Svenska
Microsofts offensiv - hur blir det för oss konsumenter? 

Microsofts offensiv - hur blir det för oss konsumenter? 

Skrivet av PGR den 24 januari 2022 kl 14:55

Ingen kan ha missat Microsoft gigantiska uppköp av Activison/Blizzard? Jag har inga problem med uppköp av andra studios, det är ganska givet att utvecklare vill ha exklusiva spel till sitt format. Detta gör ju att chansen ökar att vi konsumenter väljer just deras format. 

Men ett uppköp i denna storleken är jag dock tveksam till, då det är extremt populära spelserier som är direkt avgörande för industrin. Det är gynnsamt för oss med konkurrens, för om ingen köper Sonys konsol längre, så kommer förmodligen storproduktionerna som God of War, Last of Us 2, eller Days-Gone bli allt färre - i alla fall på lång sikt.

För ytterligare 60 miljarder dollar så får Microsoft en rad andra kända studios som Capcom, Konami, Square-Enix, Sega, och Ubisoft, då är vi knappt uppe i hälften av prislappen som Microsoft gav för Activison/Blizzard. Vad är det som säger att Microsoft inte öppnar upp plånboken och rensar marknaden på erfarna studios? 

Nu kanske det inte det blir så, och för att vara optimistiska så verkar det som t ex Call of Duty kommer till Sonys format trots allt. Till sist så ser jag ingen nackdel att stora företag köper upp mindre utvecklare och ger dom goda förutsättningar att blomstra, men ett uppköp av den här digniteten är jag dock tveksam till. Men framtiden får så klart  utvisa hur det blir med den saken. 

Hur tror ni att uppköpet av Activision/Blizzard kommer påverka industrin på lång sikt? Kommer de stora varumärkena komma till fler format än PC/Xbox? Och viktigaste av allt, hur kommer detta uppköp påverka ditt val av kommande konsol?

HQ