Svenska
Gamereactor
artiklar

Allt om E3 - Nintendo

Så var det dags för den tredje och avslutande delen där vi tar en närmare titt på vad Nintendo ska visa på E3. En tillställning som troligen blir mässans absoluta höjdpunkt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det spelar ingen roll att Microsoft drämmer till med Halo 4 och Forza Horizon samt att Sony lär visa fler förstapartsspel än någon människa rimligen kan behöva - 2012 är det Nintendo som är hetast på E3 redan på förhand. Orsaken är naturligtvis att de är redo att inleda den åttonde konsolgenerationen med Wii U.

Detta medan Microsoft och Sony harvar på med sina gamla trotjänare och förväntas göra det länge än, fram tills nästa år allra minst, men det spekuleras även om 2014. Wii U visades som bekant redan förra året på E3, men fick blandade reaktioner. Medan det är typiskt Nintendo att tänka utanför ramarna och gå vidare med spelmediet som vi känner det, så var det samtidigt gott om berättigad kritik för det hafsiga framförandet där många inte ens hade fattat att det rörde sig om en ny konsol.

Allt om E3 - Nintendo
Själva Wii U-konsolen visades inte överhuvudtaget på förra årets presskonferens, vilket ledde till att många trodde tablet-kontrollen var ett tillbehör till Wii.

Inte heller hade man några spel att visa, några finesser att prata om och man lyckades nog mest bara förvarna konkurrenterna om vart man är på väg, sabba Wii-försäljningen och förbrylla fansen som än idag inte vet om vi snackar om en konsol sämre än sju år gamla Xbox 360 eller en riktig värsting. Samtidigt gick Nintendo 3DS ganska dåligt vid tidpunkten och det gav känslan av ett väldigt svajigt Nintendo som befann sig i kris, kanske sin värsta någonsin.

Detta är en annons:

Vad som hänt sedan dess är att man drog tillbaka Wii U från alla visningar, sänkte priset på Nintendo 3DS och fick ut spel till den och idag tycks man vara på banan igen. Vad vi ska få se från Wii U är det ingen som vet, men rapporterna den senaste tiden har nästan uteslutande varit goda. Detta undantaget en enda utvecklare som sade sig vara besviken på prestandan i Wii U och antydde att den skulle vara sämre än Xbox 360 och Playstation 3.

Allt om E3 - Nintendo
Presentationen av hur ett Zelda till Wii U kan tänkas se ut visar att Nintendo absolut tänker bygga en konsol med hästkrafter i.

Nu tror jag inte för en enda sekund att Nintendo kommer demonstrera några siffror på scen för att förklara hur mycket RAM och annat det sitter i burken, men jag tror vi kan utgå från att den kommer vara märkbart bättre än dagens konsoler. Och isåfall sitter Nintendo i en guldsits. Varken Microsoft eller Sony kommer visa några konsoler på E3 eftersom det helt skulle döda Playstation 3- och Xbox 360-försäljningen och det innebär att man under ganska lång tid framför kommer spela de bästa multiformatsversionerna till just Wii U.

Allt om E3 - Nintendo
Wii U-tableten har upplösningen 854 x 480 och är 6,2" stor, alltså klart lägre än de flesta moderna smartphones. Dessutom stödjer den inte så kallad multitouch. Allt detta är dock uppgifter från 2011 som förhoppningsvis har ändrats tills årets E3.
Detta är en annons:

Vi vet ju även, visa av erfarenhet från Playstation 2, att det går att ha två konsoler vid liv parallellt under lång tid, och det gör att Wii U kommer stå sig väldigt bra i konkurrensen och få bra stöd från utvecklare i åratal framöver och vara ett långsiktigt bra köp, som säkerligen kommer bjuda på lika rolig som unik underhållning.

Nintendo är såklart själva medvetna om hur tufft läget för dem är idag och hur bräckliga framgångarna är. Casual-publiken som köper Ipad-spel för sju kronor styck kommer sannolikt aldrig att skaffa en Nintendo 3DS och får man inte med sig den hardcore-publik man skrämt bort med Wii så är läget gravallvarligt. Men Nintendo brukar kunna prestera när det behövs och lär ha bunkrat upp med en E3-presskonferens av guds nåde.

Allt om E3 - NintendoAllt om E3 - Nintendo
Om Wii U får de bästa versionerna av spel som Assassin's Creed III och Call of Duty: Black Ops 2 skulle mycket vara vunnet för Nintendos del. Se bara vad bättre multiformatsversioner hjälpt Xbox 360.

Framför allt är jag övertygad om att även Nintendo insett att det inte räcker med deras egna spel. De behöver tredjepartstitlar som Call of Duty, Assassin's Creed och Grand Theft Auto för att hardcore-fansen ska känna sig nöjda med sin konsol. Det behövs nya intressanta titlar varje månad, annars blir den snabbt stående och samlar damm, alternativt säljs.

