Svenska
Blog
Degsöndag med mys och god mat

Degsöndag med mys och god mat

Jaha, då var söndagen här igen då och om några timmar är det dags att stänga av den hemska väckarklockan och palla sig till jobbet. Vart tog min helg vägen om jag får fråga? Frågan är ju egentligen varför två arbetsdagar känns som en evighet medans ens lediga dagar är över om man så bara råkar blinka. Inte nog med att den försvunnit löjligt fort denna gång, jag har vaknat okristligt tidigt med ryggont och vilan som jag lovat mig själv denna helg har uteblivit.

Idag har det varit kyligt och regnigt vilket har gjort att jag och jycken efter vi trotsat vädret med en lång skogspromenad mysigt med filt och raggsockar medans vi jobbat med lite skrivande och avrundat med lite kriminalserier. Det är trots allt detta som är orsaken till att jag har börjat älska hösten, man kan vara inne och göra ingenting utan att ha dåligt samvete för den saken och att sitta framför brasan med laptoppen var ett skönt sätt att ladda batterierna inför kommande arbetsvecka. Sådana här dagar passar också för matlagning och bakning och idag blev det Thailändsk Larb här och det är något av en favoriträtt. Det är en slags varm sallad men inte sallad så som vi svenskar ser den. Är min gamle far och hans sambo som gör den och den smakar ljuvligt. Man gör det antingen på färs eller så stöter man kyckling väldigt fint och smaksätter med het chili, mynta, rostat ris och rå rödlök och de självklara thailändska kryddorna så som fisksås, lime och vitlök.

Allt serveras på ett salladsblad som du håller likt en taco när du äter så det är egentligen en perfekt fredagsmysmat. Satans gott och satans hett så läpparna känns som om man gjort en ankläppsförstoring men det är det värt. Nu på kvällen blev det nedvarvning med mina vitlöksbröd delux som är att dö för och ett glas vin. Det är något av vad jag älskar med att ha fyllt 40, man överväger inte ens att inte äta vitlöksbröd. Man bara mölar i sig det och andas på alla man träffar utan att bry sig det minsta om man förpestar andras tillvaro. För man äter det som är gott, inte som när man var runt 20 och bara levde på vatten och okryddad mat för man inte ville stinka vitlök och annat kryddstarkt.

Varje gång jag går på restaurang ska vitlöksbröden in som förrätt, för låt oss vara ärliga, vitlök är fan livet. Inte nog med att mina vitlöksbröd innehåller en hel del vitlök, de serveras med en liten dippskål med Aioli så man inte ska missa doften och smaken av just vitlök. Jag tänkte faktiskt dela med mig av mitt recept på Majsans vitlöksbröd Delux så håll till godo nu mina nördiga vänner. Detta recept tänkte jag ta till min grav men jag känner mig generös idag.

Majsans Vitlöksbröd Delux

Vitlök Solo

Mjukt Smör (ej smält)

torkad oregano

finhackad Jalapeno

Bake-up bröd (helst obakad surdegs-baguette) 

Riven Mozzarella

Gör så här:

Pressa vitlökarna, rör ner dom i det mjuka smöret med alla andra ingredienser och även oreganon. Skär brödet på mitten och dela i den storlek du vill ha på bitarna. Bred på smörröran, på med osten och avsluta med att pudra över mer oregano över osten. In i ugnen tills osten är gyllene.

Servera med aioli att dippa brödet i.

Passar utmärkt till en iskall öl framför speldatorn, eller varför inte en Joltcola om du föredrar det. Så på med raggsockar, möla i dig några brödbitar och spela ditt favoritspel. Andas på så många du kan och le inombords åt att de rynkar på näsan åt dig. Är ju trots allt bara fegisar som inte äter vitlök och folk utan god smak. Vi andra äter med gott humör och stinker ner planeten en dag i taget.

HQ