Svenska
Gamereactor
artiklar

Tio ljuvliga guldkorn till PS Plus Extra/Premium (del 3)

Det var ett år sedan sist, men lagom till lanseringen av Playstation Plus Extra/Premium kommer nu tio nya guldkorn du borde kolla in...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

För två år sedan tipsade jag om guldkorn till Playstation Now som jag befarade att många av er kunde tänkas ha missat, det blev snabbt populärt och förra året kom en uppföljare. Sedan några veckor tillbaka har stora förändringar skett med Playstation Now som inte längre finns som separat tjänst, utan nu har bakats in som en del av de tre nivåer som erbjuds av Playstation Plus. Men konceptet är detsamma och med detta i åtanke har jag nu vaskat fram fina spel som jag misstänker att många av er som har Playstation Plus Extra eller Playstation Plus Premium kanske missat, snarare än nödvändigtvis de största spelen eller de som fått allra högst betyg.

Därmed är det precis som sist tomt på Sonys stora spelserier här, och det beror på att jag (på sannolikt goda grunder) tror att du redan är bekant med dem. Så med detta sagt, här är tio guldkorn till Playstation Plus Extra och Playstation Plus Premium jag tycker du bör spela. Senare i veckan kommer även en motsvarande tredje artikel för Xbox Game Pass (flera av nedanstående titlar erbjuds även via Microsofts tjänst).

Tio ljuvliga guldkorn till PS Plus Extra/Premium (del 3)

• The Artful Escape - Om spel kan vara konst eller ej är en sådan här pseudodiskussion som dyker upp med jämna mellanrum. Medan svaret "ja" givetvis är det enda rimliga, kan jag bara konstatera att jag aldrig diskuterat saken med någon som spelat The Artful Escape och haft en motsatt åsikt. Det här underbara plattformsspelets banor påminner om de mest pårökta LP-omslagen från 60-, 70- och 80-talet samt kombinerar detta med ett gameplay som matchar den unika designen i en upplevelse ingen bör missa. The Artful Escape släpptes ursprungligen till Xbox och finns numera även till Playstation där det alltså ingår med Playstation Plus Extra eller Playstation Plus Premium.

Detta är en annons:
Tio ljuvliga guldkorn till PS Plus Extra/Premium (del 3)

• Ashen - Dark Souls-fans bör solklart kolla in utvecklaren A44:s unika äventyr Ashen, där vi får utforska en sällsam och mörk värld, antingen själv eller tillsammans med andra. Spelet kan bäst beskrivas som avkomman från en Soulslike och Journey, och redan där borde det väl börja rycka i speltarmen för många av er. Ashen kanske inte är omedelbart charmerande, men ge det chansen och låt er bli uppslukade av atmosfären och ni har en upplevelse ni sent kommer att glömma framför er.

Tio ljuvliga guldkorn till PS Plus Extra/Premium (del 3)

• Bloodstained: Ritual of the Night - Som så många andra Konami-höjdare ledsnade Koji Igarashi på att inte får utveckla bra spel, och i hans fall i synnerhet Castlevania. Lösningen blev att bilda en egen studio och göra Bloodstained: Ritual of the Night med Kickstarter-pengar. Och det var ett genidrag, för resultatet är det bästa Castlevania-äventyret sedan Symphony of the Night. Det bjuds alltså på ett klassiskt Metroidvania-upplägg där vi får lotsa Miriam genom lagom skrämmande tvådimensionella omgivningar till tonerna av underbar musik.

Detta är en annons:
Tio ljuvliga guldkorn till PS Plus Extra/Premium (del 3)

• Darksiders Genesis - Darksiders-serien har alltid varit bättre än försäljningssiffrorna kan ge sken av, men det spel i serien jag personligen gillar bäst är spinoffen Darksiders Genesis. Här bjuds det på action sett uppifrån, vilket ger en överlägsen överblick av de ofta pampiga slagfälten där så mycket hela tiden händer i bakgrunderna. Du använder genomgående Strife och War i striderna och kan växla mellan dem, men som allra bäst är Genesis om du hittar någon att lira med så ni kan förfoga över varsin krigare.