Vi vet redan att Nintendo har spel som Aliens: Colonial Marines och Darksiders II på gång till Wii U komplett med extra finesser och jag tror man kommer introducera betydligt fler. Kanske kommer de bästa versionerna av Call of Duty: Black Ops 2 och Assassin's Creed III till Wii U och Nintendo har säkert fler överraskningar på gång. De har tidigare jobbat med Rockstar i och med Grand Theft Auto: Chinatown Wars och kan såklart tänkas göra det igen.

Allt om E3 - Nintendo
Nintendo fick mycket kritik för att Wii U saknade riktiga analogspakar förra året. Något man tycks ha åtgärdat enligt läckta protypbilder från någon vecka sedan.

Som jag skrev i Microsoft-artikeln är det fortfarande lägst odds att Rockstar visar spelet hos dem, men Nintendo kommer på en solklar andraplats. Tänk själv om man spelar Grand Theft Auto V bäst på en Wii U. Man kunde exempelvis få ett mycket renare interface fritt från all HUD (livmätare, karta, kompass och liknande) som istället ligger bekvämt på handkontrollens display. Där kunde man även lätt välja vapen och fatta beslut genom enkla klick istället för menybläddrande.

Sådant här är livsviktigt, och varenda utvecklare av rang tycks vilja jobba med Nintendo denna gång. Därför tror jag vi kan se fram emot den mastigaste presskonferensen Nintendo någonsin haft. För faktum är att med bättre prestanda och den helt unika handkontrollen kommer vartenda spel som släppts under hösten bli högaktuellt på nytt.

Allt om E3 - Nintendo
Räkna inte med att Wii får någon större plats på mässan, trots att det är Nintendos enda stationära format i ett halvår till.

Nintendo kan till exempel visa FIFA 13 och demonstrera hur snabbt man kan byta in exakt vilken reserv som helst eller ändra lagformation utan att strula i menyer, de kan visa hur överlägset mycket smidigare det är att spela Far Cry 3 med alla dess funktioner eller spela Dishonored på scen och visa vad lätt det är att både plocka upp föremål, prata med folk och hantera alla sina föremål. Spel kommer helt enkelt bli bättre. En tablet är ingen gimmick när man samtidigt får kompletta kontrolldon i övrigt, då använder man bara den till allt där det tillför något.

Kort sagt tror jag på en brutalstark Wii U-presentation under E3 som lär övertyga de flesta. Det tror jag inte minst inkluderar tjänster där Nintendo legat långt efter framför allt Microsoft. Det är nog slut på det nu, medan Playstation 3 och Xbox 360 fortfarande lider av föråldrade lösningar lär Wii U kunna bjussa på massor av nytänkande.

Allt om E3 - Nintendo
Det har ryktats mycket om en uppdaterad Nintendo 3DS med två analogspakar. Räkna inte med det dock, då utvecklarna förmodligen inte vill göra spel som utestänger 20 miljoner Nintendo 3DS-ägare för att tillfredsställa en publik som ännu inte ens finns.

Det enda man inte kommer snacka om är pris och lanseringsdatum. Där tror jag att allt inte är skrivet i sten ännu. Dels vill Nintendo vänta och se om Microsoft eller Sony tänker utannonsera billigare hårdvara och dels vet man nog inte riktigt hur många konsoler man kan få fram till lanseringen. Det är i sin tur något som påverkar vilka regioner som kan få konsolen och när.

Så är det ju Nintendo 3DS, tidernas snabbast säljande hårdvara. Här kommer Nintendo såklart storsatsa, det gäller både tjänster och hårdvara. Nintendo har ju fiffigt nog valt att använda SD-kort till skillnad från Sony som valt ett eget format till PS Vita, därmed är gigabyten praktiskt taget gratis och man kan lassa på med hur mycket som helst. Vilket händelsevis är precis vad jag tror de kommer att göra.

Allt om E3 - Nintendo
Det kanske hetaste ryktet på förhand skvallrar om en Retro Studios-crossover mellan Star Fox och Metroid. En kollektiv redaktion håller tummarna för att detta faktiskt visar sig stämma.

Det inkluderar troligen både film, diverse tjänster, nedladdningsbara fullprisspel och liknande. Appar är viktigt idag och Nintendo har med Street Pass-funktionen tydligt visat att man begriper hur man gör underhållande grejer som ingen annan gjort tidigare. Men mest intressanta är såklart spelen och vi vet redan att det bland annat kommer bjussas på ett nytt Mario-äventyr.

Tiden är dock i allra högsta grad inne för ett original-Zelda till Nintendo 3DS, och det är också dags att visa upp det nya Smash Bros. Utöver dessa kan vi säkerligen räkna med att Nintendo kommer att återanvända sina andra maskotar så vi får se Donkey Kong, Samus Aran och kanske även ett nytt Punch-Out.

Med det avrundar jag min genomgång av årets E3. En mässa som i år är mer intressant än på länge tack vare Nintendo som står i startgroparna för att dra igång en ny generation spel och med sitt unika tänkande bjuda på något olikt allt annat vi spelat tidigare.

Artikeln om Microsofts E3 hittar du här.

Artikeln om Sonys E3 hittar du här.



Loading next content