Svenska
Gamereactor
artiklar

Best Ever: Anime

Efter att vi nu korat tidernas bästa TV-serier samt tidernas bästa miniserier har det blivit dags för Mackan och André att utse de bästa animeshowerna som gjorts...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Tidigare delar ut denna artikelserie:
Best Ever: Miniserier
Best Ever: TV-serier

Best Ever: Anime

(10) Hellsing Ultimate
Få andra anime-serier har frossat i sin egna absurditet fullt på samma vis som Alucards storslagna, hypervåldsamma kamp mot mörkrets hantlangare. Det var ett koncept tagit till sin mest extrema form där övervåld, sexualisering, svordomar och mörker fyllde varje bildruta. En historia fylld av de mest otänkbart bombastiska karaktärer och paradoxala, befängda antagonister. Hellsing Ultimate var överdådig våldsdekadens i ren renaste av former, en grotesk och förnuftsvidrig resa in i vansinnet som var omöjlig att lyfta blicken från och vi älskade varje minut av Geneon nytolkning av Kouta Hiranos nattsvarta manga. Hellsing Ultimate är en power-trip som saknar motstycke och som etsat sig fast på våra hornhinnor för all framtid.

Best Ever: Anime
Detta är en annons:

(09) Initial D
Japansk bilsport och kulturen runt den var länge något okänt för oss i väst, ja frånräknat de absolut mest hängivna och insyltade av entusiaster. Kanske än mer så fenomenet att sladda runt på slingrande vägar längs bergspass. Men våren 1998 förändrades allt då serialiseringen av Initial D-mangan fick premiär. Med för tiden helt banbrytande datoranimationer, dunkande eurobeat och färgstarka karaktärer så gasade Takumi Fujiwara och hans fars vita Toyota Sprinter Trueno rakt in i våra hjärtan. Med deliciöst konstruerade konflikter och sanslös detaljkänsla greppade serien tag om oss och gav den underjordiska bilsportsscenen ett ansikte. Utan Initial D vågar vi påstå att varken The Fast and the Furious eller Need For Speed Underground hade existerat. Influenserna som denna ikoniska racing-anime hade på värst är enorma och än idag är serien precis lika gripande med sitt ösiga tempo, intensiva strider och dundrande musik. No one sleeps in Tokyo!

Best Ever: Anime

(08) Bubblegum Crisis (1987)
Sylia Stingray, Priss Asagiri, Nene Romanova och Linna Yamazaki. Fyra namn som värmer våra cyberpunk-älskande hjärtan lika mycket än idag trots trettiofem år har hunnit förflyta sedan vi för första gången fick sätta foten i MegaTokyo och uppleva kampen mellan AD Police och de destruktiva mekaniska monstren vid namn Boomers. Bubblegum Crisis är en 80-tals doftande tidskapsel som bjuder på en utsökt blandning av retrofuturism, tidstypisk j-rock och deliciöst raffinerade animationer som än idag får oss att tappa hakan. Ett perfekt hopkok av de koncept Blade Runner presenterade med en god dos Neuromancer kryddat med östasiatiska influenser. Utan Bubblegum Crisis hade där helt enkelt inte funnits någon Akira eller Ghost in the Shell. Detta är originalet, förfadern och trendsättaren som trots sin ålder skiner om möjligt ännu starkare idag.

Best Ever: Anime
Detta är en annons:

(07) Monster
En av de senaste två årtiondenas mest gripande upplevelser stavas "Monster": en mörk konspirationsthriller som bjöd på en lika hårresande som hjärtskärande skildring av den ondska som bara människor är kapabla till. Utan att behöva förlita sig på typiska anime-konventioner gjorde Monster sitt yttersta för att fånga alla möjliga aspekter hos ondskans rötter, där en ditsatt kirurg jagar rätt på en patient i Tyskland - en patient han misstänker vara den mest ondskefulla personen i världen. Det var en gastkramande, gåshudsframkallande, nagelbitande och vuxen resa som avslöjade mänsklighetens bästa och värsta sidor på ett rafflande vis. Dessutom gav Monster oss animehistoriens kanske starkaste antagonist, som blev mer och komplex och mer tragisk ju mer vi närmade oss ondskan självt...

Best Ever: Anime

(06) Attack on Titan
Där finns ingen annan anime-serie under 2010-talet som ens kan komma i närheten av att närma sig den fullkomliga hysteri som Hajime Isayamas Attack on Titan kommit att bli. Ett gränsöverskridande fenomen som fångade oss alla med sin rika, välutvecklade fantasivärld där människor boende i slutna städer slåss för sin överlevnad mot skräckinjagande, köttätande jättar. Med sin sällsamma intensitet, barbariska vansinne, hinkvis av mystik och floder av blod så lättade Attack on Titan aldrig på gasen och var obeveklig i sitt tempo. Lätt att komma in i och förtrollande omöjlig att släppa. Attack on Titan är helt enkelt ett kulturellt fenomen som saknar motstycke i modern tid och bär ansvar för att ha skakat om hela anime-industrin. En oförglömlig berättelse och tillika modernt mästerverk varas populärkulturella påverkan kan mätas i gigantiska proportioner och något som ingen bör missa.

