Svenska
Gamereactor
artiklar

Marcus om: F1 2022 Italian Grand Prix

Världens största motorsportscirkus har anlänt till Ferraris bakgård och Mackan bjuder på sina tankar och spekulationer kring vad som är säsongens snabbaste bana.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det ligger en doft av hybridbränsle och bränt gummi i luften. Motorvrål och skanderande publik hörs överallt. Jodå, det är återigen dags för världens snabbaste motorsport att totalt dominera helgens diskussioner och inte minst i norra italien där medelhavsvindar och rödklädda Tifosi välkomnar oss med öppna armar. Det är dags för säsongens snabbaste bana, the temple of speed, Monza! Faktum är att annan plats någonsin har gästat så många F1-lopp som denna tidlösa klassiker. Autodromo Nazionale di Monza är dessvärre också där vårt svenska stjärnskott Ronnie Peterson olyckligt avslutade sitt liv med en våldsam krasch i sin Lotus Cosworth för snart femtio år sedan. En av sportens riktiga legender, inte minst för oss nordbor.

Lite förändringar har hunnit ske sedan sist F1-cirkusen var på besök och den främsta och viktigaste av dessa är att de fördömda korv-kerbsen äntligen blivit borttagna. Så en upprepning av förra årets skandalomsusade incident mellan Hamilton och Verstappen skall vi med andra ord förhoppningsvis kunna slippa imorgon. Istället har man introducerat fler avåkningszoner fyllda av grus och småsten. Vilket bör vara tillräckligt för att hålla de flesta av förarna i schack. Men frånsett detta är det samma gamla underbara Monza vi kommer få uppleva. Totalt femtiotre varv av högoktanig racing är att vänta med två stycken DRS zoner som är nästan oförändrade från föregående säsong.

Marcus om: F1 2022 Italian Grand Prix
Ferrari på hemmaplan, kom igen nu!

Ledarna av mästerskapet anländer till Monza som solklara favoriter och med den otroligt topphastigheten i Red Bulls RB18 förväntas nog inget annat än en dominant seger för Max Verstappen under morgondagen. Den stora frågan är snarare huruvida det blir fullt så förkrossande som på Spa för ett antal veckor sedan. Både han och Sergio Perez kommer som bekant starta längre bak i fältet på grund av att dom fått lite nya delar under huven. Fem respektive tio straffplaceringar kommer de bli serverade vilket innebär att Max kommer starta från en sjundeplats i morgon och Perez än längre bak. Och med tanke på hur notoriskt svårt det är att köra om på Monza så kommer det nog bli ett väldigt intressant lopp imorgon.

Detta är en annons:

Max har definitivt lite jobb framför sig och räknar vi dessutom in Ferraris strålande tempo från dagens kval i ekvationen så är plötsligt inte hans förväntade seger lika lättvunnen. Med det sagt så är det fortfarande svårt att inte tippa honom som vinnare av loppet, vilket också hade varit första gången Max klivit upp på podiet i Monza. En av de få banorna som gång på gång hemsökt honom av olika anledningar. Ungefär som Leclerc och Monaco. Perez har än mer jobb framför sig än sin holländska kompis, men till skillnad från föregående lopp hade han riktigt bra tempo och kontroll under kvalet vilket lovar gott. Kanske kan han smyga sig upp på podiet på söndag, potentialen finns där.

Marcus om: F1 2022 Italian Grand Prix
Max Verstappen har ögonen på ännu en seger.

Ferrari och Charles Leclerc lyckades ta teamets 22:a pole position i ordningen på banan som är så hårt förknippat med de stegrande hingstarna. En jublande hemmapublik, röd-gula flaggor och sminkade Tifosi så långt ögat kunde nå. Det är svårt att inte ryckas med i stämningen och italienarnas passion för motorsport men framförallt Ferrari är helt omöjlig att förneka. Det är helt enkelt en fröjd att både se och höra, än mer så när nu Charles startar längst fram imorgon och vrålet när han tog kvalsegern innan idag var enormt. Tydligt känslosamt även för Charles som trots en tidigare seger på banan hördes vara lite darrig av glädje på rösten efter han fick pole position bekräftat av stallet över radion.

Han hade ett otroligt fint tempo idag och bilen låg som klistrad längs den stekheta asfalten. Trots Max Verstappen är favoriten inför morgondagen så är en hemmaseger för Ferrari och Charles något man innerst inne hoppas på. Det är tre år sedan sist och därmed hög tid för monegaskern att återigen kliva högst upp på pallen inför ett hav av rödklädda Tifosi. Sainz kvalade in otroligt bra även han men dessvärre blir det straffplaceringar för även honom under morgondagen och han kommer starta absolut längst bak i ordningen på grund av detta. Men det innebär att vi också kommer få än mer underhållning att bevittna när han slår och krigar sig upp längs fältet.

Detta är en annons:
Marcus om: F1 2022 Italian Grand Prix
Lando Norris och McLaren överraskade.

Mercedes har tyvärr saknat det fantastiska tempo de hade förra helgen och trots de definitivt befinner sig i främre mittfältet är både Red Bull och Ferrari i en helt annan liga denna helgen. Några förhoppningar om ett potentiellt podium eller rent av vinst som det på förhand spekulerades om på Zandvoort kommer med andra ord inte ske här. Monza handlar helt enkelt för mycket om topphastighet, precis som Spa. Något Mercedes bil i dagsläget saknar och har så gjort hela säsongen. Deras styrka ligger i kurviga, snäva sektioner och sådant finns det verkligen inte mycket av längs den italienska banan. Detta till trots kvalade både George och Lewis in förvånansvärt bra idag men precis som för så många andra väntar straffplaceringar imorgon. I varje fall för den sjufaldige världsmästaren.

