Svenska
Gamereactor
artiklar

Datorbyte i simulatorrummet (2)

Dags för den andra artikeln i följetongen rörande vårt datorbyte i det vi gissar är landets absolut mest välutrustade och påkostade racingsimulatorrum...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Här hittar du den första artikeln!

Innan vi ens bestämde oss för en HP Omen 45L hade jag och hårdvaruskribent/simulatormekanikern Fredrik Lindman beslutat oss för att testa ett AMD-grafikkort den här gången istället för ett RTX-kort från Nvidia. Orsaken till detta stavas Nvidia Surround som är nödvändigt för flertalet racingspel om man (som oss) avser att använda sig att tre stycken monitorer och ett fullständigt horribelt program. Vårt gamla RTX3080 i vår nu utbytta Omen 30L var ett kanonfint kort men mjukvaran för "triple screens" var och är något av det värsta skräp jag någonsin testat. Vi har haft så mycket problem med det att tanken på att fortsätta använda Nvidia Surround och ett nytt RTX3090Ti uteslöts, tidigt i diskussionerna.

Datorbyte i simulatorrummet (2)
Vår Omen 30L skickas idag till lycklig läsare som vann den i vår sommartävlingsomgång Solzting medan nya Omen 45L har tagit plats i vårt simrum.

Istället valde vi ett AMD 6950 XT Red Devil som enligt flertalet ingående benchmark-tester ska vara likvärdigt med ett 3090 minus 8K-funktionaliteten/prestandan, där Nvidias flaggskeppskort vinner alla jämförelser. För att kunna köra det kortet och för att slippa eventuella problem med strömtillförsel beslutade vi oss för att byta ut nätaggregatet i samma veva som vi bytte ut det RTX3080Ti som satt i vår 45L ur kartong. Vi valde ett Corsair HX1000 på 1000W och Fredrik Lindman installerade båda komponenterna på cirka 15 minuterna, mycket tack vare det faktum att HP Omen 45L är förberedd för att man ska kunna byta ut rubbet utan svårigheter. Chassit är rymligt och smart utformat och med den inkluderade kylningen "Cryo Chamber" som ligger ovanpå själva glaschassit, kunde vi på enklast möjliga vis byta nätagg samt grafikkort.

Detta är en annons:
Datorbyte i simulatorrummet (2)Datorbyte i simulatorrummet (2)Datorbyte i simulatorrummet (2)
Vi bytte ut grafikkortet i 45L och passade på att även ersätta nätagget mot ett från Corsair, med mer kräm i.

AMD:s motsvarighet till Nvidia Video Surround heter Adrenalin och även om namnet i sig på mjukvaran är i töntigaste laget, har det snabbt visat sig vara överlägset närmaste konkurrentens. Vi har hittills haft noll bekymmer med att vår trippelskärms-set up hoppat ur och nollställt ordningen på våra LG CX 55" OLED-TV:s och att ställa in tre skärmar var ofantligt mycket smidigare och enklare, här. Det som gett oss en del smärre problem och något som vi tvingats arbeta runt är att AMD-kortet utgår från att vår fjärde "bildkälla" är en skärm, när det egentligen är vår Dolby Atmos-receiver som hanterar 5.2-ljudet i vårt simulatorrum. Detta löser vi genom att starta skärmar och allting annat i simulatorn först, inklusive spelet vi avser avnjuta, för att sen inuti spelets menyer slå igång vår förstärkare. Det fungerar felfritt och är naturligtvis en ytterst enkel grej att komma ihåg.

Datorbyte i simulatorrummet (2)
HP Omen 45L är specifikt framtagen för att tillgodose hardcore-spelarens behov att snabbt och smidigt kunna byta ut komponenter.

När det gäller ren prestanda, här, har skiftet från 30L till 45L och bytet från Intel I7 till AMD Ryzen 9 samt RTX3080<6950XT Red Devil inneburit ett större kliv upp än vad vi här på Gamereactor hade förväntat oss, eller "hoppats" på. Om vi tar simracingvärldens just nu mest grafiskt avancerade titel som exempel, det ursnygga Automobilista 2, har det hänt mycket på den visuella fronten under den gångna månaden. med Omen 30L, innehållande en Intel I7-CPU och ett Nvidia RTX3080 kunde vi köra Automobilista 2 i 12K-upplösning med allting på "medium" och få ut cirka 45-55 bilder per sekund. Med Omen 45L innehållande vår Ryzen 9-CPU och AMD 6950 XT Red Devil-GPU kör vi nu samma spel i 12K-upplösning med allting på Ultra och når cirka 75-85 bilder per sekund. Det är ett stort kliv upp för oss och flytet i spelet innebär ett lugn i racingen som inte infann sig tidigare. Just nu har vi några smärre problem med att få Dirt Rally 2.0 att flyta som det ska, dock, vilket är snurrigt. Men här handlar det mycket mer om Codemasters klena optimering, att det är ett över tre år gammalt spel och att stödet för AMD i just denna titel är klent. Som bäst.

Detta är en annons:
Datorbyte i simulatorrummet (2)
AMD Adrenalin är ett ofantligt mycket mer stabilt och stadigt program än Nvidias motsvarighet. Att köra trippla skärmar är en dröm här jämfört med i närmaste konkurrentens minst sagt alternativ.
Datorbyte i simulatorrummet (2)Datorbyte i simulatorrummet (2)
6950 XT Red Devil fick ersätta 3080Ti i vår nya simracingburk.

Sammanfattningsvis har vår inledande månad med HP Omen 45L varit superb. Datorn är tjusig, stor, den håller sig ytterst sval med hjälp av nya kylsystemet Cryo Chamber och den är klart tystare även under längre spelsessioner i 12K-upplösning än vad gamla burken 30L någonsin var. Det var dessutom en absolut baggis att byta ut de komponenter vi skiftat och vi ser fram emot att eventuellt lyfta in ett ännu värre grafikkort lagom till årsskiftet.

Här hittar du den första artikeln!



Loading next content