Svenska
Gamereactor
artiklar

Tidernas finaste filmfloppar

Det finns gott om riktigt bra filmer som spelat in riktigt ordentligt mycket pengar men så finns det naturligtvis mästerverk som floppat, också. Trist nog. Vi har listat våra tio finaste floppar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Tidernas finaste filmfloppar

(10) Warrior
En högst effektiv knogmacka fylld av råa känslor och spänning med en blåslagen Tom Hardy som den intensiva och gripande Tommy som tvingas gå upp mot sin bror i ringen. Mitt mellan dom, Nick Nolte i ett Oscars-värdigt framträdande som far till Hardy och Joel Edgertons karaktärer som tvingas inte bara konfronteras med varandra utan även de många år av familjeband de knutit. Gavin O'Conners Warrior lämnar ingen normal människa oberörd men misslyckades fundamentalt på biograferna där den på en budget av 250 miljoner kronor lyckades spela in knappt hälften.

Tidernas finaste filmfloppar

(09) Office Space
Knappt någon gav notis åt Mike Judges satiriska arbetsplatskomedi när den fick premiär i slutet av 90-talet och det var egentligen först genom år av exponering främst på Comedy Central som filmen lyckades arbeta sig in i populärkulturen. På premiären tjänade Office Space främst till att sälja röda häftapparater från Swingline men idag nästan tjugofem år senare är det svårt att inte tänka på den som en av vår tids främsta och mest skarpsinniga komedier. Fylld av både briljanta karaktärer och makalöst träffsäker dialog som för allt framtid cementerat dess plats i filmhistorien och dessutom förärat oss med en uppsjö av ständigt lättciterade, alltid lika aktuella memes.

Detta är en annons:
Tidernas finaste filmfloppar

(08) Järnjätten
Järnjätten anses allmänt idag vara en av de mest hjärtknipande familjefilmerna någonsin, men tyvärr var det också det kanske bästa exemplet på att usel PR kunde ta kål de bästa filmerna redan innan lansering. Warner Bros snålade med både budget och marknadsföring efter att Quest for Camelot tokfloppade, vilket såklart sabbade för regissören Brad Bird, numera känd som skaparen av Pixarfilmerna Superhjältarna och Ratatouille. Eftersom det var mästerberättaren Bird bakom spakarna överlevde dock Järnjätten sin ekonomiska bakslag och har genom åren trollbundit filmtittare sedan 1999. Vi har älskat filmen sedan barnsben och håller den idag som en av västanimations vassaste produktioner, som än idag slår majoriteten av dagens familjeunderhållning. Järnjätten är renodlad filmmagi och det är ingen slump att titelfiguren har blivit en oförglömlig popkulturell ikon idag.

Tidernas finaste filmfloppar

(07) Blade Runner 2049
Det var med sorg som vi på Gamereactor bevittnade de svala intäktssiffrorna när Denis Villeneuves ambitiösa uppföljare släpptes lös, för i våra hjärtan visste vi att Blade Runner 2049 förtjänade så mycket mer. Det var samtidigt inte konstigt att den vuxna fortsättningen på kultfilmen floppade: en tre timmar lång existentiell science fiction har svårt att mäta sig med de mer lättsmälta superhjälterullarna och på sin tid hade Ridley Scotts långsamma science fiction-rulle också svårt att nå en större publik. 2049 levde på föregångarens kultstatus, men det gjorde inte 2049 mindre bra för det. Precis som med mycket annat från den franskkanadensiske filmmakaren var vi helt lamslagna av Blade Runner 2049:s skönhet och att utse denna enastående tvåa till ett av förra decenniets bästa filmupplevelser är något vi fortfarande håller fast vid. Vi älskade allt från fotot, det metodiska tempot och den filosofiska ådran, som på många sätt och vis slog originalfilmen på robotfingrarna.

Detta är en annons:
Tidernas finaste filmfloppar

(06) Sunshine
Mästaregissören Danny Boyles bästa film heter inte Trainspotting. Den heter inte 127 Hours, heller. Den heter inte Slumdog Millionaire, Trance eller Steve Jobs. Den heter faktiskt inte ens 28 dagar senare, hur bra den skräckpärlan än har åldrats. Istället är det hans största flopp som är gubbens finaste stund och den stavas Sunshine, den där mörka, unika, superintressanta och spännande scifi-rysaren om ett gäng astronauter som reser mot solen för att detonera ett kärnvapen inuti stjärnan, för att på så sätt försöka kicka igång dess produktion av värme och strålning, igen. Sunshine spelade bara in 230 000 dollar (!) under sin öppningshelg under sommaren 2007 och har till dags dato inte ens hämtat igen hälften av vad den kostade, inklusive DVD- och Bluray-försäljningen. En riktig monsterflopp med andra ord, och en av de allra bästa scifi-rysarna som någonsin producerats.

Den andra delen av denna lista publiceras under morgondagen.



Loading next content