Svenska
Blog

Tveksam strategi från Sony

Skrivet av Jonas den 11 augusti 2022 kl 04:41

Det är ju att glädjas åt andras olycka i viss mån, samt att vara en asätare av rang. Men jag kan inte låta bli att tycka att relativt öppna företagsstrider där hemligheter slungas vilt omkring faktiskt är riktigt spännande. 

Sist vi såg detta på allvar i spelvärlden var under bråket mellan Apple och Epic om Fortnites mikrotransaktioner, då saker och ting läckte som ett såll. Nu är det Microsofts uppköp av Activision Blizzard, vilket måste gå igenom en massa godkännanden på olika marknader, som leder till liknande saker. 

Sony, som är markant större än Microsoft på spel och fortfarande något större även efter uppköpet, hävdar att det skulle skada konkurrensen rejält om Call of Duty-serien blev något Microsoft styr över. Sistnämnda kommenterade detta under min semester förra veckan och skrev i sin tur att Activision Blizzard inte har några "must have"-spel (vilket gör att man kan undra varför de ska köpas för en summa som är större än de efterföljande tio största spelrelaterade uppköpen tillsammans).

Under gårdagskvällen gick dock Microsoft till attack mot Sonys senaste besked i frågan om uppköpet - och den här gången var det handskarna av. Microsoft berättade bland annat att Sony faktiskt betalar pengar till utgivare för att de inte ska släppa vissa av sina titlar till Game Pass (något de inte skulle säga till en myndighet utan bevis i en så viktig fråga). Sony har tidigare sagt att det är för dyrt att släppa sina egna spel till Playstation Plus Essential, Playstation Plus Extra och Playstation Plus Premium - men väljer istället alltså att lägga en del av intäkterna de får in på spelen vi köper på att se till att Xbox-spelarna inte ska få vissa titlar inkluderat med Game Pass:

"Sony pays for 'blocking rights' to prevent developers from adding content to Game Pass and other competing subscription services"

Sony har såklart inte kommenterat saken, men Microsoft har sin bild klar av varför man väljer att göra på det här sättet, nämligen att de “does not want attractive subscription services to threaten its dominance in the digital distribution market for console games”.

Till saken hör ju att Sony höjt priserna den här generationen tillsammans med Activision Blizzrd och Take-Two. Och liksom just Activision Blizzard och Take-Two har de inte varit helt förtjusta i idén att låta sina fans uppgradera från en Playstation 4-version till Playstation 5 gratis, och försökte med Horizon Forbidden West till och med få användarna att betala trots att de tidigare lovat att det skulle vara gratis.

Genom att inte inkludera sina senaste titlar i sina egna prenumerationstjänster och knussla med uppgraderingar (där The Last of Us: Part I är dyrare än sin föregångare trots mindre innehåll) har Sony kunnat fortsätta sälja spel till ett högre pris, trots att det för oss konsumenter såklart hade kunnat vara bättre. Och genom att lägga pengar på att hålla tillbaka Game Pass (och andra konkurrerande prenumerationstjänster för spel) får de lättare att kunna fortsätta med sin affärsidé, och Microsoft skriver:

"In other words, Sony rails against the introduction of new monetization models capable of challenging its business model."

Givetvis är detta Microsofts ord och Sony skulle aldrig formulera sig på samma sätt om sig själva. Men samtidigt, om de betalar pengar för att begränsa konkurrenten så har de ju givetvis en avsikt med det, och jag tycker att Microsoft har en bra förklaring här.

Jag får erkänna att jag inte är helt såld på den strategin. Jag är inte ens helt förtjust i tidsexklusiviteter till att börja med (även om jag inser att många spel aldrig skulle kunna finansieras utan säkra pengar på förhand, och att det därför nog är till det bättre som helhet), men här handlar det inte om att göra något bättre för den egna fanskaran - utan bara om att sabba för den andra. Spelen finns redan till deras valda plattform, men får alltså inte ingå i en prenumerationstjänst för att försöka göra det sämre för gamers som prenumererar på spel.

Här tycker jag Sony hellre borde lägga resurserna på att nu och då inkludera era egna titlar från dag ett med Playstation Plus Essential, Playstation Plus Extra och Playstation Plus Premium, alternativt finanisera någon tidsexklusivitet så projekt faktiskt blir av, köp rent av en studio eller satsa på något eget spelprojekt. Att försöka göra spelandet roligare för oss gamers är rätt väg att gå, att försöka försämra för andra är däremot betydligt mer tveksamt.

Tveksam strategi från Sony

Vad tycker du om Sonys strategi att lägga pengar på att blockera titlar från konkurrerande prenumerationstjänster?

HQ