LIVE
HQ
logo hd live | No Rest for the Wicked
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Gamereactor
      artiklar

      Sony @ E3 2015

      Sony lassade på med det tunga artilleriet och bjöd på en kavalkad av tunga utannonseringar. Vi går igenom allt som hände på deras presskonferens i en mastig artikel...

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

      * Obligatoriskt att fylla i
      HQ

      Microsoft hade lagt ribban högt i sin presskonferens, och Sony har varit tämligen ödmjuka inför sin omgång i år. De har haft aningen mer läckor än Microsoft där det snackats om både ett extremt påkostat Guerrilla-rollspel kallat Horizon, att Mark Cerny skulle ha väckt liv i The Last Guardian och en remake av Final Fantasy VII. Dessutom teasade Yu Suzuki Shenmue, vilket som synes saknades på Microsofts presskonferens.

      HQ

      Det fattade ju vem som helst att alla dessa fyra inte kunde vara med på Sonys presskonferens, men kanske en eller möjligen, möjligen två av dem. Det skulle räcka till en kanonvisning som skulle glädja fansen enormt. För att göra en lång historia kort så levererade Sony å det grövsta med det möjligen bästa presskonferens jag någonsin sett (där den tidigare ettan också var från just Sony). Men vi tar det från början.

      Shawn Layden inledde presskonferensen lite småsömnigt med ganska tomma klyschor och PR-snack. Sedan. Boom. The Last Guardian. Vilken rivstart på en presskonferens, även om Team Icos spel aldrig varit några storsäljare, så är de extremt viktiga för Playstation-fansen och detta visar att Sony inte gett upp under alla år, och 2016 är det äntligen dags efter att helt ha missat förra generationen. Även om jag personligen faktiskt inte tycker det ser så märkvärdigt ut, känns det givetvis riktigt roligt att se att detta till slut blir verklighet. En bättre start kunde presskonferensen inte ha fått.

      Detta är en annons:
      Sony @ E3 2015
      Horizon: Zero Dawn är förmodligen snyggaste exklusiva spelet på E3.

      Sony hade alltså rivstartat så hårt att jag för en kort stund oroade mig för att nästa spel nu skulle kännas ohett vid en jämförelse. Det var dock helt i onödan, för på tur stod Guerrillas Horizon: Zero Dawn. Ett rollspel som till punkt och pricka verkade stämma in på läckorna. Det är ett postapokalyptiskt spel fyllt med robotdinosaurier, action och direkt hutlöst bra design som backas upp av lika snygg teknik. Det långa demot gjorde att jag i slutändan placerade det som min egen favorit hittills på E3.

      Denna brutalt starka öppning av E3-presskonferensen gjorde att nästa spel, Hitman, kändes lite ointressant vid en jämförelse, trots ursnygg trailer. Det är dessutom en multiformatstitel och om det var någon svaghet Sony hade på förhand så var det just bristen på nya spel det närmsta halvåret. Detta gjorde de mycket lite för att ändra på. Det kommer i alla fall bli någon form av exklusivt DLC till nya Hitman.

      HQ
      Detta är en annons:

      Därefter vankades Street Fighter V, ett spel jag själv hade förmånen att spela för några veckor sedan. Det är helt konsolexklusivt till Playstation 4, men ska även släppas till PC, och jag kan intyga att det levererar. Det har stor potential och Sony har även sett till att försäkra sig om en exklusiv beta som startar redan nästa månad. Definitivt ett spel att hålla utkik efter för hugade fightingfans.

      No Man's Sky stod på tur, ett spel som fått väldigt mycket uppmärksamhet. Det är fortfarande häftigt att se hur avlägsna planeter besöks i Hello Games magnifika universum, men presskonferensen tappade ändå lite tempo då det faktiskt ser ut som allt det vi redan sett tidigare. I detta fall är jag och förmodligen resten av de intresserade redan övertygade. Det är ett premiärdatum vi vill ha, men det fick vi inte.

      Sony @ E3 2015
      No Man's Sky är väldigt vackert, men vi börjar ha förtått det nu. När kommer det?

      Media Molecule efterträdde Hello Games och var på plats för att visa upp något helt nytt, ett spel där man skapar spel. Dreams, som det heter, påminner mest om Project Spark till PC/Xbox One, men har bättre och möjligen vuxnare design. Det är troligen inget för mig, men det finns definitivt potential för den som vill. Vi fick se prov på allt från skapade zombies till mördarteddys och flygande bilar. Och är det något jag lärt mig, så är det att communityt alltid levererar om de får verktygen.

