Svenska
Gamereactor
artiklar

Projekt Xbox 360: Inköp & Installation

Projektet är igång och jag har börjat köpa på mig gamla konsoler samt drösvis med handkontroller, som visar sig bli något av ett bekymmer...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag vet ärligt talat inte var mina två Xbox 360-konsoler tog vägen, men jag vet att jag inte sett dem sedan 2014. Förmodligen åkte de i soptunnan när Xbox One dök upp. Mest troligt var en eller två av dem trasig. Men jag minns hur mycket skoj vi hade 2013 när vi (som jag tidigare berättade om) lirade Halo 4 multiplayer i två rum, åtta kompisar, halva nätterna igenom. Det kändes då inte som någon nostalgikick direkt även om vi som grabbgäng lirat Halo mot varandra sedan 2001, men den här gången känns det verkligen som en härligt rosaskimrande tillbakablick till en tid då multiplayer alltid innefattade att man satt i samma soffa, förde ett sjuhelvetes liv när man förlorade och kanske till och med bjöd på en och annan smäll på låret när humöret sjönk under hanterbara nivåer.

Projekt Xbox 360: Inköp & Installation
Konsolerna vi lyckades få tag på för 500 kronor styck är toppfrsächa och efter någon timme här och där är de nu rensade och preppade med tio stycken profiler med alla mina kompisars namn och passande tant-avatarer.

Kul har det varit att se alla reaktioner på projektet i sig, på Projekt Xbox 360. Många av er har kommenterat och många av er har skrivit in till mig via mail, Messenger eller Instagram DM och verkligen gjort det klart att ni uppskattar att vi kikar tillbaka, inte minst i dessa tider, och återgår till Halo "Slayer" via systemlänk. För det är väl så det är, antar jag - att alla vi kan relatera, alla har vi ägt en Xbox 360, snudd-på i alla fall. Den är ju vad jag anser Microsofts överlägset finaste stund som konsoltillverkare och detta trots den där rätt hemska Red Ring-perioden då varenda konsol avled när den blev varm. Efter att jag postat introduktionen förra veckan har jag fortsatt köpa på mig prylar, och framförallt är det handkontrollerna som ställt till med något av ett smärre bekymmer. För även om det finns gott om begagnade dosor att tillgå på Blocket, Tradera och vissa retrospelssiter, har det visat sig att merparten av dem är sönderkörda. Utslitna.

Projekt Xbox 360: Inköp & Installation
Att få tag på riktigt fräscha handkontroller har varit ett bekymmer. Många har varit döda vid leverans.
Detta är en annons:

Tanken är ju som sagt att upprätta Systemlänk mellan tre stycken X360-konsoler med fyra dosor till varje enhet, såklart. Och tre stycken exemplar av både Halo 4 samt Halo CE Anniversary. Jag har även skaffat en liten router för att koppla in samtliga tre konsoler i, samt nätverkskablar till halva huset, enbart för detta projekt. Hittills har jag tre stycken väl fungerande konsoler av den svarta typen som släpptes relativt sent i maskinens livscykel (och därmed aldrig led av Red Ring-problemet) och jag har rensat dem alla tre, skapat tio stycken nya profiler för mig och mina vänner samt installerat multiplayeraspekten av Halo 4 på samtliga tre. Jag har dock endast lyckat få tag på tio stycken handkontroller, detta trots att jag köpt närmare 16 vid det här laget. Många har varit helt sladdrigt driftiga och vissa orimligt tröga. Andra har haft helt utslitna styrspakar medan ett par som jag köpt varit stendöda, inte gått starta. Men å andra sidan är vi i gänget väldigt sällan fler än åtta stycken, heller, vilket gör att denna problematik blir mild, om ens det.

Batterier har det inhandlats också, såklart. Mängder. Jag köpte ett 50-pack AA-varianter från Ö&B och de kommer ju såklart alla att gå åt när vi brassar igång och kör femtimmarspass här hemma. Och ja, även fast jag vanligtvis föredrar Sonys lösning med ett inbyggt lithium-batteri i Dual Shock 3, Dual Shock 4 samt Dual Sense, går det inte att komma ifrån att det smidigt att bara kunna öppna luckan på de gamla X360-dosorna och slunga in fräscha batterier, snarare än att slippa oroa sig över om det uppladdningsbara batteriet ens har någon kapacitet kvar, efter alla dessa år. Det har onekligen sina fördelar när man vill spela retro.

