Svenska
Gamereactor
artiklar
Diablo Immortal

Redaktionen resonerar: Diablo till Iphone & Playstation Classic

Under tisdagen satte vi oss här på redaktionen ned för att diskutera två stycken stekheta nyhetssnackisar inom spelvärlden...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Petter Hegevall
Två av spelnyheterna som redan orsakat tumult-aktiga diskussioner här på redaktionen den senaste veckan stavas Blizzards aningen märkliga utannonsering av Diablo Immortal (till Iphone och Android) samt Sonys utannonsering av de 20 titlar som kommer att finnas inbyggda i kommande Playstation Classic. Tänkte att vi ska prata lite mer om detta, släppa in läsarna i våra resonemang. För personligen har jag en smula svårt att se varför folk blivit så in-i-hellböbbö förbaskade över Blizzards utannonsering medan jag kanske istället har fullförståelse för alla som avbokat sin förbokade Playstation Classic Mini när spellistan släpptes. Hur känner du?

Mathias Holmberg
Varför folk blir butthurt över en sådan sak som Diablo Immortal är helt obegripligt enligt mig. Vi snackar om ett mobilspel, outsourcat till en kinesisk utvecklare, som är tänkt att vara en liten rolig grej som man kan ägna tid med när man har tråkigt i pendeltrafiken. Detta ersätter inte på något sätt Blizzards planer på en sann uppföljare till Diablo 3, men ändå verkar det som att tusentals fans där ute tror att detta är "Blizzards nya taktik" för spelsläpp, och att de aldrig kommer släppa ett spel till PC-igen. Detta trots att Blizzard ständigt släpper nytt material till World of Warcraft, Overwatch och även utannonserade en uppiffad utgåva av Warcraft III på mässan. Det blir garanterat mer Diablo i framtiden - och då till PC, såklart. Men att fansen ska spotta Blizzard i ansiktet när de försöker ge spelarna något att pyssla med under tiden är helt befängt. Angående spelutbudet till Playstation Classic kunde jag inte vara mer otaggad, tyvärr. Det är ett riktigt ljummet utbud, vilket jag förutspådde redan i samband med utannonseringen. Att släppa en nyversion av PSone och endast ha 20 titlar är snålt på en nivå som jag endast trodde att Nintendo var kapabel till. Begränsar man sig på det sättet är det klart som korvspad att ingen kommer bli helt nöjd till 100%. Nu fick vi endast ett Resident Evil, och inte ens det bästa av dem, och vart är alla plattformsspel? Utbudet är absolut varierat, med underskattade mästerverk som det allra första Persona, men det är alldeles för snålt. Jag håller mig till min Playstation Vita, där jag redan har majoriteten av dessa spel, samt ett hundratal andra PSone-spel i bärbart format. Tänk om, tänk rätt, Sony.

Diablo Immortal
Diablo till Iphone / Android ser bra ut men under Blizzcon hade fansen förväntat sig något annat. Som exempelvis Diablo IV.

Kim Jakobsson
Grejen är väl det att Blizzard kanske gjorde en lite för stor grej av utannonseringen, hade det bara skett i förbifarten hade nog ingen brytt sig. Inte i lika stor utsträckning i alla fall. Men snacka om att inte kunna läsa av sin publik för fem öre - det är som att Blizzard helt har tappat fotfästet med vad de egentligen står för, och vad deras spelare är ute efter. Riktigt korkat. Men med det sagt tycker jag spelet i sig ser kul ut, och jag ser fram emot det som tusan. Ser ut som en strömlinjeformad och trevlig mobil-upplevelse.

Detta är en annons:

Johan Vahlström
Jag är visserligen inget Diablo-fan, men jag förstår varför folk är upprörda. Det handlar inte om att det är ett mobilspel i sig, det handlar om att Blizzard inte förstår vad spelarna vill ha. Att på Blizzcon, inför hardcorefans, utannonsera ett mobilspel som huvudnummer under deras öppningsceremoni, när förväntningarna är som högst, är rejält puckat. Att dessutom säga att det redan klassiska: "Do you guys not have phones?" är ju att hälla bensin på elden. När alla sitter och väntar på en stor utannonsering för en av de största PC-serierna, kanske Diablo IV, kanske en remaster och mötas av ett mobilspel, vilket alla vet endast görs för $-tecknen i ögonen på Blizzard, måste vara en riktig smäll på käften. Att det dessutom verkar vara en kopia på utvecklarens tidigare mobilspel gör det inte bättre. Intresset för Playstation Classic försvann rätt snabbt. Planerna fanns att införskaffa, speciellt eftersom jag spenderade mycket tid med den "riktiga" konsolen. Spelutbudet är helt enkelt inget som intresserar mig.

Andre Lamartine
Håller helt med Vahlström angående hur "out of touch" Blizzard är med sin kärnpublik, lite som att se Xbox "Go home" One-presentationen på E3 2013 igen. Det känns också som att reaktionen mot Diablo-fansens reaktion är överdriven, som om buandet var någon slags kränkning av helgedomen Blizzard, som om fansen agerade som någon slags lynchmobb för att någon frågade om det rörde sig om ett försenat April-skämt. Denna mobiltrams förväntas ju av EA, inte av Diablo-teamet, väl? Kändes också märkligt uppfriskande på något sätt att se konsumenterna (och särskilt fansen som betalat dyrt för inträdesbiljetter till Blizzard-event) säga ifrån och bua när de uppenbarligen inte gillade att se vilken riktning Diablo tar. Med tanke på hur klantig denna presentation var så är det ju bara förståeligt folk visar sitt missnöje med hur Blizzard hanterar situationen.

