Svenska
Gamereactor
artiklar

Jonas analyser: Det kommer en PS5 Pro och Xbox Series Elite

Det är fortfarande svårt på många håll att få tag på konsoler ur den nya generationen, som knappt ens har startat, men redaktör Mäki menar att det redan är ny hårdvara på väg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Förra generationen var unik på det viset att både Microsoft och Sony bestämde sig för att uppgradera sina konsoler i halvtid. Den mer kraftfulla Playstation 4 fick en lite mindre uppgradering i Playstation 4 Pro, medan den svagare Xbox One fick den betydligt mer väl tilltagna Xbox One X. Att båda valde att göra på det här viset just förra generationen är naturligtvis ingen slump. Både Microsoft och Sony har örat mot market och har rätt hygglig koll på vad den andra gör, och verkar det som att konkurrenten kommer uppgradera så är det givetvis bara att följa efter i samma hjulspår. Möjligen att jag kan tänka mig att Microsoft överraskades av att Sony var så tidigt ute och lanserade sin mer kraftfulla ersättare mindre än tre år efter att Playstation 4 släppts.

Jonas analyser: Det kommer en PS5 Pro och Xbox Series Elite
Både Playstation 4 och Xbox One släpptes 2013 och fick halvtidsuppföljare 22016 respektive 2017.

Med detta i åtanke har nog de flesta räknat med att det kommer ske samma sak den här generation - som dock skiljer sig på flera punkter. Dels har som bekant en pandemi raserat allt från ekonomier till leveransmöjligheter och dels så var faktiskt Playstation 5 och Xbox Series X ganska kapabla redan vid lanseringen (något deras föregångare faktiskt inte var, tvärtom kritiserades båda för bristande prestanda).

Att börja släppa en uppgraderad konsol nu när folk inte ens hunnit köpa sin konsol och det knappt finns några exklusiva spel ute som verkligen drar nytta av prestandan, känns kanske tveksamt. Hur kul är det att den konsol man betalade rövarpris för från en scalper och som bara hunnit få kanske fyra-fem riktiga kioskvältare nu ska ersättas av något betydligt svettigare, som dessutom riskerar att göra så spelen flyter sämre till trotjänarna om det optimeras för mycket efter dem? Och vad ska de egentligen kosta med tanke på att priserna ju inte hunnit sänkas ännu, och i Sonys fall tvärtom höjas?

Detta är en annons:
Jonas analyser: Det kommer en PS5 Pro och Xbox Series Elite
Normalt brukar konsoler ha sänkts i pris efter två år på marknaden, men Playstation 5 har faktiskt istället höjts i pris.

Men... men detta sagt så är jag tämligen säker på att det kommer en Playstation 5 Pro och en Xbox Series Elite. Och det förmodligen kanske snart. Inom ett år är en rimlig gissning, men absolut senast 2024. För våra två mest kraftfulla konsoler idag är väldigt PC-liknande och det finns ett behov av att låta dem fortsätta att vara relevanta. Dessutom finns risken att Microsoft eller Sony lanserar en förbättrad konsol och tar sin konkurrent på sängen fullständigt, vilket är livsfarligt.

Tänk om varenda grafikjämförelse skulle landa i att Playstation 5 ser ut som svart/vit Fia med knuff jämfört med Xbox Series Elite? Eller om Xbox Series X plötsligt skulle kännas som gammal sovjetisk teknik jämte Playstation 5 Pro? Det är såklart inte den bilden dessa båda teknikföretag vill förmedla, och risken är på tok för stor att den andra lanserar något som ställer till det. Just därför måste båda se till att ha konsoler redo i halvtid för att möta efterfrågan.

Jonas analyser: Det kommer en PS5 Pro och Xbox Series Elite
Såhär tänker sig LetsGoDigital att Playstation 5 Pro kan komma att se ut.
Detta är en annons:

Så med detta sagt, vad kan vi förvänta oss av de nya konsolerna då? Till att börja med tror jag Microsoft och Sony insett att det även i dessa kristider finns en väldigt köpstark publik som absolut vill ha den senaste tekniken. Folk köper ju utan att blinka en PC för 20 000 kronor (och får då inte ens en värsting) och få riktigt vettiga smartphones i toppskiktet kostar idag under 10 000 kronor. I det läget kanske en konsol för $599 eller rent av $699 är fullkomligt rimligt. I synnerhet om det kan kombineras med något inbytesprogram samt sådant som Xbox All-Access.

För dessa slantar finns möjlighet att göra något riktigt häftigt. Även om priset på teknik inte fallit nämnvärt sedan konsolerna släpptes (som sagt, Sony har höjt priset på sin konsol), så skulle en eller två tusenlappar extra räcka ganska långt. Sony uppges ju dessutom vilja sälja sina skivläsare separat fortsättningsvis, vilket betyder en större procent digitala köp (högre intäkter), och det ökar ju i sin tur utrymmet ännu mer för roligheter.

Jonas analyser: Det kommer en PS5 Pro och Xbox Series Elite
Många har spekulerat i att Xbox Series S försvinner om det släpps en Series Elite, men mer troligt är isåfall att Series X försvinner, då S är ett viktigt komplement för Microsoft.

Kort sagt tror jag att nya konsoler skulle kunna bli ganska maffiga. Där Playstation 5 och Xbox Series X tveklöst kan köra spel i 4K och 60 bilder per sekund, så sker detta ofta på bekostnad av Ray Tracing och annat lullull. Nya konsoler skulle såklart kunna erbjuda mer av detta. Idag tror jag både Microsoft och Sony har intern data som visar att bra flyt är viktigare för gamers än hög upplösning och detaljrikedom, och sannolikt skulle bättre CPU därför vara en självklar grej i dessa konsoler. En inte alltför orimlig gissning är dessutom att Microsofts system släpps tillsammans med en ny handkontroll (som även fungerar med Xbox Series S/X) som erbjuder det Playstation 5-diton gör, samt säkert något ytterligare, där framtida spel har stöd för den.

Tiden får utvisa om jag har rätt eller fel, men med tanke på hur transparent branschen är numera och hur mycket som läcker, så borde vi höra talas om mer om allt detta ryktesvägen under det kommande halvåret.



Loading next content