Svenska
Gamereactor
artiklar

Våra förväntningar på Xbox Games Showcase

På torsdag är det dags för Microsoft att bekänna färg med sitt spel-event Xbox Games Showcase. Vi berättar vad vi tror att du kommer få se...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Om 2019 dominerades av information om Playstation 5, så vände det vid The Game Awards i december när Microsoft tog ett grepp om media efter att ha utannonserat Xbox Series X. Därefter var det några månader av den konsolen tills Sony presenterade handkontrollen till Playstation 5. Efter att Microsoft försökt ta tillbaka initiativet med ett något misslyckat event i maj, stärkte Sony snarast sin position efter ett fint utannonserande av Playstation 5-konsolen förra månaden.

Nu är det Microsofts tur och köra ungefär det event de hade tänkt att visa upp i samband med den sorgligt nog inställda E3-mässan. Och på Xbox Games Showcase kan vi förvänta oss många spel, även om det varit förvånansvärt får läckor för att vara Microsoft. En sak vi med säkerhet kan vara säkra på att få se, är dock Master Chiefs återkomst.

Våra förväntningar på Xbox Games Showcase
Det skulle ha blivit tredje E3 i rad för Halo Infinite, men corona-virues kom emellan. På torsdag är det dock dags.
Detta är en annons:

Microsoft har redan bekräftat detta och även utlovat gameplay efter att med nästan oväntat stor fingertoppskänsla ha skapat hype för Halo Infinite i flera års tid. Vi har fått se spelet i små, små doser, och först nu ska vi alltså få se spelet, som av utvecklarna själva beskrivits som en mjuk reboot. Det verkar som att vi ska få slåss mot Brutes, som samlat ihop resterna av de besegrade Covenanterna, och det är alltså ett våldsamt ilsket, sämre sammanhållet och förmodligen även farligare gäng som Master Chief kommer få tampas mot.

Inte mycket är känt från spelet, och rimligen kommer det visas först eller sist på eventet. Jag sätter slantarna på att det öppnar showen, eftersom man oftast vill ha en överraskning till slutet, så räkna med att Master Chief för åtminstone fem minuter på sig inledningsvis att presentera vad han kommer ha för sig i sitt nya äventyr.

En annan lågoddsare är Senua's Saga: Hellblade II, vilket faktiskt var det första spelet att utannonseras till Xbox Series X. Det bygger såklart vidare på prisbelönta Hellblade: Senua's Sacrifice, och ser ut att bli en både mörk och ursnygg historia. Vi vet för övrigt även att utvecklarna Ninja Theory jobbar på ett skräckspel kallat Project: Mara, men att vi även skulle få se det känns osannolikt. Ninja Theory har just släppt Bleeding Edge, har Hellblade II på gång och sannolikt vill Microsoft vänta lite till framtida event med Project: Mara.

HQ
Detta är en annons:

Jag väntar mig mycket brittiska inslag på Xbox Games Showcase, då Microsoft köpt in sig i flera skickliga brittiska utvecklare senaste åren. Men just Rare var faktiskt ett av deras första studioköp, och de har efter en svacka täljt guld med Sea of Thieves som är på god väg att bli deras mest framgångsrika spel någonsin. De har redan utannonserat spelet Everwild, vilket vi egentligen inte vet ett smack om mer än att det grafiskt ser... annorlunda ut. Det är hur som helst starten på en ny spelserie och vi ser fram emot att få se vad de kokat ihop denna gång.

Rare är för övrigt inblandade i nya Battletoads, vilket utvecklas av Dlala Studios. Spelet har nyligen åldersmärkts hos den brasilianska motsvarigheten till PEGI, något som vanligen är ett tecken på att en lansering är nära förestående. Jag sätter slantarna på att det kommer att få en överraskningslansering i samband med eventet, och ingår givetvis med Xbox Game Pass.

På tal om Xbox Game Pass, så lär även det vara ett av inslagen. Microsoft har ofta något spektakulärt tillskott när de har tillställningar av detta slag. Rimliga gissningar vore spel som Mortal Kombat 11: Aftermath, Borderlands 3 eller kanske Resident Evil 3.

Våra förväntningar på Xbox Games Showcase
Microsoft har den på pappret mest kraftfulla konsolen nästa generation och har satsat hårt på detta sam Smart Delivery i marknadsföringen.

Men låt oss fortsätta på den brittiska linjen, för Microsoft köpte härom året upp Playground Games, som sedan dess med nästan övertydliga platsannonser gjort det klart att de arbetar på ett rollspel i en öppen värld. Otaliga rykten gör gällande att det handlar om Fable, och det verkar väl inte helt osannolikt. Men ett decennium senare hos en av marknadens mest grafikskickliga utvecklare, lär det knappast handla om Fable 4 utan om en reboot.

