Svenska
Gamereactor
artiklar

Games as a Service-hetsen har gått för långt

Idag ska nästan alla spel vara öppna titlar som kontinuerligt byggs ut som tjänster, och där främsta målet tycks vara att sälja loot-lådor snarare än spelglädje. Det är dags att dra i bromsen nu...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag gillar verkligen Games as a Service-spel (GaaS), och lirar just nu Anthem för fulla muggar varje kväll och tycker det är riktigt roligt. Även om olikheterna är fler än likheterna påminner det mig om när jag var mindre och samma spel kunde underhålla hur länge som helst. Skitsamma att jag hade klarat Super Mario Bros säkert 50 gånger, det var fortfarande kul att dunka i spelet i familjens NES och ta sig an äventyret. Alltid stötte jag på något nytt kul eller skapade mina egna utmaningar längs de välbekanta banorna.

Lite så känns det när jag lättar ankar i Sea of Thieves för att hitta en ny skatt eller besegra någon extra tarvlig rövarkung, och snubblar över en flaskpost glimrande i dimbankarna på en öde ö. Eller när jag slungar mig handlöst utför kanten i Anthem och ser en grupp forskare som stängt in sig i skydd för en livsfarlig Titan och nu inte kan komma undan ett till synes oundvikligt öde. På samma sätt älskade jag Phantasy Star Online (som på flera sätt känns som ett tidigt GaaS-spel i retrospekt) och tyckte Guild Wars var underbart kul.

Games as a Service-hetsen har gått för långt
Ett GaaS-äventyr som Anthem erbjuder ett halvt oändligt antal spelbara timmar för den som vill.

Just nu avnjuter jag The Division 2 känns vansinigt lovande, och jag vet att jag kommer spendera hundratals timmar med att ha genuint svinkul tillsammans med polare. Just storybaserade singleplayerspel är inget jag personligen spelar särskilt ofta, jag har roligare på annat håll, men det betyder inte att jag bara spelar GaaS. Super Mario Odyssey är en personlig favorit på samma sätt som Jump Force och Mutant Year Zero: Road to Eden.

Detta är en annons:

Det är ett sidospår dock, för vad jag egentligen vill ha sagt är att jag absolut gillar GaaS-modellen - men att jag inte bara vill äta pizza alla dagar i veckan. Variation behövs nämligen, men det tycks utgivargiganterna nu helt ha glömt bort. Där är det enbart GaaS som gäller just nu, där Activision Blizzard tycks röra sig alltmer mot smartphone-spel (även om de ger ut Sekiro: Shadows Die Twice), Ubisoft tycks utveckla sina titlar efter en "öppen värld"-formel och EA helt snöat in på konceptet utan att riktigt förstå hur de ska gå till väga.

Games as a Service-hetsen har gått för långt
The Division 2 lovar mycket gott, men hur många sådana spel har man som gamer tid att satsa på?

Det högg nämligen till lite i hjärtat när jag skrev vår nyhet där Amy Hennig (Uncharted-skaparen) berättar att det var just fokuset på GaaS som fick Visceral Games Star Wars-spel att läggas ner. Visserligen trodde jag redan att det förhöll sig på det viset, men när en person med full insyn tycker till, blir det mer kännbart.

Ett Uncharted-inspirerat Star Wars-spel utvecklat av folket som gav oss Dead Space med Amy Hennig inblandat fick alltså stryka på foten för att det skulle bli mer öppet och mer kompatibelt med försäljning av mikrotransaktioner. Det är ju kultursabotage av sällan skådat slag. Spelets kvalitet tycks inte ha haft något som helst med beslutet om nedläggning att göra, endast ekonomi.

Detta är en annons:

Nu är det ju ett stort problem idag att spelutvecklingen blivit så dyr som den är utan att priserna ökats. Självklart påverkar ekonomi. EA har ett ansvar för både företaget och ägarna, där de ska se till att maximera vinst. Det är mer komplicerat än så såklart, och den goda avkastningen dessa företag gör är orsaken till att svenska pensionspengar bland annat investerats i Activision via AP7. Alla som fondsparar väljer rimligen de som bedöms ge bra utdelning, även om det sedan klagas i sociala medier över att företagen som de själva därmed indirekt äger inte beter sig som de skulle önska.

Games as a Service-hetsen har gått för långt
Project Ragtag och hela Visceral Games lades ner. EA ville istället satsa på mer mikrotransaktionsvänliga spel vilket hittills inte gått något vidare medan Sony och Nintendo säljer tio miljoner av sina singleplayeräventyr.