Jonas:
Spelutbudet i Playstation Classic är bedrövligt. Vad hände egentligen här? Den bästa konsolen genom alla tider med ett spelbibliotek som slår det allra mesta och spelen i denna maskin = fisljumma på sin absoluta höjd!

Kim Orremark
Spelen är bra, visst - ett par missar finnes men många är bra. Jag klagar inte.

Detta är en annons:

Jonas Mäki
Men det är ju inte ens nästan komplett? Var är Crash Bandicoot? Sonys egen maskot hela den generationen?

Kim
I nyversionen från fjolåret. Ingen vill spela originalet i 360p.

Henric Pettersson
För att många anser det vara riktiga Crash Bandicoot. Jag har inte spelat supermycket av originalet men de som har menar ju att re-maken har ändrat en del av speltekniken.

Jonas
Var är Spyro the Dragon eller Castlevania: Symphony of the Night då? Eller Wipeout 2097 som är formatats kanske bästa spel och ett av dem som håller?

Petter
Utbudet är mycket rimligt helt horribelt.

Kim
Det enda jag verkligen saknar är Driver

Petter
När man gör en Playstation Classic Mini och inte tar med Gran Turismo... som Sony såklart äger, då vet man att urvalet är 100% urkasst. Både Gran Turismo och Gran Turismo 2 skulle naturligtvis ha varit med. Två av de tre bäst säljande, största PSOne-spelen någonsin.

Kim
Spelar ingen roll, de hade inte gått att spela ändå. Inte utan akuta ögonskador.

Petter
Men det tror du att slagsmålsfnysningen Battle Arena Toshinden gör då? Det ser ju ut som om man modellerat karaktärer samt banor med hjälp av frukt. Det ser virkat ut. Som brösull som någon slängt ned i en ravin och sen stampat på 800 000 gånger.

Kim
Tveklöst

Petter
Trollar du nu? Och sen struntar jag nog ärligt talat just nu i hur väl de olika titlarna åldrats, det handlar nog mer om att Sony verkar sovit när de valde titlar för i en hyllningskonsol som dessa Classic Mini-maskiner ska det ju vara formatets viktigaste, största och mest populära spel som definierade plattformen. Gran Turismo, Tomb Raider, Gran Turismo 2, Wipeout 2097, Resident Evil 2, Castlevania: Symphony of the Night, Crash Bandicoot, Spyro the Dragon... De spelen byggde Playstation.

Jonas
Herregud, Gran Turismo saknas ju. Jag trodde verkligen att du skämtade. Att sakna det men ha Toshinden är exakt som att släppa Super Nintendo Classic och hoppa över Super Mario World och skicka med Rise of the Robots istället. Playstation är dessutom konsolen som gjorde japanska rollspel populära, men här saknas genren i princip helt. Inget Parasite Eve, inget Xenogears, Inget FF9, inget Suikoden, inget Final Fantasy Tactics, inget Breath of Fire och så vidare. Att kalla detta något annat än katastrof är tamejfan tjänstefel. Hör du det, Kimpa?

Kim
Nu får ni sluta ni två. Listan är kanon.

Jonas
Fast ärligt, vi korade Playstation till tidernas bästa format. Och det står sig. Endast NES har haft jämförbar betydelse för spelvärlden. Listan är skit hur man än vänder och vrider på det. Här har någon inte gjort sitt jobb. Smak är smak, men här vågar jag nog påstå att det är fakta.

Kim
Tycker det absolut viktigaste är med.

Petter
Men det går inte säga att det viktigaste finns med när Mr Driller och Puzzle Fighter är med men inte Gran Turismo, Spyro, Resident Evil 2, Wipeout 2097 eller Tomb Raider. Det tycker ingen.

Kim
Vem fan vill ens spela Gran Turismo idag?

Petter
Jag vet att du trollar oss här Kim, Jonas har lärt dig väl.

Kim
Men vafan...

Jonas
Alltså jag kan ju trolla till det lite ibland mellan varven. Så är det. Men det måste ju finnas ett uns sanning för att det ska funka. Börjar jag argumentera för att ett ägg är fyrkantigt funkar ju inte trollandet. När Gran Turismo, Wipeout 2097, Tomb Rader, Crash Bandicoot och Street Fighter Alpha 3 saknas medan Mr Driller och Toshinden erbjuds - så blir det lite just detta. Ingen tror på att du menar allvar.

Diablo Immortal
Spelutbudet i kommande Playstation Classic Mini har förargat fansen.

Kim
Jag ger upp. Angående Diablo Immortal: spelet ser ju för fasen hur kul ut som helst, visst borde Blizzard ha förstått utgången på det som i slutändan blev ett otroligt sömnigt Blizzcon 2018, men reaktionerna från fansen får mig att skämmas brallorna av mig. Det är okej att bli besviken - det är inte okej att bli en rövhatt på grund av besvikelse.

Petter
Känner samma sak. Samtidigt borde Blizzard haft den goda smaken att även hinta om Diablo 4, på samma gång. då hade fansen aldrig reagerat som de gjort.

Hur känner du angående dessa spelnyheter?

Relaterade texter

Diablo ImmortalScore

Diablo Immortal

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Blizzards kultförklarade fan-favorit har efter fyra års utveckling nu äntligen landat på våra telefoner och Petter är imponerad över hur bra det i slutändan blev...



Loading next content