Jag har de senaste dagarna gjort ett par tester och kan bara konstatera att valet av utrustning varit helrätt, för min och för vår del. Ett tag funderade jag på Adhoc-nätverk via de externa wifi-sändarna som gick att köpa till konsolen men det hade bara blivit ytterligare ett moment att stöka med, och ett tag funderade vi ju på att upprätta nätverk med dubbla Xbox One-konsoler men jag minns tydligt hur mycket mindre smidigt det fungerade när vi testade System Link-funktionaliteten 2016 eller om det var 2017. Bara själva grejen att man där behövde Xbox Live Gold på båda konsolerna för att kunna spela länkat gjorde mig absolut vansinnig, minns jag.

Projekt Xbox 360: Inköp & Installation
Det första som slog mig när jag klämde lite på dosorna efter att de första lådorna anlänt (beställda på Tradera) är hur bra denna handkontroll verkligen var sett till ergonomi. Perfekt, skulle jag säga.
Detta är en annons:

Med profilerna gjorda, maskinen uppdaterad, Halo 4 uppdaterat och multiplayerportionen installerad på hårddisken har det varit klart smidigare att få igång allt än vad jag minns det som. Också. Nätverkssladden måste pluggas i bak i både konsolerna innan man startar någon av dem annars fungerar det icke, men sen är det bara att klocka på "Local Multiplayer", gå in under "Spartan Hub - Settings" och välja "System Link" (i Halo 4) för att sedan klicka X på en av dosorna på den ena konsolen och välja "Join". Sen är man igång. För att testa allt drog jag i helgen igång ett par snabba matcher mot min flickvän Helen som dels aldrig hade sett Halo, någonsin, och heller aldrig spelat ett actionspel sett ur förstaspersonsperspektiv, någonsin. Nu var ju tanken primärt att bara se om Systemlänken flöt på som det skulle vid banbyte och dylikt, men när matchen väl var igång kände jag mig dessutom sugen på att friska upp siktet lite, jaga headshots, vilket ledde till en ilska från kvinnans sida som ännu inte lagt sig, tror jag. "Sluta skjut mig din jävla fittskalle" skreks det från vardagsrummet efter en halv match, allt medan jag låg i sängen i sovrummet och pangade knoppen med Battle Rifle.

Projekt Xbox 360: Inköp & Installation
Varför Halo 4 har många frågat. Enkelt... För oss är Haven och Impact två av de absolut bästa MP-banorna som Bungie/343 någonsin skapat och vi stänger ju av alla Ordinats och extraskit, och bara spelar det supersimpelt och old school, som vi alltid gjort. Jag har även köpt tre exemplar av Halo CE Anniversary via Ebay (UK) för sammanlagt 96 kronor.

Nu fungerar allt och åtminstone sex av handkontrollerna är toppfräscha varav 3-4 stycken är lite driftiga. Men det funkar, ju. Vilket innebär att det är dags att dra ihop den första Halo-kvällen band mina kära vänner som någon av oss deltagit i på snart nio år. Jag beställde tre exemplar av Halo CE Anniversary till Xbox 360 via en brittisk återförsäljare på Ebay (alla tre för 96 kronor, totalt) och de verkar idag ha anlänt borta på min lokala Ica-butik. Det blir såklart också väldigt spännande, återvända till Hang Em High, Battle Creek och Rat Race, som är några av de bästa multiplayerbanorna som jag någonsin spelat, oavsett titel eller plattform. Jag ska pilla lite i Forge också, hade jag tänkt. Kanske redan ikväll. Bygga en variant av "Crossfire" från Half-Life DM, om jag kan. Den är topp fem för min del, någonsin (tillsammans med Halo CE-klassikerna och ett par Quake III Arena-varianter).

Den första delen i serien hittar du här



Loading next content