      Fire Watch var nästa spel att visas, ett läckert indie-spel som är tidsexklusivt till Playstation 4. Mystiken i det skapar nyfikenhet och jag gillar designen. Absolut ett spel att hålla utkik efter, varpå Adam Boyes intog scenen. Han visade sig vara på plats för att prata om Destiny och nya innehållet The Taken King som ska släppas den 15 september. Det ser mörkt och ondskefullt ut, och Boyes tryckte återigen på att Playstation är det självklara valet för Destiny-spelare.

      HQ

      Nästa spel att visas upp var Assassin's Creed: Syndicate. Just det här med många multiformatsspel var enligt min ringa mening Sonys enda svaghet och visar att det kan komma att gapa lite tomt i releaselistorna under överskådlig tid. Men det var trots detta kul att få se kvinnliga protagonisten Evie visa vad hon går för, innan det avslöjas att det vankas exklusivt DLC till Playstation 4-versionen av spelet i något som kallas The Dreadful Crimes.

      Sedan blev det dags att snacka Final Fantasy. Jag satt som på nålar och vågade inte riktigt hoppas på en Final Fantasy VII-remake, och det fick jag inte heller. Men väl ett vrålguligt spel kallat World of Final Fantasy som är gjort för PS Vita (kommer även till Playstation 4). Jag ska definitivt skaffa. Något av ett antiklimax när det avslöjas att det blir ännu mer Final Fantasy... och jodå...

      Sony @ E3 2015
      World of Final Fantasy utannonserades till PS Vita och Playstation 4.

      Den sedan länge beryktade Final Fantasy VII-remaken är verklighet. Square Enix har gjort om det från grundligaste grunden och även om inte mycket visas, så är det för min egen del inte långt ifrån ett utannonserande av Half-Life 3 (eller Shenmue 3, vilket dock är i osannolikaste laget). Designen och musiken gav mig brutal ståpäls, och för min egen del har jag svårt att tänka mig något mycket hetare. Även detta tycks vara en multiformatstitel dock och presenterades som "First to Playstation 4", vilket antyder något slags tidsexklusivitet.

      Med detta facit i hand blir det för övrigt aningen mer logiskt varför Square Enix lät Microsoft delfinansiera Rise of the Tomb Raider och göra det tidsexklusivt, och nu Sony göra detsamma med ett annat storspel. Att det sedan vankades Devolver, Ronin, Crossing Souls med flera spelade liksom ingen roll. Det gick att höra publikens sorl från Final Fantasy VII-remaken, vi på redaktionen snackades sinsemellan och våra utsända twittrade hejvilt.

      HQ

      Detta kunde såklart ingenting toppa, när det blev tal om... Kickstarter. Varför undrar du kanske? Svaret är Shenmue 3. Äntligen ska vi få veta fortsättningen på sagan och för att göra detta vill Sony och Yu Suzuki ha $2 miljoner insamlade. Ett belopp de i skrivande stund nästan redan nått. Med tanke på att Shenmue kostade en miljard redan för 15 år sedan, känns två insamlade miljoner oerhört futtigt, och jag är snarare inne på att de helt enkelt vill ha pengarna för att kunna marknadsföra spelet som den största Kickstarter-succén någonsin. Det blir bra PR, det kommer att synas ofta och säkra en plats i Guinness rekordbok. Ett genidrag, kort sagt, och en win-win för oss spelare. Själv försökte jag omedelbart kasta mina pengar på herr Suzuki, men Shenmue knäckte Kickstarter-servrarna och först alldeles nyss lyckades jag säkra $120-paketet.

      I och med detta har Sony sannolikt haft två av de största överraskningarna på en E3-presskonferens någonsin. När The Last Guardian framstår som det minst överraskande så säger det en hel del. Och Horizon (vid det här laget bara näst hetast efter Shenmue 3) var nästan bortglömt i denna megaton-fest.

      Sony @ E3 2015
      Shenmue 3 är officiellt på banan, en osannolik skräll som fick valda delar av redaktionen att vråla rakt ut.

