LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Gamereactor
      artiklar

      Allt du behöver veta om Xbox Series X

      Så när kommer Xbox Series X, vad kostar den och hur fungerar Xbox All Access? Allt detta och mycket annat går vi nu igenom i en mastig artikel...

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

      * Obligatoriskt att fylla i
      HQ

      Trots att Microsoft släpper två Xbox-konsoler den 10 november, verkade det länge som om de bara skulle ge oss en. Det enda företaget som pratade om i över ett års tid var Xbox Series X. Med så lång tid i rampljuset är det inte konstigt att du har missat några detaljer om världens starkaste konsol, så därför tycker vi nu att det är på sin plats att samla all information i en och samma text (vi har tidigare gjort detsamma för Xbox Series S) för att du ska veta vad del har att erbjuda. Med det sagt kan vi börja med den kanske mest omtalade fördelen med Xbox Series X, nämligen prestandan som gör att Microsoft med rätta kallar den för tidernas mest kraftfulla konsol.

      Allt du behöver veta om Xbox Series X
      HQ

      Specifikationer

      CPU: 8 kärnor på 3,8 GHz (3,66 GHz med SMT) och specialbyggd AMD Zen 7nm
      GPU: Specialbyggd RDNA 2 med 52 CUs på 1,825 GHz med en beräkningskapacitet på 12 TFLOPS
      RAM: 16GB GDDR6 (10GB vid 560 GB/s, 6GB vid 336 GB/s)
      Storage: 1TB NVMe SSD där 802GB finns tillgängliga
      Optisk skivläsare: Japp
      HDMI: 1x HDMI 2.1-port
      USB: 3x USB 3.1 Gen 1-portar
      Trådlöst internet: 802.11ac dual band
      Ethernet: 802.3 10/100/1000

      Detta är en annons:

      Komplexa detaljer, men för att förenkla det är Xbox Series X åtta och en halv gånger så kraftfull som Xbox One sett till ren beräkningskapacitet och på samma premisser dubbelt så kraftfull som Xbox One X. Microsoft har sagt, och har redan flera bevis, att detta gör att du kan köra spel i en upplösning på 4K (3840 x 2160 pixlar på skärmen) och upp till 120 bilder per sekund (fps). Det betyder dock inte att du kan räkna med detta från alla spel, för utvecklarna kan naturligtvis själva välja hur de ska använda kraften. Ett antal lanseringsspel kommer exempelvis att köras i 4K och 60fps, medan andra istället har en lägre upplösning men rullar på i 120fps. När det gäller det senare är det viktigt att notera att det fortfarande finns relativt få TV-apparater som kan erbjuda denna möjlighet, men har din skärm HDMI 2.1-ingång rekommenderar vi att du kontrollerar specifikationerna för din TV om du vill uppleva det som vissa PC-spelare har skrutit om senaste åren.

      En annan sak som ingen konsolspelare har upplevt, eller åtminstone utnyttjat till fullo tidigare, är att den traditionella hårddisken nu har ersatts av en SSD-hårddisk. Detta kommer att innebära att spel och data laddas extremt mycket snabbare, vilket innebär kortare eller inga laddningstider, mycket färre fall av texturer som "hoppar" fram på skärmen och fler detaljer på avstånd. Redan nu kan vi nämna några exempel på detta i spel som inte ens skapades för Xbox Series X. Red Dead Redemption 2 har till exempel gått från att spendera cirka två minuter på att ladda till cirka fyrtio sekunder, medan Gears 5-laddningstiderna kapas från 44 till åtta sekunder. Detta är utan någon form av uppdatering, det vill säga bara genom att installeras på SSD snarare än en vanlig hårddisk.

      Quick Resume

      Att ha spelen på en SSD betyder inte bara kortare laddningstider när du är inne i dem heller, utan en av de saker som har fått mycket uppmärksamhet nyligen är funktionen Quick Resume. Det här är drömmen för oss som är trötta på att kunna hänga en maskin tvätt eller koka ägg med ett spel ska starta från konsolens huvudmeny, eller har vänner som ständigt skickar oss inbjudningar till andra spel medan vi kör något annat. Quick Resume låter dig gå från att spela ett spel till ett annat på några sekunder (du kan ha runt fem-sex öppna åt gången och de ersätts allt eftersom). Detta fungerar även om du stänger av konsolen och om det går flera dagar mellan det att du spelat spelen. Med Quick Resume kommer du att kunna gå direkt dit du var utan att behöva gå igenom hela startsekvensen för spelen igen efter att ha tagit en paus, kort och gott.

      Detta är en annons:
      Allt du behöver veta om Xbox Series X

      Extern lagring

      Tyvärr kostar en SSD också mer än en hårddisk av samma storlek, så Microsoft har nöjt sig med en 1 TB NVMe SSD i Xbox Series X. De av oss som har spelat Call of Duty nyligen, eller Red Dead Redemption 2, vet att detta utrymme kommer att försvinna snabbare än du tror, och det hjälper inte att operativsystemet tar så mycket utrymme att vi i praktiken bara kan använda 802 GB för spel och andra lagringsfiler. Lyckligtvis finns flera lösningar.

