Svenska
Blog

Tidernas bästa filmer: 1960-talet

Skrivet av Grewen den 15 juli 2022 kl 20:23

Fredag igen och dags för listan över 1960-talets bästa filmer. Ett decennium som inleddes i kalla krigets skugga och avslutades med månlandningen i färskt minne. Det traditionella samhället och dess värderingar utmanades dels av en snabb ekonomisk tillväxt och dels kulturellt, först av medborgarrättsrörelsen och mot årtiondes slut av ungdomsrevolt och hippiekultur.

 

10. 2001: A Space Odyssey

Stanley Kubricks enormt inflytelserika science fiction-film om det nästa stora steget i mänsklighets historia. En av de banbrytande nyheterna var hur rymdfärderna skildrades, med realismen i ständigt fokus. Detta bidrar starkt till filmens polariserade mottagande, längden och det långsamma tempot kräver att man är på humör för att kunna uppskatta den. I efterhand är det högintressant att se porträtteringen av AI:n och hur en röd lampa kunde bli en av filmhistoriens mest minnesvärda antagonister.

9. The Great Escape

Klassisk äventyrsrulle om ett gäng brittiska och amerikanska soldater som förbereder ett ambitiöst flyktförsök från ett tyskt fångläger under andra världskriget. Inledningsvis lättsamt och underhållande men genomgående spännande och intressant att se de uppfinningsrika, verklighetsbaserade, flyktmetoderna. Det enda smolket i bägaren är att filmen främst fokuserar på några amerikanska huvudpersoner medan verklighetens massflykt enbart utfördes av brittiska soldater.

8. High and Low

Akira Kurosawa uppehåller sig i det moderna Japan i denna skickliga blandning mellan karaktärsdrama och kriminalthriller. En känslokall affärsman (Toshiro Mifune) får veta att hans son kidnappats och att lösensumman motsvarar hans samtliga tillgångar. Snart visar det sig emellertid att kidnapparna har tagit fel pojke. Är affärsmannen beredd att offra sitt livsverk för att rädda ett barn som inte är hans eget?

7. Seven Days in May

Nervkittlande och bortglömd pärla till politisk thriller. Förenta staternas president sluter ett impopulärt men historiskt nedrustningsavtal med ryssarna. Kort därefter upptäcker en underrättelseanalytiker (Kirk Douglas) spåren av en sammansvärjning; en grupp högt uppsatta generaler planerar att röja presidenten ur vägen och själva ta makten. Genom en kuslig historisk slump var filmen ursprungligen tänkt att ha premiär i början av december 1963, bara några dagar efter mordet på John F. Kennedy.

6. Yojimbo

En namnlös samuraj anländer till en stad styrd av två rivaliserande brottssyndikat och beslutar sig för att spela ut dem mot varandra. Kurosawas Yojimbo står sig än idag som en av de mest underhållande samurajrullarna och är en av de första ”one-man-army”-filmerna, där den tystlåtne hårdingen på egen hand massakrerar horder av skurkar. Sergio Leone gillade Yojimbo så mycket att han kopierade den nästan scen för scen till sin A Fistful of Dollars.

5. Goldfinger

Tredje gången gillt gäller uppenbarligen också för 007. När det var dags för den tredje filmen i serien hade filmmakarna funnit sitt vinnande koncept och alla bitarna som gör Bond bra föll på plats på ett magiskt sätt: den självsäkre agenten, skurken med storhetsvansinne, den udda hantlangaren, prylarna, bilen och den storslagna filmmusiken. Sean Connery är nästan obeskrivligt cool i huvudrollen.

4. To Kill a Mockingbird

Sällsynt lyckad blandning mellan uppväxtskildring och samhällskommentar, baserad på Harper Lees älskade roman med samma namn. Under mitten av 1930-talet, i en småstad i den amerikanska södern, tilldelas en lågmäld advokat vid namn Atticus Finch (Gregory Peck) ett omöjligt uppdrag. Han åläggs att försvara en svart man som anklagas för våldtäkt av en vit flicka. Händelserna ses genom ögonen på advokatens unga dotter. Peck gör sitt livs roll.

3. Dr Strangelove

Stanley Kubrick visar med bravur att han även bemästrat komedin med denna träffsäkra skildring av kalla krigets mentalitet och ”logik”. En befälhavare i det amerikanska strategiska bombflyget tappar förståndet och beordrar sina plan att inleda ett kärnvapenangrepp på Sovjetunionen. En samling udda karaktärer bestående av den brittisk officern Mandrake (Peter Sellers), den amerikanske presidenten Mufflin (Peter Sellers) och den kufiske gamle nazisten Dr. Strangelove (Peter Sellers) kämpar därefter mot klockan för att rädda världen från undergång.

2. The Good, the Bad and the Ugly

Tidernas bästa westernfilm, med god marginal. Sergio Leone visar var skåpet ska stå och demonstrerar än en gång att han kan genren bättre än jänkarna själva. Tre revolvermän med tvivelaktig moral finner sig jaga samma guldskatt, mitt i det brinnande amerikanska inbördeskriget. Ennio Morricones soundtrack är om möjligt mer ikoniskt än filmen själv.

1. Lawrence of Arabia

David Leans mästerverk är ett av de främsta historiska epos som någonsin gjorts. En tvättäkta mastodontfilm om den brittiske officeren och orientalisten T.E. Lawrence och hans kamp för att ena de arabiska stammarna till uppror mot osmanerna under första världskriget. Allt är påkostat till max, produktionsvärdet är enormt och skådespelarensamblen är magnifik med giganter som Peter O'Tool, Alec Guinness, Anthony Quinn och Omar Sharif. Ändå ställs allt detta nästan i skymundan av det visuella, Lawrence of Arabia är makalöst vacker och en perfekt sammansmältning av undersköna landskap och lysande filmfoto.

Tidernas bästa filmer: 1960-talet

Vilka är dina favoriter från 1960-talet?

HQ