Svenska
Gamereactor
artiklar

Gamereactors Spåkula: Pokémon Arceus, Diablo 2: Resurrected

I denna artikelserie kikar Gamereactor närmare på en rad olika kommande spel för att se och klargöra vad vi tycker, och framförallt tror...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Gamereactors Spåkula: Pokémon Arceus, Diablo 2: Resurrected

Pokémon Legends Arceus (28:e januari / Nintendo Switch)
Spåkulan är inte rädd för att säga vad den tycker, och den är inte nådig mot nästa del i Game Freaks bästsäljande Pokémon-serie. Där trailern vi fått se visade upp Hizui-regionens platta och lågupplösta landskap, fyllda med lika delar stela och lågupplösta Pokémon, håller spåkulan inte med Game Freak som kallar vyerna, floran och faunan "sprawling, natural and diverse". Det ser rent krasst ut som en blek Breath of the Wild-kopia utan vare sig charm eller nytänkande; förhoppningen om ett inlevelsefullt äventyr med dynamiska miljöer och levande Pokémon lär inte uppfyllas.

Spåkulan kan dock inte säga detta med säkerhet. Vad den däremot garanterat vet är att du som Pokémontränare denna gång ingår som en del i Galaxy Team. Din uppgift är att undersöka och forska på vilda Pokémon, och dina expeditioner utgår från byar eller små läger där du först måste tillverka vilka föremål du vill ha med dig ut på dina forskningsresor. Detta ämnar skapa en mer nydanande och annorlunda, faktisk känsla av rollspelande än tidigare, med fler valmöjligheter och större frihet. Om det lyckas är en helt annan fråga. Generellt ekar Pokémon Legends Arceus mest av ihåligt försäljningssnack - men spåkulan ber på sin bara sockel om att ha fel.

Gamereactors Spåkula: Pokémon Arceus, Diablo 2: Resurrected
Detta är en annons:

Solar Ash (26:e oktober / PC, PS4 & PS5)
Utvecklarna Heart Machines första spel Hyperlight Drifter tog världen med purpurlila storm för drygt fem år sedan. Mötet mellan Zelda och Dark Souls var om inte hundra procent nyskapande så åtminstone femtio, och mystiken och den estetiska upplevelsen gjorde det till ett sammantaget helt unikt spel på 2016 års indiehimmel. Till uppföljaren har utvecklarna valt att behålla mycket av det som gjorde Hyperlight Drifter så bra, samtidigt som de har förändrat allt.

Solar Ash utspelas nämligen i samma universum som sin föregångare, den läckra färgskalan är densamma som sist och musiken är tack och lov återigen komponerad av Rich Vreeland. Huvudkaraktären Ray styrs dock i klassisk tredjepersonsvinkel, och genreblandningen tycks vara ett hopkok av Journeys atmosfäriska glidflygande parat med action och plattformshopp. Det ser snabbt, smidigt och - även denna gång - unikt ut. Spåkulan är mycket förväntansfull.

Gamereactors Spåkula: Pokémon Arceus, Diablo 2: Resurrected

Diablo 2: Resurrected (23:e september / Multiformat)
Det har varit en känslomässig bergochdala i svallvågorna efter utannonseringen av Diablo 2: Resurrected, vilket utgörs av en remaster av Blizzards drygt tjugo år gamla klassiker och expansionen Lord of Destruction. Från avtäckningens omedelbart kittlande förväntningar sänktes ganska snart förhoppningarna med minnet av besvikelsen efter Blizzards senaste remaster: Warcraft 3: Reforged, som inte levererade en bråkdel av vad som utlovades. Därefter släpptes beta-testningen som skvallrade om en estetiskt respektfull och oerhört trogen upplevelse, och förväntningarna höjdes ännu en gång. Trots att Patrik i sin förhandstitt klagade på vissa kvarlevor som gammal AI, förlegat kontrollschema och bristen på co-op över delad skärm, så tycktes i alla fall inte den älskade grundmekaniken och designen förändrad.

Detta är en annons:

Nostalgiska själar lär alltså få sitt lystmäte, men frågan som inte ens spåkulan kan svara på är om Diablo 2: Resurrected kan erbjuda något för spelare som inte främst drivs av att återuppleva gamla minnen i fräsch skrud. Förutom de av Patrik nämnda bristerna tänker jag på den oändliga mängd innehåll som Diablo 3:s säsongsbetonade flerspelarläge har erbjudit de senaste åren, vilket ställer Diablo 2:s "endgame" långt in i skamvrån. Bristen på TCP/IP-support - det vill säga att du inte kan starta ett eget spel varken lokalt eller på distans, eller använda spelarskapat innehåll tillsammans med vänner - gör inte saken bättre. Spåkulan siar alltså om en härlig spelupplevelse för obotliga nostalgiker, däremot är det fortsatt dimmigt kring hur Diablo 2: Resurrected kommer att upplevas av övriga spelare.

Gamereactors Spåkula: Pokémon Arceus, Diablo 2: Resurrected

Mario Party Superstars (29:e oktober / Nintendo Switch)
Det är så absurt att skriva det här - tyvärr är en hel del som händer kring Nintendo just det - men att Super Mario Party fick ett onlineläge i våras, det var en sprängladdning i atombombs-klass. Helt plötsligt blev inte Mario Party det spelet som åker fram en gång i halvåret när man äntligen lyckats få ihop en spelkväll, nu kunde det spelas var och varannan helg. Minst. Den skattkista som öppnades stängdes dock rätt fort när jag och mina vänner spelat samma minispel för fjärde gången och samma bräde för åttonde gången på ett par veckor. Vi märkte oundvikligen att Mario Partys största svaghet - åtkomligheten - också var dess största styrka: nämligen den initiala glädjen (och paniken) över att mötas i ett nytt minispel för första gången.

Lagom till att vi lagt ner Super Mario Party utannonserades dock Mario Party Superstars, ett best of-spel med visserligen återanvända bräden och minispel, men med rubbet uppdaterat till fräsch (med Nintendo-mått mätt) grafisk och designmässig standard och onlineläge inkluderat från start. Här utlovas fem klassiska bräden, över hundra minispel och möjlighet att spela samtliga med enkla knappkontroller. Vi slipper därmed garanterat störiga gimmickar som mikrofoner, oprecist viftande med handkontrollen, delat fordon på spelplanen och minispel baserade enbart på tur. Att det skulle röra sig om en framtida klassiker är ett givet nej från spåkulan, däremot vill den glasklart hävda att det lär bli en mycket stabil partyupplevelse. Det vill säga om inget oförutsett sker på vägen, det vet man aldrig med Nintendo. Inte ens spåkulan.

Tidigare delar ur denna artikelföljetong:
Guardians of the Galaxy & Gotham Knights
Halo Infinite & Gran Turismo 7
Hogwarts Legacy & The Elder Scrolls VI



Loading next content