Svenska
Blog

Sonys uppköpshets

Medan Microsoft går ut som en trålare och håvar in allt de kommer över i spelförvärv i kvantitativ kvalitet i sitt nät så är Sony mer selektiva och karvar de små russinen ur spelföretagskakan med en skalpell för att bestämma vem som ska få äran att hamna i Sonys stall. Redan i år har Sony förvärvat (eller lagt bud på åtminstone) både Bungie, vilket var helt överraskande, men även Haven som de har ett exklusivt samarbete med. Den senare hade jag förväntat mig skulle slukas förr eller senare, men inte redan när de inte ens visat upp något resultat.

Förra sommaren gick rykten om att Sony fått upp ögonen för det Hong Kong-baserade holdingföretaget Leyou Technologies, som äger Warframe-utvecklarna Digital Extremes vilka också fokuserat på Live-service. Nu hann Tencent före (lade högre bud?) och snodde företaget under näsan på Sony men bekräftar att Sony verkligen lägger handling bakom orden att de satsar på live-service eller gaas.

Nu går det rykten att det ytterligare är ett förvärv i faggorna men inte lika stor som Bungie. Med tanke på att Sonys strategi är live-servicespel för närvarande och deras senaste förvärv just är företag som arbetar med dessa samt att de haft goda kontakter och samarbete med är det inte alltför stora gissningar att det är stor chans att de siktar in sig på ytterligare ett i samma stuk?

Vilka alternativ finns då kvar för Sony i form av uppköp? Take Two, Square Enix men även UbiSoft säkert skulle passa väl för Sonys satsning med liveservicespel till viss del så är de alldeles för stora och dyra och inte riktigt hur Sonys uppköpsstrategi sett ut hittills då det även får en hel drös annat på köpet samt som sagt att det ryktas om ett mindre uppköp än Bungie ($3,6 miljarder). Capcom är ett annat företag som folk ofta hävdar att Sony borde köpa men det finns inte mycket som tyder på att Sony skulle vara intresserad av ett sådant köp bara för att få någon annans titlar, även om Monster Hunter kanske skulle passa dem lite just nu. Nedan listas ett fåtal mer eller mindre troliga uppköp härnäst.

Epic Games ($18 miljarder)

Om och när Sony skulle skulle vilja slå på storspendrarbyxorna så skulle nog Epic Games vara någon som Sony sitter och drömmer om då Sony haft väldigt fina samarbeten med dem och har kompetens de gärna skulle vilja ha själv med fina liveservicetitlar för både konsol och mobil med bland annat Fortnite och Rocket League. Sony har även investerat i bolaget och äger någon procent redan. Fast med tanke på att Epic undvikit aggressiva övertaganden förut och inte sugna på att sälja och att Tencent äger nästan hälften av bolaget så kommer Sony aldrig att lyckas anskaffa dem utan kommer sannolikt förlora mot Tencent om det skulle bli strid på kniven. Dessutom så verkar det som sagt inte vara Sonys strategi att köpa stora företag med en massa titlar som inte är Sonysponsrade.

Platinum Games ($6,5 miljarder)

Platinum Games verkar verkligen vilja bli uppköpta för att få finansiering för sina titlar och utvecklade senast ett live-servicelir. Tyvärr verkade det inte gått så bra och är väl inte riktigt några Sony haft något samarbete med och är snarare någon som Microsoft skulle kunna tänka sig, ifall de får dem till reapris, så jag tror det är väldigt lite chans/risk att Sony skulle försöka förvärva dem. Dessutom alldeles för mycket pengar.

PUBG Studios ($5 miljarder)

PUBG är ett välkänt liveservicespel och som håvar in enorma mängder pengar. Studion och titeln skulle ge Sony ytterligare kompetens inom området såväl som på mobilmarknaden ifall de vill slå sig in där. Sony har dock inget känt samarbete och det är tveksamt ifall Sony skulle vara intresserade, då de trots sin popularitet kanske inte tillhör gräddan. Dessutom är ju prislappen alldeles för hög med tanke på att de fick anrika Bungie för nästan hälften.

Lucid Games ($?)

Lucid games påbörjade utvecklingen av nästa del av Twisted Metal för Sonys räkning och är typexemplet på företag som skulle kunna vara på tapeten. Tyvärr (?) för Lucid så flyttades projektet över till Sonys förstapartsstudio Firesprite efter att de snott producenten (tidigare arbetat på Motorstorm) från Lucid som arbetade på Twisted Metal så det verkar som om Lucid blev av med förtroendet och förmodligen kommer att ratas av Sony. Tills vidare.

Kojima Productions ($30 miljoner!?)

Sony har haft ett gott samarbete med Hideo Kojima som gjort det konsolexklusiva Death Stranding åt dem. Med tanke på ryktena att Sony införskaffat (köpt eller hyrt) några licenser från Konami som skulle kunna vara Silent Hill och/eller Metal Gear Solid så vore det kanske inte så otänkbart att Sony också gärna skulle vilja ha mannen bakom MGS och P.T. demot för Silent Hills att styra upp dessa möjliga projekt. Och med tanke på prislappen så vore det ett väldigt bra förvärv för Sony och med väldigt hög sannolikhet förmodligen nästa företag som står på listan. Ifall Kojima är intresserad.

Det finns säkert ett antal andra möjliga uppköp av Sony härnäst. Vilket företag tror ni det är som Sony har gått i säng med den här gången?

Sonys uppköpshets

Snart en Sonystudio?

HQ