Svenska
Gamereactor
artiklar

Vi berättar allt du bör veta om Switch Lite

Tidigare idag lät Nintendo utannonsera en ny, bärbar spelenhet; Switch Lite. Vi har kollat in dess fördelar och nackdelar närmare och berättat vad vi tror om den i en mastig artikel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Jag har skrivit det så ofta att det idag bara känns som en sliten klyscha, men rykten är inte längre vad de varit. För någon månad sedan kunde vi rapportera om ryktet som sade att en portabel Switch skulle släppas i höst, där källan var japanska affärstidningen Nikkei, som också sade att Nintendo även jobbar på en mer kraftfull enhet som skulle komma senare. Det var uppgifter som gick hand i hand med det Wall Street journal avslöjade i mars (vilket vi också rapporterade om), nämligen exakt just samma sak.

Nintendo brukar vara de som är bäst på att hålla hemligheter, men även de har alltså svårt att i dessa tider hindra att sådant här läcker. Det är helt enkelt för transparent och för många personer inblandade. Därmed är det inte så konstigt att den bärbara enheten Switch Lite idag utannonserades. Jag misstänkte att det skulle hända när som helst efter måndagens nyhet där Nintendo sade att de inte ville prata om ryktena som sade att en ny Switch är på väg, eftersom det skulle sabba överraskningen.

Vi berättar allt du bör veta om Switch Lite
Nintendo Switch Lite har marginellt bättre batteritid än den vanliga Switch; upp till sju timmar.
Detta är en annons:

Det i sin tur är nästan exakt samma sak som att säga: "En ny Switch är på väg, men vi vill utannonsera den själva istället för att kommentera rykten". Och med det sagt, är det bara en transportsträcka tills enheten bekräftas. Nintendo fattade det förmodligen taktiskt korrekta beslutet att göra det idag (jag kan tänka mig att det var tänkt som Gamescom-överraskning), och nu vet vi alltså att Nintendo Switch Lite släpps den 20 september för $199.

Det är $100 mindre än den vanliga Switch-modellen och i praktiken under 2000 kronor. Med vår usla svenska kronkurs och all kemikalieskatt som får svenskar att importera allt mer elektronik, lär det betyda runt 2500 kronor för vår del. För pengarna får du en mindre och slimmad Switch-enhet helt avsedd för bärbart spelande. Det betyder i praktiken att Nintendo skalat av allt som inte behövs för att få ner inte bara kostnaden, utan även vikt och storlek.

Vi berättar allt du bör veta om Switch Lite
Switch Lite stödjer tillbehör som Pro Controller och Poké Ball Plus, samt har inbyggd rörelsesensor.

Exempel på vad som gjorts är att det inte längre medföljer Joy-Cons eftersom kontrolldonen nu är inbyggda i enheten. På det sättet behövs inga batterier till enheterna, inga trådlösa sändare och enheten har nu dessutom fått ett riktigt styrkors eftersom ingen ska ta loss vänster Joy-Con och använda knappar och analogspak. Andra saker som fått stryka på foten är dockan för anslutning till TV (HDMI saknas helt), det där lilla utfällbara benet på baksidan av skärmen och även HD Rumble samt IR-sensorn.

Detta är en annons:

Det betyder dock inte att multiplayer är uteslutet eftersom det fortfarande kommer gå att spela sådant genom att ansluta trådlösa enheter (som Joy-Cons eller Pro Controller) till Switch Lite. Det lär dock inte gå lika smidigt eftersom det som sagt inte går att ansluta enheten till en TV och den nya skärmen bara är 5,5 tum, att jämföra med 6,2 tum för den vanliga Switch och 5 tum för PS Vita. Tyckte du att Switch-skärmen var för liten för exempelvis Mario Kart 8 Deluxe, är det alltså märkbart mindre bildyta här. Dessutom behöver du handtag för att kunna ladda Joy-Cons eftersom det inte går att kroka på dem på Switch Lite.

Vi berättar allt du bör veta om Switch LiteVi berättar allt du bör veta om Switch LiteVi berättar allt du bör veta om Switch Lite
Tre färger erbjuds vid lansering, och en fjärde modell med Pokémon-tema släpps samtidigt som Pokémon Sword/Shield.

Att jag nämner PS Vita i stycket ovan, är för övrigt ingen slump. Switch Lite är bara ytterst marginellt större än en PS Vita - och faktiskt inte alls olik designmässigt heller. Nintendo har valt Microsofts asymmetriska placering av analogspakar (tanken är att tummarna i avslappnat läge ska ha tillgång till en analogspak samt knappar för snabbaste reaktioner, men i realiteten är det bara en smaksak), men hade det varit en svart enhet, hade det ledigt kunna tas för att vara en ny PS Vita-modell.

Vad Nintendo gör nu, är alltså i praktiken att släppa en egen PS Vita. Den har inga av hybridkonsolens fördelar och är en dedikerad och hyggligt kraftfull samt bärbar spelenhet. Det fanns som bekant ingen marknad för detta för Sonys del, och jag är faktiskt inte helt säker på att det kommer finnas det för Nintendo heller, trots Switch starka varumärke. Nintendo 3DS har inte ens lyckats sälja hälften så mycket som sin föregångare Nintendo DS, trots att den haft längre tid på sig.

Vi berättar allt du bör veta om Switch Lite
Här är den begränsade upplagan av enheten som släpps den 8 november, komplett med tema hämtat från Zacian och Zamazenta (legendariska Pokémons).

Smartphones och tablets har helt enkelt tagit över, till stor del, när det kommer till bärbart spelande. Jag flög själv nyligen till USA (och hem igen), och det räcker med att gå igenom kabinen så ser man att var och varannan person håller på med mobilen, trots att wifi saknas (eller är mycket bristfälligt) uppe i luften. Att det finns intresse för en billigare, bärbar Switch är jag fullkomligt övertygad om, men PS Vita sålde ungefär 16 miljoner under sin livstid, och tror inte att marknaden för Switch Lite är mycket större. Kanske rent av mindre eftersom många intresserade redan har originalenheten.

Det fina är dock att det inte heller behöver vara det. För medan PS Vita var ett eget format med egna spel, går ju samma titlar som du lirar på Switch att spela på Switch Lite. Den kommer alltså aldrig att bli utan spel, utan alla Nintendos förstklassiga titlar, från Super Smash Bros Ultimate, till Fire Emblem: Three Houses och Pokémon Sword/Shield - funkar ju till båda enheter.

Vi berättar allt du bör veta om Switch Lite
Switch Lite påminner hårdvarumässigt på flera sätt om PS Vita.

Nintendo har alltså lyckats med konststycket att inte längre behöva ha en dedikerat bärbar spelutveckling för egna bärbara format och ett eget stationärt format. Nu är allt samkört. Visserligen har smartphones-utvecklingen tillkommit istället för några år sedan, men den är inte alls lika stor som utvecklingen varit till Nintendo DS och 3DS. Dessutom går mycket från smartphones att använda till Switch utan större svårigheter.

Den 20 september är det hur som helst dags för vad som säkerligen lär bli årets julklapp i spelvärlden. Switch Lite släpps samtidigt som Pokémon Sword/Shield och kommer dessutom i en särskild Pokémon-utgåva, som jag utgår från kommer ligga under bra precis varenda unges julgran i slutet av december. Jag tror inte att försäljningen kommer bli samma raket som många andra, men att det sammantaget blir en boost för Switch och att den gör formatet mer tillgängligt för en ny publik, råder det ingen tvekan om.

Vi berättar allt du bör veta om Switch Lite
Alla skillnader mellan Switch och Switch Lite.


Loading next content