Svenska
Gamereactor
artiklar

Allt om E3 - Sony

Sonys presskonferens är den andra på årets E3-mässa och Jonas Mäki berättar nu vad vi har att se fram emot från konsoltillverkaren som mer än någon annan fokuserar på spelen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

För att få en bild av hur Sonys presskonferens på E3 kommer arta sig så måste vi ta en titta på Microsoft och Nintendo. Xbox 360 blir alltmer en mediastation avsedd för såväl musik som film och såklart spel. Och med Wii U väljer Nintendo återigen att ge sig ut på obruten svårplacerad mark. Det lämnar Sony kvar som det enda någorlunda traditionella spelföretaget som tillverkar konsoler idag, och även om det nog för många investerare ses som en svaghet, så ser jag som spelare det som en styrka.

Och det är just detta jag tror Sony kommer att trycka hårt på. Medan Microsoft satsar på få stora spel till Xbox 360 och Nintendo nästan helt slutat släppa titlar till Wii, så kommer Sony vräka på med sin förmodligen största satsning till Playstation 3 någonsin för att verkligen understryka att deras E3 handlar om spel för hardcore-publiken och de inte glömt vilka som är deras fans.

Allt om E3 - Sony
Det har spekulerats i att Sony kanske ska slimma sin Slim-enhet ytterligare på årets E3. Det som tyder på motsatsen är dock bristen på rykten. Idag kan inga stora projekt hållas helt hemliga.

Den enskilt största frågan på förhand handlar dock inte om spelen, utan om Playstation 4 och spekulationerna har gått heta om vad som vankas. Jag tror dock absolut inte att Sony kommer visa Playstation 4, visst vill man hinna före Microsoft med en ny konsol, men att visa den nu och helt döda Playstation 3-försäljningen inför den starka hösten låter som ekonomiskt självmord i mina öron.

Detta är en annons:

Tvärtom är det läge att stärka Playstation 3 nu. Trots Sonys ekonomiska kris så har man deklarerat att man vill låta Playstation-avdelningen klara sig ganska oskinnad, och det ger såklart i sin tur den avdelningen att satsa vidare. Det är något jag tror vi kommer märka i form av bland annat en prissänkning på konsolen igen. Eftersom Microsoft numera nästan är tvungen att skicka med en Kinect med varje enhet har Sony hamnat i den sitsen att Playstation 3 sannolikt är billigare att tillverka än värste konkurrenten, och det vill man såklart nyttja.

Allt om E3 - Sony
Sony lär inte satsa så mycket på multimediafunktioner under sin visning. Dels har man förlorat det racet mot Microsoft och dels är XMB-menysystemet föråldrat och hindrar smidig användning för gemene man. Därför kommer man hellre snacka om... spel, vilket ju sannerligen inte är det sämsta.

Därför tror jag att vi kommer få se en rejält aggressivt prissatt Playstation 3-enhet utannonseras på E3-mässan, förmodligen under 2000 kronor och sannolikt en månad Playstation Plus inbakat. För är det något Sony är dålig på så är det att marknadsföra sina förtjänster. Jämför hur tyst det varit om God of War: Ascension eller Playstation All-Stars Battle Royale jämfört med hur Microsoft på nästan daglig basis släpper ifrån sig information om Halo 4 eller hur Nintendo frikostigt delar med sig av bilder och trailers från Mario Tennis Open.

Därför vore det ett genidrag att bättre marknadsföra guldgruvan Playstation Plus som faktiskt börjar bli riktigt prisvärd. Ett sätt att göra det är såklart genom gratismånader som vänjer folk vid gratis spel och som säkerligen kommer få flera personer att stanna kvar i tjänsten. Jämför med hur Microsoft gör precis samma grej med Xbox Live Guld med stor framgång. Då kan man samtidigt även passa på att posta uppgraderingar till tjänsten och fokusera på hur Sony fyller på med spelrelaterat material, medan konkurrenterna satsar på allt annat än just spelen.

Detta är en annons:
Allt om E3 - Sony
Räkna med en storsatsning på Playstation Plus som för varje månad bara blir allt bättre.

I år har Sony valt att presentera alla (eller kanske "bara" de flesta) sina spel redan innan E3. Och det är sannerligen ingen dålig skara titlar man visat med namn som ovan nämnda God of War: Ascension och Playstation All-Stars Battle Royale, men även Little Big Planet Karting och Sly Cooper: Thieves in Time. Dessutom finns såklart Last of Us som vi lugnt kan räkna med att få se mer av på Sonys presskonferens.