Säsongens fjärde motor för britten innebär nämligen att han kommer starta längst bak i ledet tillsammans med Carlos Sainz och Yuki Tsunoda. Russell däremot har nöjet att få starta vid sidan av Leclerc under morgondagen och även om jag inte tror han kommer kunna bibehålla den placeringen loppet ut så finns där ändå möjlighet till en bra placering för Mercedes grönaste förare. Fjärde eller möjligen femteplats, men han kommer inte kunna hålla tillbaka varken Ferrari eller Red Bull. Det finns inte på kartan. För Hamiltons del blir det mest skadekontroll imorgon och han har definitivt en hel del arbete framför sig. Risken är överhängande att han kommer fastna i ett DRS-tåg någonstans i mittfältet tyvärr och jag ser honom inte högre upp en sjundeplacering under morgondagen.

Marcus om: F1 2022 Italian Grand Prix
Pierre Gasly vann här för två år sedan, en bragd som inte lär upprepas imorgon.

Haas kämpar tyvärr fortfarande i motvind och som om det inte vore nog med att de båda förarna Kevin och Mick kommer ta straffplaceringar inför starten imorgon så var bilen till synes helt orkeslös runt Monza idag. Kvalet var ett regelrätt fiasko och vi kan nog inte räkna med något annat än bottenplaceringar för både Kevin och Mick under morgondagens lopp. Uppgraderingspaketet verkar helt enkelt inte fungerat speciellt bra och deras topphastighet på raksträckorna var betydligt lägre än många av motståndarnas. Väldigt tråkigt så klart och jag vågar nog påstå att som situationen är nu är drömmen om ett skräll-podium för stallet helt borta. Det kommer helt enkelt inte ske under säsongen trots vi var många som förutspådde det efter Haas fantastiska start på säsongen.

En gladare överraskning från dagens kval var McLaren och både Lando Norris likväl som Daniel Ricciardo tog sina bilar till Q3 och startar på tredje respektive femteplats imorgon. Det är nu exakt ett år sedan stallet tog hem sin makalösa 1-2 vinst och kanske är det dessa minnen som fått de båda förarna att gräva djupt och finna lite extra gas under sina fötter. Oavsett vad så verkar Monza passa bilen och förarna bra. Med det sagt kommer striden om poängplatserna vara hård mellan McLaren och närmaste konkurrenten Alpine som startar strax bakom om dom imorgon. Både Alonso och Ocon är på hugget och vi vet sedan tidigare att Alpine-bilen i nuvarande skick är riktigt kvick.

Marcus om: F1 2022 Italian Grand Prix
Nyck de Vries debuterar och utklassar Latifi!

Williams är inget stall som normalt är värda att nämna tyvärr. Dess storhetsdagar är sedan länge över och även under nuvarande ny regi har resultaten lyst i sin frånvaro. Men på Monza innebär Williams-bilens strålande topphastighet att där faktiskt finns goda förhoppningar att stallet kan tänkas knipa lite poäng. Men kanske mer än något annat är det F1-premiären för De Vries som är den mest omdiskuterade. Den tjugosju år gamla holländaren är en av kandidaterna till att ta över Latifis säte nästa år och efter ett helt enkelt strålande kval idag har Nycks chanser knappast blivit försämrade. Vad hände med Alex Albon då? Stackaren har tyvärr insjuknat med svullna halsmandlar från vad vi förstått och kommer opereras för det. Räkna dock med att han kommer dyka upp igen som vanligt till nästa lopp.

Premiären för Nyck De Vries kunde knappast bli bättre. Inte nog med att han kvalade ut Latifi men han kommer dessutom starta på åttondeplats vid starten imorgon. Holländaren strålade av självsäkerhet och imponerade verkligen, och kombinerat med Williams-bilens utmärkta topphastighet så finns här faktiskt förhoppningar om att han kanske, kanske kan lyckas landa på en poängplats under morgondagens lopp. Något som med all säkerhet hade garanterat honom Latifis säte inför 2023-säsongen. Kanadensaren har helt enkelt inte presterat bra nog i år och likväl som Ricciardo är det hög tid att han faktiskt tar ett steg bak nu och lämnar över till yngre och framför allt mer kompetenta och hungriga talanger.

Marcus om: F1 2022 Italian Grand Prix
Ferrari och Monza är en tidlös romans.

Med allt det sagt så är det nu bara att sätta alarmklockan på 15:00 prick imorgon då starten kommer gå. Jag tror på ett strålande lopp med ett antal intressanta strider i hela fältet och några potentiella överraskningar till och med. Både förra likväl som förr förra säsongens upplaga av Monza-loppet har bjudit på oväntade resultat och trots man i hjärtat hoppas på hemmaseger för Leclerc och Ferrari så är det ovissa alltid mer intressant. Det är trots allt kul när en underdog överraskar. Men, om vi lik förbannat ska gissa (vilket vi självfallet ska) så kommer Red Bull dra det längsta strået här. RB18 är helt enkelt för snabb, även för Ferrari. Så segern kommer gå till Max tätt följt av Leclerc. Tredjeplatsen däremot är lite svårare, kan vi kanske bli bjudna på en rejäl skräll? Jag tippar faktiskt Lando Norris här.

Vad tror du om morgondagens lopp?



Loading next content