Best Ever: Anime

(05) Fullmetal Alchemist: Brotherhood
Den första animeversionen var ett fantastiskt äventyr, men det var det mer mangatrogna syskonet Brotherhood som helt blåste oss ur stolarna och som vi fortfarande vidhåller är obligatorisk för alla som visar minsta intresse för anime. Undertiteln hade nämligen lika gärna kunnat vara "Ha näsdukarna redo", för Brotherhood var direkt mästerligt i sitt sätt att demolera dig som person och rycka i dina känslosträngar, som här balanserade ut renodlad ångest med ett pumpande varmt hjärta under alla skräckinjagande transmutationer. Brotherhood slet ständigt in dig i etiska dilemman och släppte inte taget förrän den magnifika finalens storslagna upplösning, där bifigurerna utgjorde en lika viktig roll som bröderna och deras desperata kamp att återuppliva sin döda mor. Den må vara traditionell i sitt shonen-upplägg, men det var det majestätiska utförandet som förvandlade Brotherhood till rena rama anime-operan.

Best Ever: Anime

(04) Death Note
Under vad som får sägas vara toppen av Japan-yran här hemma i Sverige så anlände Madhouse filmatisering av Tsugumi Ohbas mästerverk Death Note ner som en bomb. Med sin helt unika premiss och långt vuxnare, mörkare ton än vad många av dess samtida serier kunde erbjuda så tog Light Yagami, dödsängeln Ryuk och det magiska skrivhäftet med kraften att döda oss med på en ruskigt välskriven resa in i det förbjudna. Serien innebar en renässans för anime i västvärlden och tog mediet in i vardagsrummet. Här fanns inga jätterobotar eller transformerade, skrikande ninjor. I dess plats fann vi istället en djupt engagerande tvekamp mellan två moraliska motpoler i en berättelse som vågade ställa frågan om det någonsin är sedligt att ta en annan människas liv. Briljant mörk och tematiskt lysande så är Death Note än idag en av de mäktigaste och mest tumultartade berättelserna inom anime som åldrats som ett fint vin. För trots det passerat mer än femton år sedan Death Note fick premiär på Japansk TV så har vi aldrig kunnat sluta tänka på den.

Best Ever: Anime

(03) Neon Genesis Evangelion
Om du är bekant med känslan av att få hjärtat utslitet ur bröstkorgen är du nog mest troligt också bekant med Hideaki Annos tonsättande succé Neon Genesis Evangelion - en apokalyptisk terapisession som var maskerad till ett otaku-vänligt mechaäventyr. Det märktes hur svårt deprimerad regissören Hideaki Anno var under produktionen när den lättsamma premissen plötsligt förvandlas till ett slags förtvivlat rop på hjälp, som i sina sista bitterljuva minuter gjorde oss förvirrade på bästa möjliga sätt. Här räknar vi alltså in filmen The End of Evangelion, som ju var ett direkt svar på fansens missnöje med den okänt svaga seriefinalen, och resulterade i ett av de mest urholkande och nedslående sluten vi någonsin har upplevt. Det finns ingenting som ens liknar Neon Genesis Evangelions tröstlöshet idag, vilket gör det till en mycket speciell anime.

Best Ever: Anime

(02) Ghost in the Shell: Stand Alone Complex
Förutom osthjälmar och katter är vår kärlek till cyberpunk-genren i princip omätlig och Ghost in the Shell är det kanske mest obestridliga ledstjärnan i denna genre, där showen Stand Alone Complex hör till det allra vassaste som har skrivits till TV-rutorna. Inte nog med att den raserade dystopin och de underbara karaktärerna fördjupades mångfaldigt, de politiska intrigerna och den metafysiska filosofin förvandlade en actionspäckad thriller till så mycket mer: det var också en tankeväckande granskning av transhumanismens framfart och den mänskliga medvetandets evolution. Det var en futuristisk berättelse som utspelade sig i en värld där man kunde vara uppkopplad till allt och ändå vara den ensammaste människan (eller cyborgen?) i världen. Seriens utforskade vad som återstod av våra själar i utbytet mot teknologi på ett så spännande vis att hjärtat kunde sitta fast i halsgropen långt efter att man har betat av ett par avsnitt.

Best Ever: Anime
Vilken är tidernas bästa animeshow enligt dig?

TIDERNAS BÄSTA ANIME:
(01) Cowboy Bebop
Vi har omgångar deklarerat Cowboy Bebops briljans, men det tåls att upprepas igen: Cowboy Bebop var och förblir animeperfektion i sin renaste form. Sunrise-studions dystra mästerverk var en skinande stjärna, en rökfylld jazzkväll, en regnig kyss på samma gång - det var en stilbildande studie i ensamhet som fortfarande gör ont att tänka på, mer än tjugo år senare. Bebop är ett ärr som ännu inte har läkt, vilket såklart var väldigt talande om Cowboy Bebops ambitioner att skapa en egen röst i anime-genren. Den larvigt läckra animationen, den träffsäkra noir-tonen och Yoko Kannos vilda genreblandning hjälpte såklart också till för att uppfylla Cowboy Bebops sanna skönhet. Cowboy Bebop är inget annat än en animerad triumf för alla åldrade och åldrande själar därute.



Loading next content