Svenska
Blog

Quantum Break - Köp inte

Skrivet av Artego den 6 april 2016 kl 17:34

Nej, efter några timmar med Quantum Break på PC kan jag lugnt säga att det rör sig om en stor besvikelse.

Grafik

Spelet ser helt okej ut men är verkligen inte det grafiska mästerverk jag av oklar anledning väntade mig. Ansiktsanimationer, skuggor och texturer ser riktigt bra ut, men prestandan och grafiken verkar inte riktigt stämma överens. På mitt 980 Ti är bilduppdateringen långt ifrån stabila 60 fps (även om det inte går att kolla tack vare travestin som är Windows Store), och detta trots att jag skruvat ned flera inställningar från Ultra till High och "bara" spelar i 1080p.
Enormt irriterande är även någon form av motion blur som hänger efter alla karaktärer när de rör på sig, vilket resulterar i att de ser ut att släpa på ett utsmetat färgmoln. Eftersom det inte verkar finnas någon specifik inställning för just motion blur går de till synes heller inte att stänga av. Mycket störande.

Gameplay

Skjutandet känns på sin höjd okej, med vapen såsom hagelbrakare, pistoler, SMG:s och automatkarbiner, samt en handfull tidsböjande förmågor som kompletterar arsenalen. Det extremt dåliga cover-systemet gör det dock bökigt att ta sig an strider eftersom karaktären hukar sig automatiskt när han tycker sig vara i fara samt bakom något att ta täckning vid - de blir därför lätt att råka böka sig ut i skottlinjen trots att man bara ville byta riktning bakom sin pelare. Jag hade helt klart föredragit en dedikerad cover-knapp som gör att man tar betäckning bakom något.
Det största problemet är dock att det inte är särskilt roligt. Efter den första timmen blir striderna slentrianmässiga, och utanför dem är det enda man gör att genomföra extremt lätta hoppussel eller att hålla utkik efter ikoner som signalerar att datorn ifråga innehåller ett email man kan läsa eller att en whiteboard har något relevant klottrat på sig.

"TV-avsnitten"

Vid jämna mellanrum i spelet får man den stora "glädjen" att glutta på 20+ minuter långa TV-avsnitt som för storyn vidare. Jag kan gilla idén att blanda medier, men att i stort sett tvinga spelare att sitta och glo i 20 minuter när man i själva verket vill spela är ingen vidare bra idé. Bättre att serien ifråga hade varit något man kunde kolla på utanför spelet och att den erbjöd mer info om spelvärlden eller en fördjupning av vad som händer i spelet.

Quantum Break är inget dåligt spel; det är bara bra mycket tråkigare än jag väntat mig och sämre optimerat än vad jag skulle vilja. Hittar du det för 300 kronor kan jag definitivt rekommendera ett köp, men för det pris som krävs idag är det bättre att du dammar av Steam-biblioteket och lirar genom något du köpte på den där rean (psst: Faster Than Light).

HQ

No Man's Sky till PC och PS4 samtidigt

Skrivet av Artego den 17 juni 2015 kl 06:03
This post is tagged as: no, man's, sky, pc, ps4

Japp. Skaparna avslöjade det i slutet av PC Gaming Show på E3. Man sade att man skulle ha gett ett släppdatum under E3, men att man av oklara anledningar inte kunde göra det. Man lovade dock ett släppdatum inom kort och tillade dessutom att det kommer släppas till PC och PS4 samtidigt.

Klart roligt måste jag säga. Även om jag inte är helt såld på konceptet så är det alltid roligt med fler rymdspel. Det lär dessutom bli riktigt häftigt i VR.

HQ

$350 PC spöar PS4 i GTA V

Skrivet av Artego den 29 april 2015 kl 11:07

För dem som hävdar att man måste spendera tiotusentals kronor för att få en maskin som smiskar konsolerna. Hela serien med "The Potato Masher", som datorn ifråga heter, är för övrigt väldigt sevärd om man vill se vad en PC som byggdes för 3,000 kronor i slutet av förra året kan prestera jämfört med konsolerna.
Det får bli mitt bidrag till veckans formatkrig (som iofs känns som Ryssland vs. Luxemburg) :)

https://www.youtube.com/watch?t=166&v=DH6FCgqQB_s

Valve och HTC släpper VR-headset till jul

Valve och HTC släpper VR-headset till jul

Skrivet av Artego den 1 mars 2015 kl 19:07

Det har väl knappast undkommit någon att Valve har skyltat med att man jobbar på "VR-hårdvara". Riktigt vad det rörde sig om visste väl egentligen ingen, även om just ett headset inte var någon högoddsare direkt. Nu har man alltså utannonserat att man tillsammans med HTC ska släppa en konkurrent till Oculus Rift, och det redan i jul.

Headsetet ska ha två skärmar á 1200 x 1080 pixlar med en uppdateringsfrekvens på 90Hz. Man passade även på att släppa en extremt intetsägande "trailer" för apparaten: https://www.youtube.com/watch?v=eTITJSSRUso

Spännande såklart, även om jag personligen troligtvis kommer lägga mina pengar på konsumentversionen av Oculus Rift.

GTA V till PC försenat - IGEN

Skrivet av Artego den 24 februari 2015 kl 17:09

Ja, vad säger man? Trist som fan, såklart, men samtidigt är det ju självklart bättre med ett färdigt spel än ett ofärdigt. Jag tycker lik förbannat att det är dåligt av utvecklare att sätta fasta datum om man inte är hundra på att man kan sätta dem. Ge fan i att ge hoppfulla spelare datum att räkna ner till om ni inte kan hålla dem.
Hur som helst, datumet för den eventuella releasen av PC-versionen är 14:e april.