Allt lär kanske inte komma i år för att undvika att spelen kannibaliserar på varandra, men det råder ingen tvekan om att man har en riktigt tung spelhöst framför sig till Playstation 3, och förhoppningsvis kommer man vara bättre på att skapa hype och efterfrågan för titlarna än man brukar vara. Men att Sony valt att göra på det här viset betyder inte att man saknar överraskningar, tvärtom. Däremot tror jag att det kommer till ett helt annat format, nämligen PS Vita.

Sonys lilla bärbara har som bekant fått en tuff start, något som ofta viftas bort med argument om att det minsann inte gick så bra för Nintendo 3DS heller från början. Nu var det dock så att Nintendo 3DS sålde mer än dubbelt så snabbt, och det ansågs vara en så grav katastrof att Nintendo chocksänkte priset. Det ger perspektiv på hur det egentligen går för Sonys enhet.

Allt om E3 - Sony
PS Vita har fått en trög start, men på E3 lär Sony göra allt de kan för att vända trenden. Räkna framför allt med nya heta spel och tjänster samt möjligen även en prissänkning.

Och eftersom man tagit sig tid att presentera alla Playstation 3-spel tror jag att man på E3 kommer att viga en stor del åt att förklara varför PS Vita är den bärbara enheten man ska satsa på om man vill ha så roligt det bara är mänskligt möjligt på resande fot. Det kommer inkludera en hel del bärbara varianter av serier som redan finns till Playstation 3, utvecklade av mindre kända studios. Dit tror jag vi kan räkna bland annat Killzone, God of War och möjligen även Gran Turismo.

Jag tror dock att Sony börjar på ha lärt sig sin läxa med att göra på det här viset, dessa spel är inte lika bra som sina stationära förlagor och säljer följaktligen heller inte lika bra. Därför måste man ha något nytt och det är exakt vad jag tror att Sony kommer att ha. Orsaken till att man avslöjat Playstation 3-spel under våren och inte PS Vita-spel beror på att deras E3-tillställning framför allt kommer att tillägnas denna ljuvliga tingest.

Allt om E3 - SonyAllt om E3 - Sony
Till PSP kom det inget riktigt Killzone utan vi fick nöja oss med Killzone Liberation medan Gran Turismo PSP dröjde ett halvt decennium. Räkna med att båda serierna kommer att få betydligt bättre behandling till PS Vita och kan dyka upp redan på årets E3.

Exakt vad det är kan vi såklart bara spekulera i, men jag tror på en rejäl överraskning både när det kommer till spel och tjänster för PS Vita. Sony vet att om det inte lyfter i år för enheten så finns en överhängande risk att den aldrig kommer att ta sig. Jag känner inte till en enda konsol som floppat under hela sitt första år och sedan ändå kommit på fötter, det här vet Sony såklart om och kommer se till att det tar sig innan dess.

Eftersom Sony har så stor egen tillverkning lägger de vanligtvis ned mindre resurser på tredjepartsspel. Men om Microsofts samarbete med Activision över Call of Duty fortsätter, tror jag vi kan räkna med att Sony gör något tillsammans med EA och Medal of Honor. Battlefield 3 har visat att inte ens Call of Duty är orubbligt och därför är det ett klokt val av Sony, och Medal of Honor är ett spel vi sannolikt därför får se på denna presskonferens.

Allt om E3 - Sony
Så sent som under förra E3 spenderades omotiverat lång tid med att få se ett NBA-spel styrt med Move. Räkna inte med något sådant på årets mässa.

Något jag däremot tror kommer att få en väldigt mycket mindre roll på mässan är Move. Det är bara att inse att satsningen har förlorat. Visst har ett hyggligt antal enheter sålts, men många spelare har mer än en så totalsiffran visar inte antalet hushåll som har Move och tredjepart har visat ett kompakt ointresse från att använda enheten. Vill Sony kränga billiga konsoler kan de inte bundla dem med Move och då kan de heller inte fokusera för mycket kraft på att göra heta spel som kräver Move så folk upplever att de missar något vid konsolköpet.

För att summera tror jag Sonys presskonferens skulle ha varit mässans överlägset hetaste alla andra år under generationen, om det nu inte vore för den lilla detaljen att Nintendo tänker visa en ny konsol. Men har man en Playstation 3 så kommer Sony göra allt i sin makt för att förklara hur smart du var som köpte den och skämma bort dig med massor av bra spel, och har du ingen konsol lär du raskt vilja rusa ut efter visningen och skaffa dig en. För så heta som Sony är 2012 har de aldrig tidigare varit.

Artikeln om Microsofts E3 hittar du här.

Artikeln om Nintendos E3 hittar du här.



Loading next content