Tio ljuvliga guldkorn till PS Plus Extra/Premium (del 3)

• Final Fight: Double Impact - Man kunde ju tycka att enbart premissen att få klappa käft med fribrottarborgmästaren (japp!) Haggar skulle vara orsak nog för Final Fight: Double Impact att få vara med bland dessa tips. För det hade onekligen passat i sig självt. Men i denna arkadperfekta och ljuvliga utgåva ingår dessutom Magic Sword, som jag misstänker att flera av er missat. Det är kort sagt två ruggigt bra beat 'em up som väntar er och tillsammans med en god vän (som inte bangar en bra utmaning) är det svårt att tänka sig något roligare än detta.

Tio ljuvliga guldkorn till PS Plus Extra/Premium (del 3)

• Fire Pro Wrestling World - Oavsett om du älskar fribrottning lika mycket som mig, eller hatar allt vad steroidpumpade hockeyfrippor heter, bör vi väl ändå kunna enas om att wrestling i spelform kan vara bland det bästa som finns. Tyvärr har dock inte WWE-spelen varit riktigt bra på 20 år, men det finns alternativ. Dit hör Fire Pro Wrestling-serien, där World trevligt nog ingår med Playstation Plus Extra eller Playstation Plus Premium. Tänk ett riktigt bra tvådimensionellt wrestlingspel med massor att göra både ensam eller med vänner och oerhört goda inställningsmöjligheter, och du har en bra förklaring till varför du omedelbums bör ladda hem och testa.

Tio ljuvliga guldkorn till PS Plus Extra/Premium (del 3)

• Ghostrunner - Om du känner för hyperstilistisk action utan en massa skitnödiga mellansekvenser, är det såklart Ghostrunner du ska ladda ner och spela. Här vankas strider i ett ursinnigt tempo komplett med en ljuvlig scifi-värld att utforska längs linjära banor. I synnerhet du som spelat förstapersonsaction sedan Wolfenstein 3D var hett, lär uppskatta det avskalade och enkla upplägget där underhållningen fått stå i första rummet.

Tio ljuvliga guldkorn till PS Plus Extra/Premium (del 3)

• Heavy Rain - "Är detta verkligen ett missat guldkorn Mäki?", tänker du kanske. Ja, det tänker jag faktiskt hävda. Spelet är nämligen tolv år gammalt och det Playstation 4-utgåva som senare släpptes är sex år gammal. Väldigt, väldigt många har på grund av ålder missat denna pärla som jag en gång belönade med vårt högsta betyg. Det står sig oerhört väl än idag och jag ger det faktiskt en genomspelning ibland än idag bara för att prova något nytt jag inte sett förr. Det borde du också göra för att stoppa Origami-mördaren.

Tio ljuvliga guldkorn till PS Plus Extra/Premium (del 3)

• Lawn Mowing Simulator - Klippa gräsmattan är något de flesta av oss verkligen avskyr. Men så får vi ju heller inte Achievements eller troféer för att göra det, och inte heller får vi frossa bland olika åkklippare samt frisera grässtrån vid brittiska slott. Lawn Mowing Simulator blev en oväntat stor succé till Xbox och det är lätt att förstå varför med dess meditativa och förvånansvärt tillfredsställande upplägg. Prova så får du se vad jag menar.

Tio ljuvliga guldkorn till PS Plus Extra/Premium (del 3)

• Wytchwood - Om du trodde att du är för gammal för sagor, så kan du slå de dumheterna ur hågen direkt. Wytchwood låter oss uppleva ett enormt mischmasch av fabler och sagor medan vi lever vårt bästa liv som häxa och kokar brygder på löpande band under en oväntat mysig berättelse. Lägg till det att designen är absolut förstklassig och musiken så bra att du lär vilja fortsätta lyssna på den sedan äventyret är över, och du börjar kanske ana varför jag tycker att du bör ge Wytchwood chansen nu när det finns till Playstation Plus Extra eller Playstation Plus Premium.



Loading next content