En sak det snackats väldigt mycket om inför Xbox Games Showcase, är The Initiative. Det är Microsofts nya prestigeutvecklare som fått i uppdrag att göra helt löjligt påkostade spel. Där jobbar idel branschveteraner. De tros allmänt arbeta på ett nytt Perfect Dark, vilket baseras dels på platsannonser, vaga uttalanden samt det faktum att studion leds av Darrell Gallagher som var med och rebootade Tomb Raider år 2013. Han kan mycket väl vara sugen på en liknande reboot för Joanna Dark. Men! The Initiative är bara en två år gammal studio. Om inte utvecklingen gått helt fantastiskt bra, så tror jag faktiskt att detta är en utvecklare som Microsoft kommer spara på och visa upp deras första spel senare. Kanske på The Game Awards eller E3 2021.

Våra förväntningar på Xbox Games Showcase
Ett nytt rollspel från Playground Games tycks vara ett faktum, och det ryktas flitigt vara ett Fable.

Ett spel som nästan garanterat kommer visas upp är Psychonauts 2 från Double Fine. Det ska släppas senare i år är det tänkt, och rimligen utannonseras det även till Xbox Series X. Obsidians Grounded lär också få synas en kort sväng, liksom Microsoft Flight Simulator som lär vara med på ett hörn, komplett med ett utannonserande av konsolversionens premiärdatum. Sistnämnda inkluderar rimligen Gears Tactics som släpptes till PC sent i våras. Det är bekräftat redan till Xbox One, och jag skulle bli genuint superförvånad om det inte dyker upp som ett Xbox Series X-äventyr i samband med Xbox Games Showcase.

Det sista förstapartsspelet jag tror kommer utannonseras är ett nytt Forza. Knappast Horizon, eftersom de var senaste i serien att släppas, samt att Playground Games har fullt upp med sitt ovan nämnda rollspel. Istället är det nog Forza Motorsport som gör comeback efter tre års tystnad. Seriens snittbetyg dalade i den senaste delen och behovet av en rejäl förnyelse fanns där. Det verkar rimligt att det inte kommer heta Forza Motorsport 8, utan får en ny titel för att markera att det är början på något nytt.

Våra förväntningar på Xbox Games Showcase
Forza lär vara med på Xbox Games Showcase, men avsaknaden av rykten gör att vi misstänker att det nog missar konsolpremiären.

Mer då? Microsoft har ju även utvecklare som Compulsion Games, Inxile Entertainment och Undead Labs. Tyvärr tror jag att vi kommer få vänta på att få se vad de arbetar på. Compulsion Games gör förmodligen något helt nytt singleplayeräventyr, vi vet att Inxile Entertainment just påbörjat ett påkostat rollspel efter att ha blivit klara med Wasteland 3 samt att det ryktats om att Undead Labs skulle göra ett nytt Dead Rising tillsammans med Capcom. Hur det än är med allt detta - så lär vi få vänta på det.

Men tredjepart kommer också vara med på Xbox Games Showcase, det är redan bekräftat. Med tanke på Microsofts japanska offensiv senaste åren, vore det inte helt orimligt om de hade något på gång med Capcom eller Sega. Många hoppas nog säkert även på att de gör något nytt med Team Ninja som tidigare var förknippat med Xbox eller FromSoftware, men det känns osannolikt.

Våra förväntningar på Xbox Games Showcase
Microsoft och CD Projekt Red har jobbat ihop flera gånger tidigare. Räkna med att Cyberpunk 2077 är en titel de kommer visa upp.

Däremot är jag övertygad om att vi kommer få se Cyberpunk 2077 i all sin prakt till Xbox Series X. Det har också ryktats om att Microsoft försökt få tillbaka marknadsföringsrättigheterna för Call of Duty-serien, som tidigare var förknippad med främst Xbox 360. Med tanke på att det kommer ett nytt spel i serien till hösten och att de senaste delarna lanserats i oktober - betyder det att vi just nu är tre månader från ett nytt Call of Duty utan att ens veta vad det heter eller baseras på för krig. Det skulle kunna möjligen tala för att Activision faktiskt kommer utannonsera Call of Duty hos Microsoft och har sparat för detta event. Det har också ryktats om att Microsoft och Bungie skulle vara på väg att inleda ett samarbete för Destiny-serien och deras kommande spel, något som säkert skulle glädja fansen med tanke på de båda företagens historia.

Till sist var det trots allt så att en del av spelen vi fick se under det bitvis nedsablade majeventet faktiskt var riktigt lovande. Dit hörde framför allt Scorn, The Ascent och The Medium. Att alla dessa tre spel kommer att visas upp med gameplay på eventet som alltså har potentialen att bli välfyllt, tror jag är ett faktum.

Vad tror och hoppas du att vi får se på Xbox Games Showcase nu på torsdag?

HQ


Loading next content