Stealthy Approach". Denna låt anspelar naturligtvis på smygandet som Sly i egenskap av mästertjuv är en riktigt fena på, men låten lyckas även att baka in något av en charmig och närmast lekfull känsla. Något som ändå passar i och med spelets hyfsat traditionella plattforms-upplägg.

A Stealthy Approach (Ashif Hakik)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (337)

HQ