      Vi har både goda och dåliga nyheter till er som vill använda en extern hårddisk för att lagra spel. Det funkar nämligen utmärkt att lagra Xbox Series X-spel och titlar från tidigare generationer på en extern hårddisk. Du bör dock känna till att du inte kan spela Xbox Series X-spel via sådana (de kan dock lagras på en extern hårddisk och flyttas över till SSD:n när du ska spela, det tar någon minut, att jämföra med tiden det tar att ladda ner 50-100 gigabyte), däremot alla äldre spel. Du får dock inte förbättringarna i laddningstid som vi nämner under stycket om "Bakåtkompatibilitet" om de inte är installerade på SSD. Därför har Microsoft även en annan lösning.

      Xbox Series X har nämligen ett uttag för minneskort från Seagate. I princip ilsnabba SSD-hårddiskar på en terabyte i litet format. Du kan pluggar in dessa i separata ingångar på baksidan av konsolen, men du måste vara villig att betala en del. Kortet är svindyrt och i skrivande stund går de för drygt 2500 kronor. Lyckligtvis kommer spelen nästa generation inte nödvändigtvis vara så stora som du fruktar eftersom utvecklare kan låta dig ta bort specifika delar av dem för att frigöra utrymme. Det är också känt att lagringstekniker sjunker i pris relativt snabbt, så det kan vara värt att vänta med att köpa extra lagring tills du verkligen behöver det.

      Pris

      Naturligtvis får du inte så imponerande teknik gratis, men Xbox Series X är ändå billigare än många först fruktade. Xbox Series X kosta 5695 kronor på de flesta ställen i Sverige (€499 och £449,99 för dig som importerar från Europa). Detta är ändå en del pengar, men lyckligtvis finns en alternativ lösning för dem som inte kan/vill betala hela beloppet direkt, alternativt vill spara någon hundring.

      Elgiganten är nämligen en del av programmet Xbox All Access. Det betyder att du kan betala 370 per månad för en Series X komplett med två års Xbox Game Pass Ultimate-medlemskap (Xbox Live Gold + Microsofts Netflix-liknande tjänst som låter dig ladda ner över 200 spel till Xbox One, Xbox Series och PC, samt streama dem till Android-enheter). Flera av de spel du hittar är även lanseringsspel för konsolen och alla Microsoft egna titlar lanseras direkt via tjänsten som därmed indirekt ger dig spel som Halo Infinite, Fable, Everwild och kommande Bethesda-titlar. Detta alternativ blir även något billigare än att köpa konsolen och Xbox Game Pass Ultimate separat.

      Allt du behöver veta om Xbox Series X

      Lanseringsspel

      Halo Infinite blev som bekant försenat till nästa år, men du har ändå trettiotre spel till nästa generation att välja mellan den 10 november. Alla är dock inte nya eftersom flera av dem är förbättrade versioner av spel för dagens konsoler, men många av dem får du gratis om du äger dagens versioner. Här är hela listan:


      • Assassin's Creed Valhalla (Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • Borderlands 3 (Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • Bright Memory 1.0

      • Cuisine Royale (Smart Delivery)

      • Dead by Daylight (Xbox Game Pass + Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • Devil May Cry 5: Special Edition i 4K och 120fps utan ray-tracing eller 4K och 30fps med raytracing

      • Dirt 5 (Smart Delivery) i 4K och olåst 60fps, dynamisk 4K och låst 60fps eller lägre upplösning och 120fps

      • Enlisted i 4K och 60fps

      • Evergate i 4K och 60fps

      • The Falconeer (Smart Delivery) i 4K och 60fps eller 1800p och 120fps

      • Fortnite i 4K och 60fps

      • Forza Horizon 4 (Xbox Game Pass + Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • Gears 5 (Xbox Game Pass + Smart Delivery) i 4K och 60fps, samt 120fps i versus

      • Gears Tactics (Xbox Game Pass + Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • Grounded (Xbox Game Pass + Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • King Oddball (Smart Delivery) i 4K och 60fps eller lägre upplösning och 120fps

      • Maneater (Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • Manifold Garden (Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • NBA 2K21

      • No Man's Sky (Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • Observer: System Redux i 4K och 60fps med ray-tracing

      • Ori and the Will of the Wisps (Xbox Game Pass + Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • Planet Coaster (Smart Delivery)

      • Rogue Company i 1440p och 120fps

      • Sea of Thieves (Xbox Game Pass + Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • Tetris Effect: Connected (Xbox Game Pass + Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • The Touryst (Xbox Game Pass + Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • War Thunder (Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • Warhammer: Chaosbane Slayer Edition i 4K och 60fps

      • Watch Dogs: Legion (Smart Delivery) i 4K och 30fps med ray-tracing

      • WRC 9 FIA World Rally Championship (Smart Delivery) i 4K och 60fps

      • Yakuza: Like a Dragon (Smart Delivery) i 4K och 30fps eller 1440p och 60fps

      • Yes, Your Grace (Smart Delivery)