Jag tror dock att tiden sedan länge är inne för att ta en hundring extra för sådana spel. Och även till singleplayer kan man sälja roliga mikrotransaktioner utan att det blir för påträngande, se bara på hur Capcom hanterade Resident Evil 2-remaken. Dessutom har ju framför allt Sony visat att det finns ett stort intresse för riktigt bra singleplayerspel och att man kan göra bra cash på detta sätt. Även om det är en makalös siffra, så tror jag att Project Ragtag haft potential att sälja ledigt över tio miljoner.

Men sedan finns det ett stort problem till, och det är att spelmarknaden är begränsad. Och då menar jag inte antalet potentiella spelare som finns (för alla bör på ett eller annat sätt kunna vara intresserade av spel - och då menar jag alla!), utan hur många som vill grotta ner sig med storspel av GaaS-modell. Här ställer världens ekonomi till det. Alla ha inte råd att köpa en Playstation 4 och Destiny 2 eller en fin PC och Ghost Recon: Wildlands. Den marknaden är rätt begränsad ändå. Så ser det ut.

Games as a Service-hetsen har gått för långt
Activision satsade stenhårt på Destiny, vilket förvisso sålt ohyggligt bra - men också har driftkostnader därefter. Resultatet blev att de valde att helt ge upp serien.

Och utöver Grand Theft Auto V är det faktiskt inte överdrivet många GaaS-spel till fullpris det gått sådär våldsamt bra för. Succéerna finns så klart såsom The Division, Monster Hunter: Universe och så vidare - men bland alla dessa spel hittar vi även Destiny som ledde till att Activision och Bungie bröt kontraktet i förtid, Fallout 76 som kan ha gjort permanenta skador på serien för all framtid, Star Wars Battlefront II som lett till att länder lagstiftat mot loot-lådor och Anthem som haft alla möjliga problem.

Det finns onekligen pengar att tjäna på GaaS, men bara om spelet är så pass bra och unikt att folk vill fortsätta och spela dem. Och alla dessa spel hade heller inte kunnat lyckas. Jag behöver bara gå till mig själv. Tiden är begränsad. De 50 timmar jag redan hunnit investera i Anthem är 50 timmar jag därmed inte lagt på något annat spel. Alla titlar kan inte vara mikrotransaktionsguldgruvor som trollbinder miljontals spelare varje dag. Det säger sig självt.

Games as a Service-hetsen har gått för långt
Till Beyond Good & Evil 2 vankas onlinestöd. Var det verkligen något vi saknade i det första (och enda) spelet i serien?

Och här skulle Activision, EA, Ubisoft med flera behöva backa bandet något. Activision står på allt färre ben idag, och skulle ett Call of Duty sälja dåligt ett år eller ett mer populärt alternativ dyka upp, så kommer de få seriösa problem. De har för få stabila ben i övrigt. EA å sin sida låter sin kanske bästa studio göra GaaS-spel istället för det en hel spelvärld vill ha och dumpar närmast garanterade succéer som hade stärkt varumärket. Detta medan Ubisoft verkar övertygade om att det var för onlinestödet vi älskade Beyond Good and Evil och därför har sett till att tvåan har ännu mer av det samt att de hårdnackat vägrar släppa loss Sam Fisher på nya Splinter Cell-äventyr igen.

Jag fattar att det är lätt för mig att säga som inte behöver ta ansvar för om deras spel säljer dåligt, något som drabbar personal och kan leda till uppköp, men i kategorin storspel - eller bland gratisspelen för den delen (även om även den är begränsad) - finns det verkligen inte en marknad för så många GaaS-spel som utgivarna gärna vill tro. Den här jakten mot ett och samma mål skulle verkligen behöva bantas.

Games as a Service-hetsen har gått för långt
Det blir allt färre stora singleplayeräventyr. Medan det är lätt att förstå varför, så har utvecklingen åt det hållet gått omotiverat snabbt och slagit slint.

Kolla på Sony, kolla på Capcom och kolla på Nintendo. Det finns enormt mycket pengar att tjäna på att göra spel som inte bara tycks vara framtagna för att skinna användarna på deras surt förvärvade slantar. Det fältet är idag i princip öppet idag. Alla spel kommer inte kunna vara Grand Theft Auto V och ju förr man inser detta, ju förr kommer vi kunna få en bättre mix av spel igen.



Loading next content