      Att Batman: Arkham Knight visades efteråt kändes mest som transportsträcka (dessutom är det också en multiformatstitel) och diskussionerna gick heta på sociala medier, Gamereactor och inom redaktionen. Microsofts E3-presskonferens var mycket bra och detta kan redan vara den bästa upplagan av mässan någonsin.

      Nåväl, ännu var det inte slut och Andrew House klev upp på scen för att prata om Project Morpheus. Detta blev presskonferensens bottennapp och handlade till viss del även om tjänster det är tveksamt om vi i Sverige kommer få. Precis som med HoloLens är det verkligen inte särskilt sexigt när de flesta trots allt bara vill ha spel.

      HQ

      Ytterligare ett multiformatsspel avlöste sedan Virtual Reality och House alla tjänster, nämligen Call of Duty: Black Ops 3. Microsoft har länge varit främsta partner för serien, men nu ändras detta och i fortsättningen är det till Playstation vi kommer få spela eventuella betor och få en månads försprång med DLC. Det kanske inte låter så märkvärdigt, men man ska komma ihåg att sett över konsolgenerationer är serien betydligt större än exempelvis Grand Theft Auto, och det är en viktig fjäder i hatten för Sony.

      Ett Playstation 4-exklusivt Disney Infinity 3.0 Starter Pack utannonseras efter det och det vankas även lite annat lullull (exklusiv Boba Fett) för de som spelar till Sonys format. Men det som alla vill veta vid det här laget gäller såklart ett annat Star Wars-spel, nämligen Battlefront. Och det visas därefter. Det är svenska Patrick Bach som återigen får den äran att synas på en E3-scen, efter att ha gjort succé hos EA.

      Sony @ E3 2015
      Exklusivt innehåll till Playstation i Disney Infinity 3.0: Play Without Limits.

      Jag var inte helt såld av Star Wars Battlefront-demonstrationen på planeten Hoth, men på den bana som visas hos Sony faller jag dock pladask. Här engagerar geometrin desto mer och det ser allmänt trevligt ut. Nu är detta visserligen också en multiformatstitel, men det är ändå kul att se att Sony satsat på samarbete över vad jag tror kan bli generationens kanske största försäljningssuccé, något jag tidigare bloggat om. Ett mycket bra drag.

      Uncharted 4: A Thief's End får återigen äran att avsluta Sonys presskonferens, och tanken är att vi ska bjudas på gameplay då tekniskt strul sätter stopp för det. En omstart senare är de dock igång med en hektiskt actionscen på en marknad. Just striderna är det jag normalt gillar minst med Uncharted-spelen, där pussel, äventyrande, mellansekvenser och annat brukar vara av toppklass. Spontant känns det likadant här när Nathan vant skjuter ner en halv armé innan han sätter sig i en jeep.

      HQ

      Med ens infinner sig spelsuget i och med den kanske häftigaste biljakten jag sett på år och dag tar fart. Det ser underbart matinéaktigt ut och ger ett rejält spelsug när allt sedan tar bryskt slut. Uncharted 4: A Thief's End släpps som bekant nästa år och det tycks vara värt att hålla utkik efter. Det avslutar Sonys presskonferens som i åratal framledes kommer vara måttstocken för presskonferensen där allt hände.

      Den som ska toppa detta sett till stora utannonseringar kommer behöva Half-Life 3 och Red Dead Redemption 2, så tungt var det faktiskt. Brasklappen är dock att Sony tycks ha anammat Microsofts strategi när det gick bra med Xbox 360 och satsa på tidsexklusiviteter och exklusivt DLC med färre egna spel. Det var lite för mycket multiformat sett ur Sonys perspektiv, för oss spelare är det ju lika underhållande oavsett.

      Sony @ E3 2015
      Sonys presskonferens bjöd på fler överraskningar än någon rimligen kan begära.

      I och med att EA utannonserat ett nytt Mass Effect och Mirror's Edge, att Bethesda presenterat Doom och Fallout 4 och Ubisoft lassade på med nästan skamligt mycket nytt - samt såklart att Microsoft gjorde väldigt bra ifrån sig - så kan detta vara det bästa E3 hittills sett till utannonseringar förutsatt att Nintendo och Square Enix levererar tisdag ikväll. Detta är verkligen alla gamers egen julafton, och det verkar som att det återigen är Sony som får vara tomte.

      Motsvarande artikel för Microsoft hittar du på denna länk.

      Motsvarande artikel för Nintendo hittar du på denna länk.



      Loading next content