      Smart Delivery

      Även om Smart Delivery kanske låter nytt är det egentligen en vidareutveckling på Xbox Play Anywhere. Systemet innebär att oavsett om du köper ett spel för Xbox Series X eller Xbox One får du den andra upplagan gratis och kan även fortsätta spela där du senast slutade. Om du till exempel inte skaffar en Xbox Series X direkt, kan du köpa Xbox One-upplagan av Assassin's Creed Valhalla, spela den tills du får den nya konsolen och sedan bara sätta in skivan eller ladda ner spelet till Series X och fortsätta precis där du var - fast med mycket snyggare grafik, kortare laddningstider och andra förbättringar. Och när vi ändå pratar om förbättringar av spel...

      Allt du behöver veta om Xbox Series X

      Bakåtkompatibilitet

      De trettiotre spelen jag nämner ovan är inte de enda du kan njuta av på Xbox Series X, eftersom konsolen kan spela allt som Xbox One kan. Då pratar jag om både Xbox One-spel och alla bakåtkompatibla spel från Xbox och Xbox 360. Du kommer till och med att märka att de har blivit bättre.

      Som jag antydde tidigare i artikeln kommer Xbox Series X att få gamla spel att se bättre ut om de är installerade på SSD-hårddisken genom att köra dem direkt på den kraftfulla hårdvaran. Detta kan leda till högre bildupplösning, stabilare (och i vissa fall dubbel) bilduppdatering, förbättrade texturer, förkorta laddningstiderna avsevärt och ta både belysning och färger till nya höjder genom att implementera en form av HDR (High Dynamic Range) i spel som gjordes innan det ens fanns i spelvärlden. Allt detta utan att kräva någon form av uppdateringar.

      Gamla spel är inte det enda som kommer att stödjas av Series X heller. Många av tillbehören från tidigare generationer kommer också att fungera. Alla tillbehör med den officiella Xbox One-licensen som kan anslutas till konsolen via en USB eller handkontrollens 3,5 mm-port fungerar fortfarande. Anledningen till att vi inte nämner optisk kabel, är att Series X tyvärr inte har något sådant uttag, men det betyder inte nödvändigtvis att du behöver kasta bort det du har. Jättar som Astro, SteelSeries och Turtle Beach har sagt att de arbetar med att mjukvaruuppdatera headset som använder optisk kabel, så att de kommer att fungera med den nya konsolen.

      Kort sagt, har du många handkontroller till Xbox On och gillar att spela lokal multiplayer - så kommer du inte behöva köpa några nya sådana.

      HQ

      Ny handkontroll

      Att gamla handkontroller fungerar på Series X är kanske inte det viktigaste när den naturligtvis levereras med en helt ny sådan? Xbox Series S/X-handkontrollerna är inte någon kopia av sin föregångare, trots att de ser snarlika ut, eftersom den erbjuder ett antal förbättringar. Två av dessa är lätta att se. I mitten märker du till exempel att Microsoft har låtit sig inspireras av Playstation 4 och Switch genom att ha en Share-knapp som gör det mycket lättare att ta skärmdumpar och göra videoinspelningar. Med fabriksinställningarna kan du ta en skärmdump genom att trycka en gång på knappen medan du börjar spela in video genom att hålla den intryckt.

      Sedan har vi ändringen där inspirationen kommer från de påkostade Elite-handkontrollerna. Styrkorset är nu är en slags hybrid av det spetsiga, traditionella styrkorset och en fördjupad platta. Tack vare detta är det lättare att växla mellan att spela precisionsspel som kräver diagonala kommandon samt få mer exakthet i menyval och liknande.

      Några av de andra ändringarna är svårare att se på bild, inklusive storleken. Handkontrollen är något mindre än Xbox One-versionen, samt har rundade axelknappar, betydligt bättre triggers och mer ergonomiska handtag för bättre grepp. Dessutom... älska det eller hata det, en av de saker som faktiskt är sig likt är att handkontrollen fortfarande använder två AA-batterier. Dessutom fungerar den på Xbox One utan problem.

      HQ

      Storlek

      Om allt detta låter bra är det dags att börja fundera över vad denna svarta monolit ska stå. Då är det bra att veta att den är 30,1 cm hög, 15,1 cm lång och 15,1 cm bred, så den har en något mindre volym än en vanlig Xbox One. Du kan även lägga den på sidan utan problem, vilket gör att den passar i de flesta TV-hyllor.

      HQ

      Omdöme

      Detta är alltså några av de viktigaste sakerna du bör veta om Xbox Series X (och dessa artiklar - vi har även en motsvarande för Xbox Series S - är även tänkta att kunna fungera som köpguide om du vill tipsa vänner och bekanta), men hur är konsolen att använda? Detta kommer vi besvara i en egen artikel inom kort, där vi berättar vad vi tycker om det Microsoft har att erbjuda.



      Loading next content